MADOSZ: A dohánytermék irányelv-javaslat munkahelyek elvesztésével jár

2012. december 14. 11:59

Munkahelyek elvesztésével jár az Európai Bizottság dohánytermék-irányelvének felülvizsgálatáról szóló javaslata, közölte a Magyar Dohánytermelők Országos Szövetsége.

2012. december 14. 11:59

A Magyar Dohánytermelők Országos Szövetségének (MADOSZ) álláspontja szerint munkahelyek elvesztésével jár az Európai Bizottság dohánytermék-irányelvének felülvizsgálatáról szóló javaslata – olvasható abban a közleményben, amelyet Bényei Illés, a szervezet elnöke juttatott el pénteken az MTI-hez. Az Európai Bizottság a cigarettadobozok tervezett formai egységesítésével és az adalékanyagok betiltásával megkönnyíti a dohánytermékek hamisítását – állítja a MADOSZ. A szervezet állásfoglalásában megemlíti azt is, hogy a dobozokon a képes egészségügyi figyelmeztetések felületének aránytalan növelése csökkenti a termék piaci értékét, amely ugyancsak hozzájárul majd az európai dohány felvásárlásának visszaeséséhez és munkahelyek megszűnéséhez vezet.

Magyarországon például a dohánytermesztés mintegy húszezer embert foglalkoztat, jellemzően alacsony szakképesítésű, jelentős részben női, illetve roma származású munkavállalónak biztosít megélhetést, főként a legszegényebb régiókban. S amennyiben a tervezett módosítások szerint az Európai Unió betiltja az adalékanyagok használatát a cigarettagyártásban, a Burley dohányfajta termesztésére nem lesz szükség, ami rövid időn belül 5-6 ezer munkahely elvesztésével jár az országban – emeli ki a termelők érdekvédelmi szervezete. A MADOSZ ezért arra kéri a magyar kormányt – áll a közleményben, – hogy a szabályozás felülvizsgálatára vonatkozó álláspontját az ország gazdasági és foglalkoztatási szempontjának hangsúlyos figyelembe vételével alakítsa ki és képviselje majd Brüsszelben.

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gross
2012. december 14. 12:42
Hosszabb távon a dohányzás (szinte) teljes megszüntetése a cél; ehhez igyekszenek minden hatásos vagy kevésbé hatásos eszközt igénybe venni. Természetes, hogy a dohányzás visszaorítása munkahelyek megszűnésével jár. A drog elleni küzdelem is drogfutár-munkahelyek megszűnésével jár(na, ha sikeres lenne).
durrbele
2012. december 14. 12:27
"Magyarországon például a dohánytermesztés mintegy húszezer embert foglalkoztat, jellemzően alacsony szakképesítésű, jelentős részben női, illetve roma származású munkavállalónak biztosít megélhetést, főként a legszegényebb régiókban. S amennyiben a tervezett módosítások szerint az Európai Unió betiltja az adalékanyagok használatát a cigarettagyártásban, a Burley dohányfajta termesztésére nem lesz szükség, ami rövid időn belül 5-6 ezer munkahely elvesztésével jár az országban – emeli ki a termelők " Nem tudom honnan ezek a számok.Szerintem Pécsen a BAT nak talán 500 dolgozója van.Sátoralján sem lehetnek többen,A többi a dohánytermesztő beszállítok?Tény a nyomdaipar,papíripar beszállítója a cégnek. Egy gyártó csomagoló gép több száz millióba kerül.Ha ezeket a gépeket ki kell vonni a termelésből akkor valószínű hogy hamarosan pakol a BAT Pécsről és akkor már nincs más Multi mint a TESCO.Gépiparban a HAUNI.Ez a cég szintén cigaretta gyártó gépeket gyárt.Ha visszaszorul Európában a cigi akkor ennél a cégnél is elbocsájtások jönnek.Baromság belekötni, hogy egy cigi vékony,vastag,rövid vagy hosszú.Ez megint olyan agyament ötlet mint az uborka görbülete.Ha kimegy akkor nincs több milliárd adóbevétel sem.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!