ÁSZ: Törvénytelenül működnek a hallgatói önkormányzatok

2018. október 01. 14:05

Vagyonmegóvási intézkedést kezdeményezett az Állami Számvevőszék nyolc egyetemnél, amíg nem igazolják a hallgatói önkormányzat törvényes működését.

2018. október 01. 14:05

Holman Magdolna, az ÁSZ főtitkára bejelentette, hogy vagyonmegóvási intézkedést kezdeményezett az Állami Számvevőszék nyolc egyetemnél, amíg nem igazolják a hallgatói önkormányzat törvényes működését – közli az ÁSZ Hírportál.

A Dunaújvárosi Egyetem, az Eszterházy Károly Egyetem, a Kaposvári Egyetem, a Nyíregyházi Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem, a Szent István Egyetem, a Színház- és Filmművészeti Egyetem és a Testnevelési Egyetem esetében az ÁSZ kezdeményezte a Magyar Államkincstárnál a felsőoktatási intézményeket megillető hallgatói normatívából kötelezően a hallgatói önkormányzatokra fordítandó egy százalékos állami támogatás folyósításának felfüggesztését. Az ÁSZ megállapította, hogy a 27 állami fenntartású felsőoktatási intézmény hallgatói önkormányzatai a 2013-2016. közötti években nem szabályszerűen alakultak meg, ezért a felsőoktatási törvényben biztosított jogosítványaik gyakorlásának feltételei nem álltak fenn.

Makkai Mária, felügyeleti vezető a sajtótájékoztatón elmondta: az ÁSZ ellenőrzése megállapította, hogy az állami fenntartású felsőoktatási intézményeknél a 2013-2016. években a hallgatói önkormányzatok nem szabályszerűen alakultak meg, a hallgatói önkormányzatok működése, forrásfelhasználása, gazdálkodása nem volt szabályszerű, nem volt biztosított a közpénzekkel történő átlátható, szabályszerű gazdálkodás. Hozzátette: az ÁSZ feltárta, hogy a törvényi előírás ellenére a teljes idejű nappali képzésben részt vevő hallgatók legalább 25 százaléka igazoltan nem vett részt a hallgatói önkormányzati választásokon, valamint a hallgatói önkormányzatok nem rendelkeztek jóváhagyott alapszabállyal sem.

Az ÁSZ ezzel egyidejűleg felszólította a vagyonmegóvási intézkedéssel érintett felsőoktatási intézmények vezetőit, hogy a mai napon nyilvánosságra hozott jelentésben leírt szabálytalanságok vonatkozásában a hallgatói önkormányzatok törvényes működésének biztosítása érdekében intézkedjenek és erről tizenöt napon belül írásban tájékoztassák az Állami Számvevőszéket. Az érintett egyetemeknek igazolniuk kell a hallgatói önkormányzat törvényes működését – szögezte le az ÁSZ főtitkára.

Hozzátette: amennyiben a hallgatói önkormányzatok törvényes működése helyreállt, az Állami Számvevőszék kezdeményezi a Magyar Államkincstárnál a támogatás folyósítása felfüggesztésének megszüntetését.

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
fokhagymakocka
2018. október 01. 17:16
Nem kicsit lepett volna meg, ha szépemlékű SZTE-m nem lenne a listán. Márkó nábob banánönkormányzata.
Rasdi
2018. október 01. 16:18
Nem ismerem a hallgatói önkormányzatok kérdéseit. Sem a funkcióit, sem a potenciális költségeket, szóval ténylegesen semmit. De az ilyen arányú "törvénysértések" esetén valószínűnek tartom, hogy magában a vonatkozó szabályozásokkal van a probléma. Aztán inkább "megalakultnak" tartják magukat, csak épp a megalakulás elmaradása miatt ne szankcionálják az okt. intézményt. Az ÁSZ pedig egyre inkább valami szőrszálhasogató bunkósbotnak tűnik, ahová begyűjtötték azokat, akik csinálni nem tudnak semmit, csak mások dolgait kritizálni.
NotaBene
2018. október 01. 15:37
"ÁSZ feltárta, hogy a törvényi előírás ellenére a teljes idejű nappali képzésben részt vevő hallgatók legalább 25 százaléka igazoltan nem vett részt a hallgatói önkormányzati választásokon" Egy választáson nem vett részt a választásra jogosultatak több mint 25%-a . Ez nem "szokatlan" a magyar válsztásokon. (Pl. volt a rendszerváltás óta olyan önkormányzati vagy parlamenti választás, ahol a választásra jogosultak kevesebb mint 25%-a nem vett részt? ) Lehet, hogy a "törvényényi előírások" nem megfelelőek?
vendelin
2018. október 01. 14:55
Boldogult egyetemista koromban, még a múlt évezredben, a hallgatói önkormányzatok amolyan politikus keltetők voltak. Nyikhaj, nyegle, lekezelő, gyatra tanulmányi eredményű úgynevezett "közélet iránt érdeklődő" naplopók gittegylete.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!