Áfa is terheli majd a telefonadót?

2012. április 25. 17:04

Szakértők szerint nem elképzelhetetlen, hogy az üzemanyagok jövedéki adójához hasonlóan a telefonadót is áfa terhelje. Így mégsem 2 forint lehet a távközlési adó, hanem 2,54.

2012. április 25. 17:04

Áfa terhelheti a Széll Kálmán-terv 2.0-ban található 2 forintos tételes távközlési adót Kalocsai Zsolt, az RSM-DTM elnök-vezérigazgatója szerint – írja az Index. Kalocsai a cég blogján azt írja, „az adókivetés logikája alapján minden esély megvan arra”, hogy a fogyasztókra háruló végső teher valójában 2,54 forint legyen az adóra rakódó 27 százalékos áfa miatt. Szerinte azaz ellenérve meglehetősen gyenge, hogy mindenre azért nem kerülhet sor, mert adót nem terhelnek adóval. Példaként az üzemagyagok jövedéki adóját hozta, ahol évek óta ugyanez történik.

Kádár Zoltán, az Accace adótanácsadója szintén úgy fogalmazott: „az adó nem csak annak mértéke miatt jelentene többlet terhet a vállalkozásoknak (...) könnyen lehet, hogy a végleges szabályozástól függően a telefonszolgáltatást (perc, sms, mms) terhelő adó mellett további adókat is kellene fizetniük: ilyen lehet például a személyi jövedelemadó az egyéb béren kívüli juttatás jogcímén”.

Összesen 69 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Krupp Skya
2012. április 25. 22:10
Milyen geci a kormány a 2 Forintra még számolna ÁFÁ-t is Gyurcsányék legalább nem számoltak ÁFÁT-t a továbbdolgozó nyugdíjasok évi 600.000 Ft plusz adójára 2007-től Igaz hogy nekik meg úgy jött ki ez hogy összeadták a fizetéssel a nyugdíjat és abból vontak jövedelem adót eü és nyugdíjjárulékot és akkor még válság sem volt, akkor még a Heti VilágGazdaság pénzbősége dominált, lehet azért nem számoltak még ÁFÁT is.
Dr. Táskás Tóni
2012. április 25. 21:54
"Áfa is terheli majd a telefonadót?" Be kell hozni a már nem pofátlan végkielégítések megszüntetett 98%-os adóját. Sok-sok fideszes kifizetés várható az elkövetkező két évben.
realista
2012. április 25. 21:44
Ha egy hónapig senki nem telefonálna (persze a cégek kivételével), akkor Matolcsy nagyot szívna a hülye ötletével. Helyette a neten kéne bonyolítani a kommunikációt, persze amíg azt is meg nem adóztatják.
Csigorin
2012. április 25. 19:51
mi ezen a meglepo? Ha valamit ketfelekepp lehet szamolni, es az egyik 2 a masik 2,5 akkor nyilvan az utobbi modon fogjak szamolni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!