Orbán és az orosz felkelés

2023. június 24. 17:31

Újabb kellemetlen meglepetés érte a Prigozsin-féle katonai lázadás miatt a magyar kormányt.

2023. június 24. 17:31
null
Nagy Attila Tibor
Nagy Attila Tibor
Facebook

„Orbán és az orosz felkelés

Újabb kellemetlen meglepetés érte a Prigozsin-féle katonai lázadás miatt a magyar kormányt. Az orosz-ukrán háború kirobbanása ellenére sem volt hajlandó Orbán Viktor megszüntetni a putyini Oroszországgal való együttműködést, sőt megújították a gázszállítási szerződést, módosították a Paks II. szerződési joganyagot is. Csakhogy Oroszország korántsem olyannyira erős és stabil, mint ahogy a magyar kormányfő eredetileg feltételezte: bár az orosz hadseregnek sikerült Ukrajna keleti és déli területeiből részeket elfoglalni, de megtörni Ukrajnát egyáltalán nem sikerült és a belső lázadás mutatja, hogy Oroszország stabilitása súlyos veszélybe került. Még ha Putyin képes is lesz felülkerekedni a lázadáson, súlyos tekintélyveszteség éri őt (milyen vezető az, aki még saját háza táján sem tud rendet tartani?) . De ha a felkelés mégis győz, akkor egy ideig kérdésessé válhatnak az orosz-magyar kapcsolatokat alapvetően meghatározó megállapodások, legalábbis várni kell majd arra, hogy egy Putyint felváltó esetleges új vezetés hogyan viszonyul majd Magyarországhoz.

A Nyugat mégsem olyan gyenge, mint ahogy a magyar kormány és a Fidesz hitte. Nyugati fegyverekkel, pénzügyi támogatással sikerült jócskán megnehezíteni Oroszország ukrajnai hadműveleteit és most az oroszországi vezetésnek még a polgárháború rémével is szembe kell néznie. Nem mintha a Nyugat -benne az Európai Unió- ne küszködne számos gonddal-bajjal, de lám, most e pillanatban nagyon nem az oroszoknak áll a zászló.

Orbán Viktor miniszterelnök súlyos dilemmával néz szembe: nem kellene-e mégis feladni az orosz kapcsolatot? De akkor mi lesz az ország energiaellátásával? Hát, akkor lehet, hogy ki kellene békülni a sokat szidott "Brüsszellel" és az ő és más nyugati országok segítségével alapvető módosítást elvégezni a külpolitikában. De hogy lehet eladni ezt a hazai- főleg fideszes - közvéleménynek, amelyik már hosszú évek óta folyamatosan olvassa, hallja, hogy a Nyugat és az EU csupa rosszat akar ennek a hazának ?

Persze, a magyar miniszterelnök reménykedhet abban, hogy a Prigozsin-felkelés hamar elbukik, és akkor a magyar-orosz kapcsolatok - ha nem is a 2022 előtti szinten - továbbra is fontosak lesznek Orbánék számára. És ha Oroszország mégis káoszba süllyed? Mi lesz akkor Paks II-vel? Kapunk-e olajat az oroszoktól? Mi lesz az orosz gázzal?”

***

Nyitókép: Facebook

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 150 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bendzsó Boy
2023. június 25. 16:51
Nagy Hülye Attila Tibor nem tudod befogni a pofádat legalább addig amíg tisztul a kép! Szoptál mint a torkos borz! Mindenbe bele kell venni Orbánt? A magyar kormány deklarált célja a jó kapcsolatok fenntartása mindenkivel, már akivel lehet ! Jó kapcsolatokra törekedni a három világhatalommal, nem alattvalóként, hanem egyenlő partnerként! Se Kína se az oroszok nagykövetei nem csinálják a fesztivált és nem ugatnak bele a belpolitikánkba mint a magát helytartónak képzelő amerikai homár! Pedig állítólag szövetségesünk!
DonCiccio
2023. június 25. 16:15
Korai volt az öröm okoska
salmonella
2023. június 25. 14:11
Hát ez nem jött be nektek...
csulak
2023. június 25. 12:29
almodik a moslek baloldal !
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!