Méltón és szívből élni

2023. február 09. 21:48

Vajon mit tennénk, ha azt a diagnózist kapnánk, hogy már csak hónapjaink vannak hátra? A Netflix Éjféli klub című sorozatának hősei azután kezdenek el igazán élni, hogy kimondják rájuk a „halálos ítéletet”.

2023. február 09. 21:48
null
Krupincza Mariann
Mandiner

„Memento mori!” – a latin mondás magyarul annyit tesz, „Emlékezz a halálra!” Ez a gondolat eleink életében erősen jelen volt. A középkori emberek amellett, hogy félték az Istent, úgy élték mindennapjaikat, hogy tudták, a Kaszás bármelyik sarokban ott leselkedhet. Mivel még az 1800-as években is gyerekcipőben járt az orvostudomány, és generációk éltek egy fedél alatt, a gyerekek számára sem volt teljesen idegen az elmúlás; szinte nem volt olyan család, ahol ne lett volna egy elhunyt testvér, de a nagyszülők vagy a rokonok távozásával a legkisebbek is megtapasztalták, milyen, amikor véget ér a földi lét. A virrasztásokon való részvétel pedig bevett szokásnak számított.

Azonban ahogy a világháborúk lecsengtek, és a családok különváltak, az idősek és betegek pedig életük utolsó napjait sokszor kórházakban vagy hospice-okban töltik, a fenti megtapasztalások kivesztek. Mindemellett megjelent az örök fiatalság kultusza is, és ezzel párhuzamosan sokan

Az első ősz hajszálak megjelenésekor némelyek szabályosan pánikrohamot kapnak, és rohannak a fodrászához. A megannyi fiatalító szépészeti beavatkozásba pedig jobb bele sem menni. A modern kori fóbiák között megjelent a gerontofóbia is, amely az idős emberektől és az öregedéstől való félelmet jelenti.

Kijelenthetjük, hogy korunk embere sokszor nem tud mit kezdeni a halálos betegségekkel, sőt, a halál fogalmával sem.

Ahogy arról korábban lapunk hasábjain is írtunk, társadalmunk krízisből krízisbe esik, ideje sincs felocsúdni az egyik válságból, máris jön a másik. Túlélünk ahelyett, hogy élnénk. Vagy a másik véglet, mikor annyira pörgünk, hogy meg sem tudjuk élni a pillanatokat, csak átnyargalunk felettük.

Miközben panaszkodunk és tehetetlenségünkkel ördögi körbe zárjuk magunkat.

Egy népszerű streamingcsatorna egyik sorozata, Az éjféli klub pont arra ébreszti rá a nézőt, hogy főleg az utóbbi hozzáállás mennyire káros. A sorozat főszereplői olyan kamaszok és fiatal felnőttek, akikre

az orvosaik kimondták a halálos ítéletet: azaz haldokolnak.

Életük utolsó hónapjait egy hospice ház falai között töltik, ahol azzal „szórakoztatják” magukat, hogy minden éjfélkor rémes történeteket mesélnek egymásnak. A sztorik zömében önmagukról szólnak, így társaikat ezzel is közelebb engedik magukhoz. Mindezek mellett, amikor egy-egy új lakó érkezik, kötnek vele egy „szerződést”, melynek értelmében megkérik, hogy amint átjut a „túlsó partra”, mindenképp jelezze majd azt az ittmaradóknak. Csak hogy tudják, létezik túlvilág.

Mikor szembetaláljuk magunkat a filmbeli karakterekhez hasonló sorsú fiatalokkal, az a legtöbbünket gondolkodásra késztet. Velem ez akkor esett meg először, mikor évekkel ezelőtt a vastagbéldaganattal küzdő nagymamát látogattam meg az onkológián. A szobatársa egy velem egykorú lány volt, akinek (vélhetően a kemoterápiás kezelésektől) kihullott a haja. Még ma is emlékszem a jelenetre, bár csak lopva mertem ránézni, mert az arcomra valószínűleg kiült a döbbenet és a sajnálat elegye. Annak ellenére, hogy látszott,

az a lány elképesztő alázattal viselte a rámért nehézségeket.

Hazafelé több gondolat keringett bennem zsenge húszasként is: jobban tenném, ha odafigyelnék az egészségemre, nem stresszelnék azon, hogy hova tovább a főiskola után, nem tipródnék annyit a szüleimmel és a többi…

Most pedig, ahogy néztem ennek a sorozatnak az epizódjait, szinte ugyanezek a gondolatok hasítottak belém. Vajon mit tennék, ha egyszer csak azt a diagnózist kapnám, hogy már csak hónapjaim vannak hátra? Erre adott remek választ a sorozat egyik fontos karaktere, Kevin:

Az elmúlt évek alaposan megtépázták mind az idegrendszerünket, mind a lelkünket, de a fenti mondat mindezek ellenére is igencsak elgondolkodtató. ÉLNI KELL! Így, csupa nagybetűvel, és csak azt tenni, amit méltónak és szívbelinek érzünk.

 

Nyitókép illusztráció. Fotó: Pixabay

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szemlelo
2023. február 10. 11:19
Végignéztünk több száz, az 1800-as évekből való, falusi anyakönyvi bejegyzést. A gyerekek többsége nem érte meg a felnőtt kort. A felnőttek is igen hamar haltak meg ("vízkór", "nehézség"). A halál akkor még a mindennapok része volt.
Szabó A. Imre
2023. február 10. 01:21
Nagyon érdekes. Ennél csak az érdekelne jobban, hogy miért mindig csak netflixes és hbo-s sorozatokról jelennek meg írások a Mandineren, egyszer sem, még véletlenül sem azokról a klasszikus és kortárs filmekről, amiket a Duna tévé, DunaWorld vagy az M5 vetít? Mert, magunk közt szólva, lenne miről írni. Gyakorlatilag nincs olyan nap, amikor ne volna legalább egy világklasszis játék- vagy dokumentumfilm valamelyik közszolgálati csatornán. Ránéztem a műsorújságra, a DunaWorldön például rövidesen Tóth János Örökmoziját vetítik...
Ólat a trolloknak
2023. február 09. 22:23
Kár ezen nyámmogni.. "Azt az órát csak az Atya tudja"
igen de nem
2023. február 09. 22:06
Láttam embert ,akivel azt készültek közölni ,hogy mindene áttétes rákos, gyakorlatilag alig van hátra valami, és ő is tudta, de a szemében akkor is ott volt a gyűlölet. Nem törte ,hatotta meg ez se. https://youtu.be/AU5xgpuFfwI?t=188
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!