Ukrán külügyminiszter: A beregszászi magyar konzulnak távoznia kell

2018. október 03. 14:32

Kijev csütörtökön adja át a beregszászi konzul távozásáról szóló jegyzéket.

2018. október 03. 14:32

Az ukrán külügyminisztérium csütörtökön diplomáciai jegyzékben tájékoztatja Magyarországot arról, hogy a beregszászi magyar konzulnak el kell hagynia Ukrajnát – közölte Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter szerdán Kijevben azon a sajtótájékoztatón, amelyet Tudor Ulianovschi moldovai külügyminiszterrel közösen tartott.

Az ukrán miniszter az UNIAN ukrán hírügynökség jelentése szerint kijelentette, hogy civilizált országokban, mint amilyen Ukrajna, „erőszakkal nem dobnak ki az országból" diplomatákat. „Civilizált emberek vagyunk, udvariasak, de ugyanakkor kemények és következetesek... Természetesen önként hagyja el az országot, ahogy már mondtam. Javasoltam Szijjártó Péter (magyar külügyminiszternek), hogy rendelje haza. (...) Ha ez nem történik meg, és ahogy értelmezem a magyar álláspont miatt ez nem fog, holnap a magyar félnek átadunk egy jegyzéket arról, hogy fel kell hagynia munkájával Ukrajnában, így értelemszerűen távoznia kell az országból" – fejtette ki Klimkin.

(MTI)

Összesen 90 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
atila68
2018. október 03. 20:51
Az ukrán külügyminiszternek meg bocsánatot kérnie.
flesh ripper
2018. október 03. 19:50
"BUKrajna", ez a sohasemvolt műállam, végóráit éli. Agónia, végvergődés, haláltusa, haláltánc, vitustánc. Groteszk, morbid, egyben undorító látvány. Legyen mielőbb vége!
VIIILaszlo
2018. október 03. 19:20
Ukrajna 1992-ben lett önálló ország, de valójában sohasem nyerte el függetlenségét. Oroszország árnyékában a narancsos forradalomig kiszolgálta Moszkvát, majd láthatóan közeledett az EU, NATO és az USA felé. Timosenkóék bukása után újra visszatért a moszkovita Janukovics, őt 2014-ben Porosenkó követte. Ukrajna ahelyett, hogy önálló államként próbálta volna meg érvényesíteni az akaratát (bár ez egy országnem sem könnyű, de messze nem lehetetlen feladat), inkább segglyukból-segglyukba vándorolt, több mint 50 millió lakosból 8 millió kivándorolt, a gazdaság összeomlott, infláció az egekben, az állam nem működik, oligarchák irányítanak mindent. A Krímet elvesztették, a Donyeck és a keleti részeket csak idő kérdése, hogy mikor veszítik el, de még az is előfordulhat, hogy Ukrajna Odesszának is búcsút mondhat, vagyis oda a fekete-tengeri partvidék is. Ukrajna folyamatosan elveszíti stratégiailag fontos szerepét mint tranzitország, mert jön az Északi-Áramlat 2 és a Török Áramlat. Az amerikaiak nem fognak nekik segíteni, mert így is veszteséges az ukrán projekt, ráadásul Moszkva épp olyan keményen fog fellépni, mint Kennedy Kubával szemben 1962-ben. Ukrajna Oroszország Kubája. Amikor egy ország szemmel láthatóan ilyen sebességgel rohan a szakadék felé, nem tanácsos összeveszni olyan szomszédos országgal, amely egyike volt azoknak, akik elsőként ismerték el a függetlenségét, földgázt adott, amikor az oroszok elzárták a csapot, katonáit ápolja a saját kórházaiban saját költségen, táboroztatja a háborús árvákat, támogatja a kárpátaljai embereket (nem csak a magyarokat!!!), kiharcolta az ukránok EU-s vízummentességét. Az, hogy az ukránok most a legkisebb létszámú kisebbséggel izmoznak, mindennél jobban mutatja a gyengeségüket. A konzul kitiltása aligha fogja segíteni Kijevet az EU és NATO integrációban. Klimkin jól tökön lövi magát és saját hazáját, mert az oktatási törvény mellett a beregszászi konzul kitiltása lesz a magyar kormány újabb érve a vétó fenntartásáért. Nem lesz az az EU és NATO nyomás, amelynek ezek után a magyar kormány engedne. Ukrajna, ha okos lett volna, akkor ő lehetett volna az új Ausztria, mely közvetítőként tudott volna fellépni kelet és nyugat között, stabil és egyre jobban fejlődő ország lehetett volna, de az egymást váltó kormányok minden szem előtt tartottak, csak a saját hazájuk érdekeit nem. Ez az igazi ukrán tragédia.
ÁlcanélküliÜrügymutyiszter
2018. október 03. 19:05
Mikor vonulunk be Ukrajnába?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!