Honvédelmi miniszter: Milliárdos eszközbeszerzés történt a Honvédkórházban

2019. január 24. 18:56

Benkő Tibor elmondta, hogy a 3,4 milliárd forintos beruházás keretében 149 új, korszerű eszközt szereztek be.

2019. január 24. 18:56

Több mint 3 milliárd forint értékben szereztek be új orvostechnikai eszközöket – köztük mammográfkészüléket, sterilizálós berendezést és gyógyszeradagolókat – a budapesti Honvédkórházban az Egészséges Budapest Program keretében – jelentették be csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón.

Milliárdos eszközbeszerzés 

Benkő Tibor honvédelmi miniszter elmondta: a 3,4 milliárd forintos beruházás keretében 149 új, korszerű eszközt szereztek be, amelyeket 19 egészségügyi egységnél helyeznek el. Kiemelte: a mostani beszerzés nagymértékben segíti a betegek gyógyítását. Egyúttal örömét fejezte ki, hogy a Honvédkórház a centrumkórházak között van, és így érinti az egészségügy átfogó fejlesztése.

A miniszter emlékeztetett arra, hogy 2006-2007-ben tíz telephelyen hozták létre az akkori Állami Egészségügyi Központot. Az Egészséges Budapest Program (EBP) keretében most fontos cél – tette hozzá –, hogy a Honvédkórház a teljes ellátást egy – a központi, Róbert Károly körúti – telephelyen valósítsa meg.

Benkő Tibor szólt a korábbi közalkalmazottak honvédelmi alkalmazottá válásáról is, hangsúlyozva, hogy a mintegy 7200 honvédségi dolgozó több mint 99 százaléka elfogadta az új, honvédelmi alkalmazotti jogállást.

Eddigi és jövőbeli fejlesztésekről is szó volt

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere az eddigi egészségügyi fejlesztéseket összefoglalva elmondta, a kormány az elmúlt években 500 milliárd forinttal fejlesztette a vidéki ellátórendszert. A hét elején Szombathelyen adtak át egy onkológiai centrumot, ezzel a magyarországi regionális onkológiai központok fejlesztése befejeződött – mondta.

Úgy folytatta: a következő lépés a központi régió – benne Budapest – fejlesztése, ez az ellátórendszer négymillió ember ellátásáért felel. A központi régió fejlesztésénél négy centrumkórházat, 24 társkórházat és 32 járóbeteg-szakrendelőt hoznak létre. Erre tavalyelőtt 40, tavaly 30, idén 41,5 milliárd forintot fordítanak.

A miniszter elmondta: a régiót érintő diagnosztikai fejlesztés összesen 19 nagy teljesítményű diagnosztikai eszközt, köztük több MR-, CT-berendezést, röntgengépeket, korszerű, digitális mammográfot, lineáris gyorsítót foglal magában. 

A 24 társkórház közül 21-ben csaknem 10 milliárd forintért szereznek be eszközöket. A szakrendelői fejlesztésekre a kormányzat megközelítőleg 60 milliárd forintot fordít, az önkormányzatok ehhez 6 milliárd forinttal járulnak hozzá.

Az EBP program következő fejlesztése a Semmelweis Egyetemet érinti, amely a betegellátás mellett az oktatásért is felel.

Kérdésre válaszolva Kásler Miklós elmondta: a sürgősségi betegellátó rendszer január elsejével elindult. Mind az 59 sürgősségi betegellátó egység minden nap jelentést adott. Az első hét tapasztalata az volt, hogy a legsúlyosabb (1-es, 2-es sürgősségi besorolású) eseteknél mind az 59 kórházban 5 percen belül megtörtént az adatrögzítés, 10 percen belül ellátták a betegeket.     

Benkő Tibor a Honvédkórház sürgősségi osztálya működésének feltételeire, a személyi változásokra vonatkozó kérdésre azt mondta: van elegendő orvos, a kórház sürgősségi ellátása biztosított.

(MTI)

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
fogas paduc
2019. január 25. 08:11
Azt nem igen látom be, hogy mi szüksége van a 21 000 fős Magyar Honvédségnek újszülottkori perinatális intenzav centrumra, vagy csontvelőátültetési kapacitásra stb. Picit olybá tűnik a dolog, hogy a honvédségi költségvetés egsy részét az oep kasszába csurgatják....
syphax
2019. január 25. 06:48
A múlt hét csütörtökéig a sógorom a Honvéd-kórházban feküdt--egy hétig-- egy műtét miatt. Ő egy aktiv, nem beteges természetű ember, aki mindezek ellenére főleg sebészeti beavatkozások okán elég sok kórházat ismer. Főleg amiatt ismeri a hazai kórházakat--dacára annak, hogy viszonylag egészséges ember-- hogy felesége viszonylag fiatalon tüdőrákban meghalt és felnőtt-házas gyermekei külföldön dolgoztak--lánya pl. Új-Zélandon--és csak mostanában, az utóbbi 1-2 évben telepedtek haza. Szumma-szummárum: G. sógoromnak a hazai kórházakról alkotott-mondott vélménye HITELES, SÚLYOS, AUTENTIKUS--éppen mert élő tapasztalatokon alapszik. Nos ez a sógorom mondta múlt hétvégén: 1.) A Hondéd kórház ÉTKEZÉSI ELLÁTOTTSÁGA--szóval az ottani kaja--VALAMI ELKÉPESZTŐEN JÓ, SZINTE luxusszállódai szintű! 2.) Az orvosi-szakmai munka, hozzállás, beteg-orvos kapcsolat--az ottani orvosokkal, nővérekkel, egyéb kiszolgáló személyzettel-- ott a budapesti-Honvéd Kórházban TÖBB, MINT ELSŐRENDŰ! Legalábbis azon az ONKO-UROLÓGIAI Osztályon, ahol ő feküdt--ahol műtötték, kezelték- gyógyitották őt. Mindezt nem sok helyről mondta ő el korábban.
Kegyes urunk Karolus
2019. január 24. 20:18
Remélem, az ellenzék most már megnyugszik.
balbako_
2019. január 24. 19:43
Most miért fognak siránkozni fejlették?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!