Régebben az újságírók keményen bíráltak a politikusokat

2023. május 10. 15:14

Most már a politikusok megengedhetik maguknak, hogy keményen bírálják az újságírókat.

2023. május 10. 15:14
null
Boris Kálnoky
Boris Kálnoky
Facebook

„Múlthéten egy pár napot Spanyolországban töltöttünk a diákjaimmal. Megnéztük, hogyan működik ott a politikai kommunikáció. Van egy új jobboldali párt, a Vox. Akármit is gondolunk a politikájáról, a kommunikációja hihetetlenül hatékony. 46.000 szavazatot kaptak 2016-ban, 2019-ben pedig már 4 milliót. Az üzeneteik rezonáltak a spanyol társadalom problémáira. Nemet mondtak a masszív bevándorlásra és a genderideológiára egy olyan országban, ahol baloldali kormány van és tömeges migráció, de erős a nemzeti identitás is és még él a katolikus hagyomány.

Nem igazán kaptak teret a médiában. Ha igen, akkor csak azért, hogy fasisztának vagy rasszistának minősíthessék őket. Média nélkül a párt így innovatív online kommunikációs technikákhoz fordult. Vírus módjára terjedő videókat készítettek a TikTok-ra, amelyekben vicces, provokatív stílusban vádolták meg korrupcióval és pazarlással a kormányt, de nem árulták el, hogy a videót a Vox készítette. Ezt csak azután ismerték be, amikor már sokszázezer ember megnézte a videókat.

Diszkrét politikai üzeneteket tettek közé az online térben. Például felmérést posztoltak egy autós fórumon, hogy ki mit gondol a migrációról, majd ezeket az eredményeket kiküldték a szerkesztőségeknek. Ebből már természetesen már hír lett, bár gúnyos hangnemben: a Vox olyan béna, hogy a neten vadászik támogatókra. De ez mégiscsak hír volt.

Újszerű módszereket alkalmaztak arra, hogy a hagyományos médián kívül is elérjék a szavazókat. Ha ez a politikai kommunikáció jövője, az azt jelenti, hogy a klasszikus média egyre kevésbé lesz fontos a politikusok számára. A »régi szép időkben« szükségük volt a médiára, hogy eljuttathassák az üzeneteiket a szavazóikhoz. Ugyanakkor a médiának is szüksége volt a politikusokra, hogy legyen miből szalagcímet faragni, de most már a médiának nagyobb szüksége van a politikusokra, mint fordítva. Ennek következményei lehetnek arra nézve, hogy a politika hogyan viszonyul az újságíráshoz.

Régebben az újságírók keményen bíráltak a politikusokat. Most már a politikusok megengedhetik maguknak, hogy keményen bírálják az újságírókat – miközben a média egyre jobban küzd egzisztenciális problémákkal, mert a fogyasztók már nem hajlandók fizetni az újságírásért.

Változnak az idők.”

***

Nyitókép: Ficsor Márton

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tapir32
2023. május 11. 07:44
Teljesen jogos! Akit bírálnak az is bírálhat! Bíráló bírálható! Az újságíró nem kivételezett személy, hanem egy ideológia szócsöve! Akik nem olvassák el az újságot stb. azok mind bírálók sőt, az olvasók egy része is az!
olajfa1
2023. május 10. 19:25
Ilyen az IGAZI DEMOKRÁCIA! A bírálókat is lehet bírálni!... UGYE MILYEN RETTENETES A VALÓSÁGOS DEMOKRÁCIA?... amikor nem csak a "sokatszenvedett népnek" a hivatalos hazudozói mondhatna véleményt és írhatnak újságokat?...
Cirbi
2023. május 10. 16:56
Ismét gondot okozott a főcím a mandinak.
Odone Ricci
2023. május 10. 16:22
Nem egészen. Régebben és most is az újságírók keményen bírálhatnak EGYES nem lib. demokratikus POLITIKUSOKAT. Tehát, lehet összehordani mindent, sőt egykori szeretőkkel lejáratni és megzsarolni, a republikánus jelölteket, Európában az összes jobbos, un. "szovranista, nacionalista, populista, vallásos" államfőt. TILOS rosszat írni a demokratikus elnökökről és családjáról, Németországban az "Ampelkoalition"-ról, Fr.o, Macronról. A pénzügyi korrupcióban leleplezett számos balos politikus ügyét elsimították és elsimítják továbbra is, a média hallgat, börtönbe nem kerül senki és balos eddig nem mondott le önszántából a posztjáról. Bocsánatkérést és bűnbánatot nem ismernek, sőt még nekik áll feljebb.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!