Bajnai: Magyarország a reménytelenség felé halad

2013. szeptember 19. 19:51

Az észak-magyarországi térség a reménytelenség felé halad, miként Magyarország is – mondta Bajnai Gordon az abaúji Encsen, őszi országjáró körútjának egyik első állomásán tartott sajtótájékoztatóján, csütörtökön.

2013. szeptember 19. 19:51

Az Együtt–PM Szövetség vezetője úgy fogalmazott: Magyarország az elmúlt három évben még a korábbiaknál is sokkal jobban szétszakadt, miközben a Fidesz-kormány „világos döntései alapján a felső tíz százalék gyarapodott, addig az ország összes többi része leszakadt”.

Ezekben a térségekben, mint például Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, annak is talán leghátrányosabb vidékén, Abaújban nincsen munka, nehéz a megélhetés, és a közmunkát is „visszavágták” – mondta. Míg amikor átadta az ország vezetését, akkor a közmunkáért még a minimálbér környéki fizetést kapott az, aki napi nyolc órát dolgozott, addig a mostani megemelt összeg 49 ezer forint – tette hozzá.

Ugyanakkor nap mint nap sikerpropagandáról, a rezsicsökkenésről lehet hallani, amely „valójában átverés” – emelte ki a volt miniszterelnök, megemlítve: Encsen többen elmondták neki, hogy lényegesen drágult az élet az elmúlt években, a jövedelmek csökkentek.

Az elmúlt három évben a rezsiköltségek 17 százalékkal nőttek, ebből februárban a Fidesz vissza adott tízet, májusban a Varga-csomaggal viszont többet vettek ki az emberek zsebéből – jegyezte meg. Ezt számokkal alátámasztva úgy fogalmazott, hogy egy átlagos, kétgyermekes család körülbelül 5500 forintot takarít meg havonta a rezsicsökkenéssel, ám ennek a családnak csak a Varga-csomag 6200 forint többletet okozott, „ezért ez egy jó nagy rezsiátverés, a választások után ennek meg kell fizetni az árát”.

Bajnai Gordon szerint az Együtt–PM Szövetség fenntartható, világos rezsicsökkentést javasol. Elmondta azt is: miután nagyon sok hátrányos térségben fával fűtenek, ezért azt javasolják a kormánynak, hogy szociálistűzifa-programot indítson. Az emberek „ellenőrzött módon” gyűjthessék össze az erdőkben az elhullott fát, azt akár a közmunkások szakszerűen feldarabolhatnák, és ingyen megkapnák a rászorultak.

A munkáról, a munkanélküliségről szólva megjegyezte: Magyarországon csak a közmunka, a közmunkások száma nő, az ezért adott bér csökken, „ebből az országból menekül aki csak tud”, már csaknem félmillióan hagyták el az országot. A pártszövetség célja az, hogy visszahozza őket, a „Gyere haza, maradj itthon” elnevezéssel ezért hirdették meg programjukat – tette hozzá. Ennek keretében megpróbálják megszólítani, elérni a követségek, konzulátusok segítségével azokat, akik külföldre mentek, és állást közvetítenek számukra Magyarországról – közölte.

A munkahelyteremtésről megemlítette: céljuk az, hogy a hátrányos helyzetű térségekbe koncentráljanak uniós forrásokat, mintegy 300 milliárd forintot a következő években. Ezt a pénzt felzárkóztatásra, munkahelyek teremtésére, oktatásra fordítanák, mert csak így lehet kiemelni nehéz helyzetükből ezen vidékeket – jelentette ki Bajnai Gordon.

Kép: Együtt 2014 Facebook

Összesen 97 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
grad
2013. szeptember 20. 11:35
Kicsit emlékezzünk...ezeknek már a 2008-as világválság előtt sikerült Európa sereghajtójává zülleszteni az országot. Emlékszem, már a 2%-ot sem érte el a gazdasági növekedésünk, amikor sok közép-kelet európai ország 7-10%-os növekedést produkált. Ha világgazdasági konjunktúrában sikerült mindezt összehozniuk, bele se merek gondolni, hogy mit csinálnának most, ebben az alig a recesszió felett muzsikáló európai gazdasági környezetben. Gordonka! Akkor lesz itt reménytelenség, ha visszajöttök 2014-ben. De nem fogtok!
Selamat
2013. szeptember 20. 11:27
Ahol Bajnai, Mesterházy és gyurcsány a remény, ott ezer százalékos a reménytelenség.
BőröndÖdön
2013. szeptember 20. 11:23
A baltás kormányzása tönkre teszi az országot!
MacElek
2013. szeptember 20. 08:46
'Gordon vagyok. Mindenki Gordonkája. A gordonka finom hangszer, hozzáértéssel kell kezelni. Ez nem egy paganinihegedű vagy egy virtuóz zongora, hanem egy szolid, lágy hangszer, melynek húrjait csak kitartással és szakértelemmel lehet megszólaltatni. A gázrezsóra hiába tesszük föl. Oda a megmaradt vacsorát szokták feltenni, mikor megmelegítik. Engem nem kell megmelegíteni, mert én ki sem hűltem. Aki kihűlt, az nem én vagyok. Az valaki más, és ilyen híresztelésekkel nem is akarok foglalkozni. Én Gordonka vagyok.'
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!