Szerbek igazsága

2023. május 31. 13:05

Itt megjegyzendő, hogy az elszakítást nem előzte meg népszavazás, még a látszat szintjén sem.

2023. május 31. 13:05
null
Ágoston Balázs
Ágoston Balázs
Magyar Nemzet

„A Balkán Európa lőporos hordója, tartja a közhely, és mivel a közhelyek elcsépelt igazságok, e tétellel aligha lehet vitatkozni. Nem csoda hát, hogy Koszovó ismét izzik. Nehéz megmondani, mi ijesztőbb: a Zvecanban minap történt utcai összecsapás az idegen elnyomó uralom alá vetett, a városkában és környékén közel százszázalékos többségben lévő őslakos szerbek és az amerikai parancsnokságú (ez fontos!) NATO-békefenntartók között, vagy az a szemforgató megdöbbenés, amivel a valóságtól réges-rég teljesen elrugaszkodott nyugati közvélemény reagált.

A szerb persze harcos nép, katonanemzet, nyolcszáz éve fegyverrel kelnek és fekszenek, és sosem állt távol tőlük az emberéletet nem kímélő fellépés, ha vélt vagy valós érdekeik védelméről volt, van, lesz szó. Közös történelmünket is végigkísérték a kegyetlen, véres konfliktusok, a Sajkás-vidékről soha nem feledhető brutalitással gyilkolták ki magyarjainkat.

Ettől még az igazság igazság.

Az igazság pedig az, hogy Zvecanban nem előzmények nélküli randalírozásra került sor. A közvetlen előzmények tizenöt évre nyúlnak vissza, amikor a dél-szerbiai Koszovó albán többsége, amerikai támogatással, »független államot« kikiáltva elszakította anyaországától a szerbség bölcsőjét.

Itt megjegyzendő, hogy az elszakítást nem előzte meg népszavazás, még a látszat szintjén sem, ellentétben a történelmileg megkérdőjelezhetetlenül Oroszországhoz tartozó, orosz többségű Krím félszigettel, Luganszkkal és Donyeckkel. Miheztartás végett.”

***

Nyitókép: MTI/EPA/Georgi Licovszki

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 61 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ersa57
2023. június 01. 08:03
A szerbek igazságával szemben áll a szlovének, horvátok, bosnyákok, macedónok ..... igazsága. Ezen tagországok elszakadásakor sem tartottak népszavazást!
galancza
2023. május 31. 20:46
Balázs! A vajdasági magyarok soha nem támogatták az albánokat, de a horvátokat, bosnyákokat sem. A szerbek mégis totálisan ellenségként néztek az ottani magyarokra, és aljas közhangulatot alakítottak ki a 90-es, 2000-es években, hogy minél több vajdasági magyar elmeneküljön. Nem kell beleavatkoznunk az albán-szerb konfliktusba. Normális kulturális, politikai, gazdasági kapcsolatokra kell törekednünk Szerbiával, nem kell minden nap felemlegetni sérelmeinket (persze kussolni sem szabad róluk), de nem kell hasra esni a szerbek előtt. Amúgy szerintem a filmtörténet legnagyobb alkotása az 1979-ben készült Forró szél, jugoszláv film , ami lényegileg szerb területeken készült, nagyon jelentős részben szerb embereknek köszönhetően.
F.Szabó
2023. május 31. 20:30
"az elszakítást nem előzte meg népszavazás" Még nagyobb kérdés, hogy ilyenkor milyen népszavazást kellene tartani? Melyik igazságosabb, ha az elszakadni kívánó tartomány lakói szavaznak, vagy ha a teljes országé, amelyikből egy rész ki akar válni? Mert ez ugye egyértelműen meghatározza a végeredményt. A régóta mindent megnyerő USA-nak tetszik az a világ amit létrehozott, ezért mindig mindenféle kiszakadást ellenez – Kivéve Koszovót, amit tréfás kiszúrásként (hogy finom legyek) ők maguk szakítottak ki Szerbiából.
galancza
2023. május 31. 20:23
Balázs! Jó ember vagy, jót akarsz, általában jókat írsz,de ez a cikked távol áll a valóságtól. Vannak benne igazsűgok, de lényegileg rosszul látod a helyzetet. A koszovói probléma ott kezdődött hogy a szerbek a 80-as évek közepén kitalálták hogy a koszovói albánok önként azonnal asszimilálódjanak szerbbé. Ez nem jött be , aztán pár év múlva a szerbek megszüntették az albán oltatást és munkahelyeket Koszovóban. Ebből alakult ki az albán ellenállás Ibrahim Rugova vezetésével, aki nem akart elszakadni Jugoszláviától, Szerbiától, csak korrekt autonómiát akart. Őt támogatta 1998-igaz a koszovói albánok többsége. De a szerbek egyre brutálisabbá váltak, így aztán Rugovának és követőinek is végleg elege lett a szerbekből jogosan. A szerbek kezdék az összes háborút a Balkánon, ők támadták mag Magyarországot, 1941-ben és nem fordítva, ők kezdték az 1.vh-t gavrilo princip támogatásával. A szerbek elképesztő aljasságokat követtek el a vajdasági magyarok ellen a 90-es években. Jó viszonyra kell velük törekedni, de sajnálni nem kell, nem szabad őket. Ne feledjük! Pár éve a migránsválság csúcsán a magyar határőrök véletlenül vízágyúval minimálisan átlőttek szerbia területére és a szerbek azt hörögték hogy megtámadtuk őket. Nem lehet, nem szabad soha megbízni bennük. Sok rendes szerb ember van ,de a politikusaik, katonáik mindig megbízhatatlanok voltak és azok ma is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!