Tűz pusztított Selmecbánya Unesco Világörökség részét képező főterén

2023. március 21. 11:31

Geográfusként külön fáj a szivem ezért a Kárpát-medencében kiemelkedő gyűjteményért.

2023. március 21. 11:31
null
Orosz Örs
Facebook

„Tűz pusztított Selmecbánya Unesco Világörökség részét képező főterén, melyben 7 épület súlyosan károsodott. A tűz a »Szerelembank« elnevezésű turistalehúzó látványosság területén keletkezett, a rendkívüli értéket képviselő Állami Bányászati levéltár tőszomszédságában. A tűzoltók parancsba kapták utóbbi minden körülmény közötti megvédését, ami hála az égnek sikerült is. Ebben a déli szél is segítségükre volt, így a tűz a téren felfelé, északi irányban indult el.

A »szerelembank« és a vele egybeépült szomszédja rézpléh héjazatú tetővel rendelkezett. Amikor a tartószerkezet megadta magát és a rézlemez fedés beszakadt, akkor a helybéliek óriás i, tüzijáték szerű jelenségről számoltak be. Lángok csaptak ki mindenünnen, így az utca fölött átterjedt a tűz a szomszédos épületekre. Az Eleuzína kulturális központ és a városi zeneiskola zsindely tetejének nem volt esélye. Végül a Berggericht elnevezésű épület, melynek emeletén a mineralógiai tárlat volt látható szintén elkapta a tüzet. Erről tegnap az egyik ott dolgozó geológus azt írta, hogy biztonsági okok miatt már a tűzoltók nem engedték meg az evakuálást. Csak a földszinti időszaki kiállítás anyagát sikerült megmenteni. Két szint födémje átégett és leszakadt. Ugyanitt egy híres antikvárium is székelt, ezt is sikerült evakuálni.

A mineralógiai tárlatot nagyon sajnálom, gyerekkoromban ez volt az egyik első kiállítás, ahová a szüleim elvittek, majd később Ébert Endrével is volt szerencsém megnézni. Gyönyörű és megismételhetetlen selmeci termésaranyak és termésezüstök voltak itt. Geográfusként külön fáj a szivem ezért a Kárpát-medencében kiemelkedő gyűjteményért.

Elő fogom keresni az itt készült képeimet.”

***

 Nyitókép: Képernyőfotó

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
akiaki
2023. március 21. 22:24
Örs! tisztellek!
Igazszó
2023. március 21. 14:55
A tótok kezén minden pocsékba megy.
eN
2023. március 21. 14:32
mocskos szlovákok
emesealma
2023. március 21. 14:12
Nagyon szomorú. Selmecbányán kérték meg a kezem.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!