Nem tanultak a pártok

2014. április 22. 19:53

Az országgyűlési választások után nem tanultak a pártok és az Európai Parlamenti választási lista állításához szükséges ajánlóívek közül sokat nem vittek vissza a Nemzeti Választási Irodához, ezért ismét bírságolni fog a Nemzeti Választási Bizottság. Több tízmilliós büntetések lehetnek.

2014. április 22. 19:53

Több száz ajánlóívet nem vittek vissza a pártok kedden 16 óráig, a határidő lejártáig a Nemzeti Választási Irodához (NVI). A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) várhatóan minden vissza nem vitt ajánlóív után több mint 50 ezer forint bírságot szab ki, így több tízmilliós büntetésekre számíthatnak a mulasztó pártok. A választási eljárási törvény szerint a listaállításra megadott határidő lejártáig, kedden 16 óráig valamennyi, a pártok által átvett ívet vissza kell juttatni az NVI-hez. 

Az NVB az Európai Parlament magyar tagjainak választására 37 pártot vett nyilvántartásba, ebből 22 vette át az ajánlások gyűjtésére szolgáló íveket. A listaállítási határidő lejártáig, kedden 16 óráig összesen 9 párt és 2 pártszövetség adott le ajánlásgyűjtő íveket és jelentette be EP-listáját. 

A határidő lejárta előtt a többi – listát végül nem állító – párt is adott le ajánlásgyűjtő íveket az NVI-nél, de több száz ív hiányzik még, és – a kedd esti adatok szerint – körülbelül 240-et ugyan visszavittek, de késve. Az NVB-nek nincs mérlegelési jogköre a bírság kiszabásánál, így a testület várhatóan több tízmilliós büntetést fog kiszabni. 

Az országgyűlési választáson 1,8 milliárd forint bírságot szabtak ki a választási szervek azért, mert a jelöltek és jelölőszervezetek nem adták le a határidő lejártáig az ajánlásgyűjtő íveket.

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Apáczai
2014. április 22. 20:52
Várjuk, hogy mikor fizetteti vissza a hatóság az elkótyavetyélt választási százmilliókat a kamupártokkal. Amivel a szavazókat próbálták beetetni. Abból meg lehet majd oldani az "éhező gyerekek" etetését.
Apáczai
2014. április 22. 20:52
Várjuk, hogy mikor fizetteti vissza a hatóság az elkótyavetyélt választási százmilliókat a kamupártokkal. Amivel a szavazókat próbálták beetetni. Abból meg lehet majd oldani az "éhező gyerekek" etetését.
ottapont
2014. április 22. 20:14
Meglehet nem jött össze elégséges aláírás határidőre.
Kárpáti Zoltán
2014. április 22. 20:05
Nem kell ezen csodálkozni. Kontraszelektáltak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!