Semjén Zsolt: A székelyek magyarok

2017. augusztus 07. 15:54

„Káros az a minap beadott kezdeményezés, ami a székelységet a magyar nemzettől különböző nemzetiségként akarja meghatározni” – jelentette ki Semjén Zsolt. A nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes szerint a Székelyek Világszövetségének kezdeményezése jó szándékú, de hozzáértést nélkülöző, így veszélyes lehet.

2017. augusztus 07. 15:54

„A székelyek magyarok” – jelentette ki Semjén Zsolt az MTI-nek nyilatkozva hétfőn. A nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes a kezdeményezéssel összefüggésben kiemelte: a leghatározottabban ellenzi, ez egy káros és veszélyes lépés. A székelyek magyarok, s ilyen alapon a palócoktól kezdve más magyar nemzetrészekkel is meg lehetne osztani a magyarságot.

Semjén hozzátette, hogy a kezdeményezés jó szándékú, de teljes hozzá nem értés alapján történt vagy sokkal rosszabb, hiszen a román politikának mindig is célja volt annak elérése, hogy sem a csángók, sem a székelyek nem magyarok. Kiemelte: a kezdeményezés ellentétes a történelmi valósággal és a magyar nemzeti érdekekkel egyaránt. 

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) július 25-én hitelesítette a székelyek Magyarországon honos népcsoporttá nyilvánítására irányuló választópolgári kezdeményezést. A határozat jogerőre emelkedése után a kezdeményezőknek 120 nap alatt ezer támogató aláírást kell összegyűjteniük. Ezek hitelességét a Nemzeti Választási Iroda ellenőrzi, és amennyiben megvan a szükséges számú aláírás, az NVB kikéri a népcsoporttá nyilvánításról a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) véleményét. Ezt követően az NVB az MTA véleményével és az összegyűlt aláírások számával felterjeszti a kérelmet az Országgyűléshez, amely dönt a honos népcsoporttá nyilvánításról.

(MTI)

Összesen 114 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tehetős Totó
2017. augusztus 08. 20:28
Azok es.
Hurka
2017. augusztus 08. 12:11
A magyaroknak részei a székelyek, kunok, jászok, palócok. Egy nép különböző neveken, régebben is hívták a magyart szkítának, hunnak, avarnak.
Domnu Inginer
2017. augusztus 08. 08:30
Off topic, de egész jó! http://www.hirmondo.ro/velemeny/komuves-kelemen/
Rugo
2017. augusztus 07. 19:13
Aki ezt kitalálta (a székely elválást) Árpád vezér és Szent István büntetését érdemelné!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!