Párizs központjától 15 kilométerre véget ér a francia állam

2023. június 30. 18:41

Ez nem propaganda – ez a való világ.

2023. június 30. 18:41
null
Demkó Attila
Demkó Attila
Facebook

„A francia események fényében ismét ajánlom mindenkinek az Athena című 2022-es francia filmet – ami egy francia polgárháborút vetít előre. A történet pontosan úgy kezdődik, mint ami Nanterre-ben történt, egy fiatal fiú halálával.

Szürke, elgondolkodtató film – nincs benne démonizálva senki, sem a bevándorló hátterű lázadók, sem a rendőrök – még talán az arctalan szélsőjobboldaliak sem. A helyzet az, hogy az átlagemberek közül nem igazán hibás itt senki – egyszerűen ilyen az emberi természet, a másság nagyon is számít, ezt tagadni és a »te is más vagy te sem vagy más« szlogen alapján társadalmat szervezni őrület. Ez az ideológia hibája, és Európa még ma is ássa a gödröt, amiben benne van.

A film fényképezése gyönyörű, a történet üzenete pedig rémisztő. Meghal először az ártatlanság, aztán a düh, végül a remény, és nem marad más, csak a pusztítás. Amit most egy az egyben látunk a francia banlieu-kben. Párizs központjától 15 kilométerre véget ér a francia állam, és kezdődik valami más. Ez nem propaganda – ez a való világ, őszinte meggyőződésem, hogy Nyugat-Európában ebből a mostaninál is nagyobb katasztrófa lesz.”

***

Athéné, avagy az együttélés csődje

A második percben röpül egy Molotov-koktél, és onnan nincs megállás, Franciaország csúszik bele a polgárháborúba.

***

Nyitókép: MTI/EPA/Toms Kalnins

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 125 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kormánypárti2
2023. július 02. 15:46
Attila! És az ukrán állam hol ér véget? Vagy az most erősödik? Vagy abban a témában annyira beégtél, hogy most inkább kerülöd és mást szakértessz?
ptrfarkas43
2023. július 02. 13:22
Megtelik a fosztogatók kamrája, és hazamennek a fiúk.
Újjáélesztett Dodó
2023. július 02. 09:00
Ez továbbra is tünet. A megélhetést kellene biztosítani. Igen, akkor nem gazdagodnának kevesen a végtelenségig. Igen, akkor mi sem reménykedhetnénk, hogy a természetet teljes egészében át lehet alakítani eladható termékekké. Cserébe nagyobb kiszámíthatóság lenne, és mindenki meg tudna élni valamiből. Nem cserélnék le robotokra és algoritmusokra. Szabad pénzt, Tobin-adót, kvótásított erőforrásokat kérek.
konfucius
2023. július 01. 23:50
Polgárháború ? Ahhoz bizony kéne egy másik fél is, aki visszaüt. De ilyen Franciaországban nem létezik. Abszurd helyzet, hogy a valódi francia nép nem tesz semmit a saját védelmére, és még abszurdabb attól az államhatalomtól várni, hogy tegyen valami érdemlegeset a bevándorlók megfékezésére, amelyik aktívan, ezerszámra telepíti befelé őket az országba.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!