Szobrot a védőnőknek!

2023. május 12. 09:48

Tudomásom szerint ez echte hungarikum. Fantasztikus dolog ez.

2023. május 12. 09:48
null
Boris Kálnoky
Boris Kálnoky
Facebook

„Szobrot a védőnőknek! Az egyik legnagyobb meglepetés, amikor Magyarországra költöztem, a védőnő volt. Megszületett a gyermekem, és két héttel később csengettek az ajtón. Ott állt egy vadidegen nő, aki elmagyarázta nekem, hogy az ő kötelezettsége az, hogy megnézze a babát, az én kötelezettségem pedig az, hogy megengedjem ezt neki.

Na, ez meg minek – gondoltam. Nemzetközi pályafutásom során még sosem találkoztam ilyennel. Tudomásom szerint echte hungarikum: ilyen komplex védőnői szolgálat csak Magyarországon van, már több mint 100 éve. 

Fantasztikus dolog ez. Bejön tehát egy kedves néni, aki általában nagyon szereti a gyerekeket és a hivatását, bár a fizetése talán szerény. Megnézi a babát: egészséges-e? Nincs rendelleneség? Működnek-e a reflexek? Súlya? Nő-e rendesen? A kismamának megmutatja, hogy hogyan kell szoptatni, pelenkázni. Elmondja, hol lehet babamérleget kölcsönözni. Felhívja a kismama figyelmét minden lehetséges állami támogatásra. Segít kitölteni, megszerezni az arra szükséges dokumentumokat, ha kell.

Szolgáltatása ingyenes.

Az első hónapokban nem csak ő jön időnként, hanem a kismama a gyermekével is rendszeresen látogatja a védőnőt. A védőnő gyakran akkor is jelen van, amikor a gyerekek a kötelező védőoltásokat kapják. Nemcsak, hogy az első két év alatt folyamatosan figyeli a gyermek fejlődését, de bármikor lehet hozzá fordulni tanácsért.

Bárcsak külföldön is lenne ilyen! Sok kismama kétségekkel küzd – jól szoptatom? Eleget eszik a baba? A védőnő segít abban is, hogy a kismama jobb lelki egyensúlyban gondozza gyermekét.

A védőnő minden családot személyesen ismer a kerületében, minden lakást, minden gyermeket. Egyszer szívesen meghallgatnám a gondolatait, vajon mi járhat a fejében, amikor sétálgat a negyedben: biztos minden házhoz valami emlék fűzi. Van-e védőnőregény, irodalmi napló? Ha nincs, írjon valaki egyet! Vagy állítsunk nekik szobrot!”

Nyitókép: Facebook

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nemertekafocihoz
2023. május 12. 19:46
Igen, nagyra értékelem a védőnők munkáját és persze azt is ha publicitást nyer a tevékenységük. Köszönöm.
I.N.R.I.
2023. május 12. 16:59
...aztán a rendőrségen leadták a két napja halott 2 éves kisgyermeket a csomagtartóból, mellette egy összevert csecsemővel... A fényevésben meghalt csecsemők szobra mellé kell helyezni azt a szobrot!
BossN
2023. május 12. 15:34
Köszönjük a cikket Kálnoky úr!
Haramia
2023. május 12. 12:28
Ritkán cikkeznek róluk. Kijár nekik is a megbecsülés.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!