A Dalai Láma csupán nem mérte fel tettének információ hiányból eredő következményeit

2023. április 19. 08:14

Ami történt, határozottan egy tibeti szokás.

2023. április 19. 08:14
null
Sebestyén Balázs
Facebook

„Mert megint olyan okosak vagyunk, hogy még a Dalai Láma is hülyébb nálunk….

»Che le sa« azaz »Edd meg a nyelvem«

A tibeti kultúrában van egy szokás, ami szerint a nagyszülők nemcsak puszit adnak a kisgyermekeknek, hanem egy kis cukorkát vagy ételt is – egyenesen szájból szájba.

(ahogy például az inuit anyák a babáikat, majd fogatlan szüleiket etették-etetik egyes területeken a mai napig.)

Nyilván a legtöbb kultúrában ez egészen elképzelhetetlen manapság, pláne nálunk, mert mi csak ecstasy-t adunk igy egymásnak a discoban, de Tibet egyes régióiban nem.

Miután a nagyszülő csókot és cukorkát adott, mivel semmi sem maradt a szájában, azt mondja: »Ok, now 'eat my tongue' (nem 'szopj', ahogy Őszentsége rosszul fejezte ki a kevésbé jó angolja miatt - aki hallotta már beszélni, tudja, mennyire egyszerű angol nyelvezetet használ).

Kvázi azt is felajánlom…

Ez egy játékos dolog, amit a gyerekek ismernek.

Lhásza régióban (Tibet fővárosában) nem annyira elterjedt, de az Amdo régióban ahonnan amúgy Őszentsége is származik igen.

Azaz ami történt, határozottan egy tibeti szokás.

Amikor erre az ügyre ítélkezően gondoltunk, annak egyik alapja a nemtudás ismét, a történtek számos aspektusát nem ismertük, és nem is vettük figyelembe ismét, az már sajnos mellékes, hogy eleve nem biztos, hogy feltétlen nekünk lehetne egyáltalán így tekinteni a bolygó egyik kiemelten tudatos létezőjére, de ezt nem fejtem ki most…

A 87 éves Dalai Láma csupán abban »hibázott«, hogy nem mérte fel tettének információ hiányból eredő következményeit.

Ő belátta ezt, nem mint ha számon lehetne kérni egy ennyire tudatos lényt megítélésem szerint, és elnézést kért…

OM!”

***

 

Nyitókép: CNN-videó

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 44 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Dundolka
2023. április 20. 06:12
Ezt ne csinalja és kész. Balika hülyeség amit írtál. A gyerek nem tibeti, ezt a szokást nem ismerte, ez konkrétan látszott. Hogy undorító volt számára az egész az is látszott. A többi duma
Rocktoberi
2023. április 20. 03:07
Civilizációs félreértés....De abból nyilván semmi gond nem lehet ha elárasztják Európát fekákkal. Eddig is remekül bejött.
Nasi12
2023. április 19. 23:51
Gondoltam, hogy valami ilyesmi lehetett. Hallottam, hogy vannak helyek ahol a kaját elörágják és nagy tiszteletlenség visszautasítani a megrágott kaját. A tudatlanság gyakran szül elöítéleteket.
Anton Saiz
2023. április 19. 23:19
Tibeti szokás? - jó, legyen az, de minket magyarokat ez még véletlenül sem érinthet, egy szót se többet errről. De az a kib.szott sztupa Zalaszántón, az itt van és az már érint minket is. Miért van az itt, kinek az érdekeit szolgálja, abban is nyalják egymás kölkének nyelvét a lámafyk, igen? Mert akkor az nem jól van ám, meg ez a FREE TIBET sem igazán jó manapság... Ez a lalai dáma meg jobb ha csendesül, mint éjeken a zúgó bogár...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!