Mi zajlik most az Origónál?

2014. június 05. 16:21

Mindenki tudja, hogy mi történt. Nem lesz rá bizonyíték, valószínűleg soha. Zárt térben, kevés résztvevő előtt elsuttogott szavak: ahol érdekek vannak, ott szavak sem kellenek.

2014. június 05. 16:21
Barok Eszter

Sokat gondolok a kollégák harcára most az Origónál. A rendszer automata üzenetet küldött mindig, amikor az aznapi címlapos megkezdte, majd befejezte a címlap frissítését, így mindig tudtuk, az aktuális ügyeletesek épp hol tartanak a munkában. Milyen az, amikor nincs más eszköz a kezedben, csak a sorok között tudsz üzenni? Azzal, hogy Sáling Gergő nevével hekkeled hajnalban a címlapot. Azzal, hogy bikkfanyelven fogalmazott cáfoló nyilatkozatot teszel közzé az esetleges politikai összefüggésekről. Azzal, hogy MTI-szerűen közvetítesz a főszerkesztő melletti szimpátiatüntetésről, amely az irodátok elől indul, és amin neked megtiltották a részvételt. Azzal, hogy közzéteszed a hírt, amely önmagában véve semmit sem jelent, de kontextusba helyezve mindent: »Lázár mindkét bizottsági meghallgatásban hangsúlyozta, hogy a miniszterelnökséghez tartozik annak a 300 milliárd forint értékű stratégiai megállapodásnak a felügyelete is, amit a Deutsche Telekommal kötött a kormány, és az a lényege, hogy széles sávú internetet akarnak biztosítani mindenhol az országban.« ()

Mindenki tudja, hogy mi történt. Nem lesz rá bizonyíték, valószínűleg soha. Zárt térben, kevés résztvevő előtt elsuttogott szavak: ahol érdekek vannak, ott szavak sem kellenek. Árnyalt kommunikáció. Titoktartási szerződés. Felületes, propagandaszerű belső tájékoztatás a cég dolgozói számára. Egzisztenciális félelmek. Tizenkét év munkája. A szerkesztőség nem látja biztosítottnak a munka folytatását. Közben távozik a termék egyik alapítója, és leköszön Pethő András, az ügyet végigvivő oknyomozó újságíró is. »Az Origo hírek rovatának sok munkatársa és a két felelős szerkesztő is távozik a szerkesztőségből« – teszi hozzá a hírhez a szűkszavú közlemény az ország legnagyobb, legolvasottabb és legrégibb hírportálján. Riszpekt. Aztán ott a 444 és az Index példaértékű kiállása – az ügynek szól, de természetesen a mi szakmánk kicsi, mindenki ismer mindenkit, összefutnak a szálak. Most ők beszélnek az Origo helyett, ők – a legnagyobb versenytársak – lettek az Origo szája, amelyet betömtek.

Nem hiszem el, hogy megtörtént, megtörténhetett. Hogy 2014-ben, Magyarországon egy főszerkesztőnek azért kellett távoznia, mert az újságban megjelent egy cikksorozat, amely a bíróság elé vitte azt, hogyan szórt el egy fideszes politikus milliókat a közpénzből.

Összesen 55 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ellensúly
2014. június 19. 01:32
De okos vagy! Nem is rájuk szavaztam!
Ellensúly
2014. június 19. 00:19
1. Semmi sem utal arra, hogy politikai okok lennének a lépés mögött. 2. Még ha politikai okok volnának is, felteszem a kérdést, hogy hol volt Barok Eszter, amikor a szoclib időszakban azért is kicsináltak valakit, mert az úgynevezett jobboldal alig létező médiájában hirdetett.
brabant89
2014. június 10. 23:39
Te meg zsidózó vagy. Ezt cáfoljad, ha tudod!
jégecet
2014. június 10. 14:09
"Mindenki tudja, hogy mi történt." Ez így kissé erős lesz, Eszter. Oké, hogy a nagyondemokraták _tudni vélnek_ valamit, de kb. ugyanannyi idő lenne megcáfolni azt, mint bebizonyítani. No, további kellemes ködszurkálást.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!