Az oroszok félgőzzel pepecselnek, míg az ukránok nyugati segítséggel mindent beleadnak – Dopeman a Mandinernek

2023. június 11. 09:29

A kahovkai gát felrobbantásáról, az európai uniós politikai irányvonalról, az LMBTQ- lobbiról, az oktatásról és Varga Viktor vitézzé avatásáról is szó esett a Mandiner Reakció legújabb adásában.

2023. június 11. 09:29
null

„Az oroszok félgőzzel pepecselnek” – fogalmazott Pityinger László Dopeman a háborús helyzettel kapcsolatban, a Mandiner Reakció legújabb adásában. Szerinte az oroszok részéről az Ukrajnában zajló harcok nem jelentenek totális háborút, viszont az ukránok már teljes gőzzel vannak benne, ráadásul a Nyugat segítségével. A napokban Ukrajnában, Nova Kahovkánál a víztározó, illetve vízerőmű gátja átszakadt, a lezúduló víztömeg néhány óra leforgása alatt több települést is elöntött.  Az ukránok szerint az oroszok robbantották fel az objektumot, míg az oroszok állítják, nem ők voltak, a harcok következtében egyre több tartópillér szakadt át.

Dopeman ehhez annyit fűzött hozzá, figyelemmel hallgatja azokat a háborús szakértőket, akik Budapestről „biztosan tudják”, ki a felelős a gátszakadás miatt. Reális forgatókönyvnek tartja, hogy egy ilyen akcióval az oroszok késleltetni akarják az ukrán ellentámadást. Szerinte ugyanakkor az orosz, a kínai és az amerikai nagyhatalmi érdekeknek is jó, ha elhúzódik a háború, s egyre gyengül Európa. Úgy látja, ezt akár fel lehet fogni egy történelmi adósság törlesztésének, hiszen Európa a történelemben számos helyzetben igázott le kontinenseket, gyarmatbirodalmat tartott fent, röviden összegezve: „visszafingatás történik meg a világ minden irányából”.

„Nem biztos, hogy Magyarországnak egy militáns hajlamokkal megáldott, kőkemény hadsereggel rendelkező ukrán állam kell szomszédként”  – jegyezte meg, mondván, ez komoly veszélyt is rejthet, mivel az ukránok az elmúlt években eléggé barátságtalan hangnemet ütöttek meg velünk szemben.

EU-s irányvonal és LMBTQ-ügyek

„Mindig azt mondtam, nem csak az unióval kell üzletelni, hanem mindenkivel” – értékelt Pityinger László azzal kapcsolatban, hogy Magyarországot sokszor éri bírálat a média és az ellenzéki politikusok részéről a keleti nyitással kapcsolatban. Rámutatott, ha kormányzati pozícióba kerül egy politikai tömörülés, abban az esetben mindenkivel le kell ülni tárgyalni, az úgynevezett háttérhatalmakkal is, mégpedig éppen a szuverenitásunk érdekében. Az EU-ról és a társadalomról szólva általánosságban elmondta,

a nyugat-európai ember a boldogságkeresés hajszolásában lett boldogtalan.

Véleménye szerint az egyre extrémebb jelenségek és a társadalmi normáktól való eltérések ennek tudhatók be, mivel az állandó boldogságkeresés a boldogságot a fogyasztásban találja meg.

„Az LMBTQ-genderlobbi egy gazdaságélénkítő folyamat, ami folyamatosan generálja a fogyasztást. Egy természetellenes folyamattal akarják a vásárlást felerősíteni”, ráadásul az EU támogatja az ilyen jellegű gazdasági folyamatokat és tudatipart. Ezzel szemben szerinte a markáns felvilágosító kampány lehet az ellenszer, például arról, milyen következményekkel jár  egy nemváltó műtét a fiatalok számára.

A tanártüntetésekről és Varga Viktor vitézzé avatásáról

„Pankotai Lilinek kódolva van a tragédiája, varázsport hintettek az arcába”  – mondta el a rapper az elmúlt hónapokban zajló tanártüntetésekkel kapcsolatban, mivel szerinte azt hitették el a fiatallal, hogy szerepet játszik ezekben az akciókban. Úgy látja, a mostani akciókban az utcán tüntető diákok nem a magyarországi politika vesztesei, sőt, nem a szegénységben élő gyermekek.

Szerinte ez egyfajta lázadás,

Orbán Viktor miniszterelnök számukra olyan lehet, mint egy apafigura, és az teljesen természetes, hogy a tinédzsereket ingerli a személyisége, hiszen az apával szemben mindig lázadnak a fiatalok.

Véleménye szerint a tanárok részéről ezek a tüntetések a fizetésekről szólnak, és nehezményezi, hogy nem hall a tiltakozásokon az oktatás tartalmi elemeiről semmit. Fizetésemelést teljesítményalapon adna, világosan meghatározott feltételek mentén.

A napokban vitézzé avatták Varga Viktor énekest, lett belőle némi kalamajka. Azok a véleményvezérek és megmondó emberek, akik eddig méltatták, elfordultak tőle, éreztetve, hogy nem nézik jó szemmel a jobboldalhoz való feltételezhető közeledést. Dopeman szerint ez „túl van lihegve a véleményvezérek részéről, mivel hetvenes évekből itt maradt hippiforma, akit vitézzé avattak”. Nem hiszi azt, hogy Varga Viktorban bármilyen „NER” érdek lenne. Úgy látja, nagyon sok dolga van a politikai elitnek és a véleményvezéreknek, és „ráférne egy kollektív lazulás a magyar nyilvánosságra”.

Nyitókép: Ukrán katonák támadják az orosz állásokat a kelet-ukrajnai Bahmut közelében,  forrás: MTI

A teljes beszélgetés itt megtekinthető:

 

Összesen 79 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
18.0 fok
2023. június 11. 21:00
győzike mikor?
ThuleanPerspective
2023. június 11. 18:42
Fél gőz is gőz. Nem tized de fél gőz. Ruszki hadsereg leszerepelt.
anteporte
2023. június 11. 13:24
a háború béke
salamonhihii
2023. június 11. 11:38
Na végre egy igazi hiteles mandiner :"elemzőnktől " höhöö..jó pénzért -megrendelésre ,mégtöbbért akár az ellenkezőjét is -,hogy megvilágosodott az Orbán feje rugdosása óta höhöö..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!