Megszűnik a magyar eljárás Csatáry ellen

2013. augusztus 12. 10:14

Csatáry László halálával Magyarországon megszűnik az eljárás a háborús bűntettel vádolt férfi ellen ‒ közölte Horváth B. Gábor, Csatáry László védője hétfőn.

2013. augusztus 12. 10:14

Csatáry László 98 éves korában halt meg szombat délelőtt ‒ erősítette meg a védőügyvéd az MTI-nek a Bors című napilapban hétfőn közölt hírt. Horváth B. Gábor tájékoztatása szerint az elhunyt férfi Kanadában élő családtagjai hamarosan Magyarországra érkeznek.

A Fővárosi Ítélőtábla néhány nappal ezelőtt utasította a felfüggesztett eljárás folytatására a Fővárosi Törvényszéket a háborús bűntettel vádolt Csatáry László ügyében. A törvényszék arra hivatkozva függesztette fel korábban az eljárást, hogy a vádiratban szereplő cselekményekért Csatáry Lászlót egyszer már elítélték, így meg kell vizsgálni, hogy a volt kassai gettóparancsnok ügyében 1948-ban meghozott halálos, majd az idén tavasszal életfogytiglanra változtatott ítélet érvényes lehet-e Magyarországon, és ha igen, Csatáry László letöltheti-e itthon a büntetését.

Ibolya Tibor megbízott fővárosi főügyész június 18-án tájékoztatta az MTI-t, hogy a Budapesti Nyomozó Ügyészség háborús bűntett miatt vádiratot nyújtott be a Csatáry László ellen indított bűnügyben a Fővárosi Törvényszékhez. A vádirat szerint Csatáry László 1944-ben szándékosan segítséget nyújtott a Kassáról koncentrációs táborokba deportált zsidók megkínzásában és törvénytelen kivégzésében.

A 98 éves Csatáry Lászlót tavaly júliusban emberek kínzásával megvalósított háborús bűntettel gyanúsították meg, őrizetbe vették, házi őrizetbe helyezték, majd ezt lakhelyelhagyási tilalomra enyhítették. Csatáry Lászlót többször kihallgatták a Budapesti Nyomozó Ügyészségen. A vádlott tagadta a bűncselekmények elkövetését.

A kassai kerületi bíróság idén márciusban életfogytig tartó szabadságvesztésre változtatta a szlovákiai város népbírósága által 1948-ban Csatáry László ellen hozott halálos ítéletet.

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
freehckr
2013. augusztus 12. 10:54
Ez egyébként egy újabb példa volt arra vonatkozóan, hogy jelenleg is a büdös lábszagú szocializmusban élünk... Ha megtörtént volna a rendszerváltás 90 környékén, nem hiszem, hogy manapság a független bíróság vagy ügyészség bármilyen formában is figyelembe vette volna egykori szocialista népbíróságok koncepciós pereinek ítéleteit. Amíg nem történik meg a rendszerváltás, ez a szerencsétlen ország egy tapodtat sem fog előre haladni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!