Bajnai a romák integrációjáról

2009. augusztus 31. 22:02

"A többségi társadalomnak segítő kezet kell nyújtani a kisebbségeknek, de akik megkapják ezt a segítséget, azoknak az a felelőssége és kötelessége, hogy éljenek is ezzel a lehetőséggel."

2009. augusztus 31. 22:02
 Bajnai Gordon hétfőn a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Encsen, a Zrínyi Ilona Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény tanévnyitó ünnepségén beszélt a romák integrációjáról szóló elképzeléseiről. A miniszterelnök úgy fogalmazott: lehet beszélni szegregációról, kirekesztésről, kizárásról, lehet ingerülten kezelni ezt a kérdést, de Magyarország már megtanulta az elmúlt 150 évben, hogy mindenfajta gyűlölködésből és kirekesztésből rossz származik. "Ezzel az országnak csak vesztenivalója van" - emelte ki. Ahhoz, hogy nyerjen a társadalom, kölcsönös a felelősség, "érintve az egyenlet mindkét oldalát". "A többségi társadalomnak segítő kezet kell nyújtani a kisebbségeknek, de akik megkapják ezt a segítséget, azoknak az a felelőssége és kötelessége, hogy éljenek is ezzel a lehetőséggel" - mondta a kormányfő, aki szerint három dolgot mindenképp elvárhat a társadalom azoktól, akik ebben a támogatásban részesülnek - legyenek ők romák vagy nem romák.

Egyfelől be kell tartaniuk az együttélés alapvető normáit, másfelől ha lehetőség nyílik számukra a szegénységből való kilábalásra, a munkára, akkor azzal élniük kell. Akinek pedig nincs ilyen lehetősége, annak még mindig marad egy kötelessége: az, hogy ne örökítse tovább gyermekeire a reménytelenséget - emelte ki. A miniszterelnök felkérte a kormányt arra, hogy olyan, egymásra épülő intézkedéseket dolgozzon ki, amelyek az oktatástól az életkörülmények javításán át a közszolgálatban való fokozott részvétel lehetőségéig hatékonyan mozdítják elő a romák beilleszkedését.

Ennek egyik pillére a Tanoda program, amit folytatni, erősíteni kell. Bajnai Gordon második feladatként azon telepek felszámolását említette, ahol gyakran nagyon rossz, iszonyatos körülmények között élnek emberek, mert - mint mondta - az életkörülmények is táplálják a reménytelenséget. A kormányfő úgy fogalmazott, célja az, hogy Magyarország "összetartó társadalom" legyen. Az MTI információi szerint program indulhat annak érdekében is, hogy minél több roma köztisztviselő jusson be a közigazgatás különböző szintjeire. Bajnai Gordon beszélt arról is, hogy Magyarország az elmúlt 20 évben kettészakadt, mind földrajzilag, mind társadalmilag, ezt a szakadást kell megállítani, megfordítani, amíg lehet. (MTI)

Bajnai: a problémákat helyben kell kezelni

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
honphibu
2009. szeptember 02. 14:00
Egyre többen nem nagyon adhatják, mert a legtöbbje az elmúlt 20 évben már feladta.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!