Nem tanúzott hamisan Szilvásy: kifizette a facsemetéket

2014. január 28. 19:12

A büntetőjogi felelősségre vonás alapkérdése a körül forgott, vajon igazat mondott-e Szilvásy György, amikor az ügyészségi nyomozók kérdésére úgy vallott: kifizette a harminc különleges gesztenyefa-csemetét. Az ügyészség szerint nem. A bíróság szerint igen.

2014. január 28. 19:12

Felmentette a hamis tanúzás vádja alól Szilvásy Györgyöt, a Gyurcsány-kormány volt titokminiszterét a Pesti Központi Kerületi Bíróság kedden kihirdetett elsőfokú, nem jogerős döntésével – közölte az MTI érdeklődésére Sebes Péter ügyvéd, a vádlott védője.

Szilvásy ellen a Központi Nyomozó Főügyészség tett feljelentést 2011 tavaszán a Benedek Fülöp volt agrárállamtitkár ellen folyó nyomozás során, mert a főügyészség szerint Szilvásy tanúvallomásában hamisan állította azt, hogy a Benedek közreműködésével vásárolt facsemetéket kifizette.

A hamis tanúzás ügyében a Budapesti Nyomozó Ügyészség emelt vádat Szilvásy ellen 2012 tavaszán. A büntetőjogi felelősségre vonás alapkérdése a körül forgott, vajon igazat mondott-e Szilvásy György, amikor az ügyészségi nyomozók kérdésére úgy vallott: kifizette a harminc különleges gesztenyefa-csemetét. Az ügyészség szerint nem.

Sebes Péter ügyvéd szerint a bíróság nem volt könnyű helyzetben, mert az ügyészség rendkívüli – jogi érvekkel nem indokolt – sietsége miatt úgy kellett döntenie a hamis tanúzásról, hogy az alapügyben, melyről Szilvásy vallomást tett, a tárgyalást még meg sem kezdték. Az ügyvéd tájékoztatása szerint a bíró felmentő ítéletének indoklásában arról beszélt, hogy az ügyészség nem támasztotta alá bizonyítékkal, adattal, ténnyel, hogy Szilvásy tanúvallomásában nem mondott igazat.

Az ügyész a felmentő ítélet ellen bűnösség megállapítása és büntetés kiszabása érdekében fellebbezett, így az nem jogerős, a büntetőper a Fővárosi Törvényszéken folytatódik majd másodfokon.

Benedek Fülöp 2003 és 2006 között az agrártárca közigazgatási, majd 2006-tól 2008-ig szakállamtitkára, 2008 és 2009 között a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgató-helyettese volt. E tisztségeiben végzett tevékenysége nyomán több ügyben gyanúsítottként hallgatták ki az egykori államtitkárt, az egyik ügyben a Fővárosi Ítélőtábla 2011-ben jogerősen másfél év, három év próbaidőre felfüggesztett börtönre és hárommillió forint pénzbüntetésre ítélte egy pákozdi ingatlanügylet során elkövetett hivatali visszaélés miatt.

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
liberálzöld.
2014. január 29. 09:03
Hát, ha 39 facsemete ügyében 3 évig kell bíróságra járni, akkor az Orbán és rablóbandája kb 2000 évig fog bíróságra járni, ha egyszer elszámoltatják őket.
gudmen
2014. január 29. 00:24
amig a fidesz-msszop tandem uralja a politikát..addig senki enm lesz elszámoltatva sajátjaik az elit közül..egy cég, két külön bejárattal..cosa nostra capo di tuttija nyalogatja az ujját, hogy mennyire mesterien lehet megszervezni egy maffiát..Magyarország igy szeretlek..
BőröndÖdön
2014. január 29. 00:18
A polt-ügyészség szemétkedésének újabb kudarca...
potyka
2014. január 28. 23:02
A fidesz kampányolhatna az elszámoltatás sikereivel, a sok sok Varga csontvázzal! :DDDD Mikor szándékoznak a fidesz hülyék alaptalan rágalmazásokért bocsánatot kérni?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!