Eldőlt a vita a jogállamiságról

2023. március 01. 20:17

A jogállamisági mechanizmus jellegéről folyó vita valójában nem is létezik.

2023. március 01. 20:17
null
Boris Kálnoky
Boris Kálnoky
Corvinák

„A dolog szépséghibája, hogy ahol a nemzeti érdekek az Európai Unió intézményeinek érdekeivel ütköznek, nehezen lehetett kölcsönös bizalommal fémjelzett együttműködést elképzelni. Ilyen esetekben végeredményben régimódi megoldásként a politikai nyomásgyakorlás eszközeit veszik elő és az erősebb fél érvényesíti akaratát.

Azt azonban világosan kell látni, hogy a nyilvánosság előtt gyakran a jogállamisági mechanizmus jellegéről folyó vitának beállított szembenállás valójában nem is létezik. A bírálók és a támogatók egyaránt tudják, hogy a politikai nyomásgyakorlás eszközétről és nem elsődlegesen az uniós költségvetés védelméről van szó, és hogy ez egy további lépés az Európai Unió föderalizációja felé. A bírálók a megjelenését végzetesnek, a támogatói inkább jónak tekintik, de a feltételességi mechanizmus érdemi jellegének értelmezésében egyetértenek.

Egyedül maguk az Európai Uniós intézmények nem akarják ezt ilyen formában kijelenteni.”

Fotó: Unsplash

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 54 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Agnieszka
2023. március 04. 14:28
Általában NEM helyes, ha egy hivatásrend kamarájának vezetője politikai múlttal rendelkezik. Jobb, ha "csak" szakember, aki együttműködik a mindenkori kormánnyal, az általa képviseltek és a köz érdekében. Kincses, akit az orvosok megválasztottak, rendelkezik politikai múlttal, része volt az MSZP-SZDSZ kormányzásnak. Az a politikai erő, melyhez dokumentáltan kötődött, "nagyszerű" kormányzásának eredményeképp tartósan ellenzékben van, a jelenleg kormányzó Fidesz teljesen meggyőző parlamenti többséggel rendelkezik, őket is megválasztották. Ez még nagy és kölcsönös korrektség esetén is inkább darázsfészek, mint hangyaboly lehetőségét hordozza magában. A NAGY orvos-béremelés a kamara előterjesztése alapján történt meg, tehát egyetértésükkel. Már akkor lehetett látni, h. a munka nehézségi fokára és a munkakörülményekre tekintettel NEM lévő béremelés "eredménye" visszás lesz. Az új ügyeleti rendszer elleni lázítás végül kormányzati szinten kiütötte a biztosítékot, a "rettenetes" terror abban csúcsosodik ki, h. ebben a majomcirkuszban többé NEM kötelező részt venni, szabadon választott lett. Nem fog megszűnni a kamara, sokan fogják a bennmaradást választani. Mikor az SZDSZ javasolta ugyanezt, az jó volt?
Odone Ricci
2023. március 02. 14:25
A Corvinus EGyetem hívja meg Jourova asszonyt egy jogállamisági vitára. Ha nem fogadja el a meghívást, azaz a szembesítést, akkor vaj van a fején, viszont akkor elég legyen a jogállamisági refrént ismételgetni.
istvanpeter
2023. március 02. 11:05
Persze, teljesen nyilvánvalóan az EU birodalmi önkényéről van szó. Egyébként gyakorlatilag minden ország jogállam, mert a hatalomgyakorlás az előre meghatározott törvények és szabályok szerint történik.
tapir32
2023. március 02. 09:30
A magyar demokráciát és jogállamot Gyurcsánytól, Dobrevtől és a DK- tól kell megvédeni. A magyarok önvédelmi reflexe eddig jól működött 4x2/3.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!