Lelni hont a hazában – kétszáz éves lett Himnuszunk

2023. január 22. 07:09

Kölcsey Himnusza épp arról szól, amit minden magyarnak tennie kellene.

2023. január 22. 07:09
null
Constantinovits Milán
Mandiner

Az irodalomtanítás hagyományosan kevés pontos dátumot követel meg a diákoktól. 1823. január 22. épp ilyen. Hasonlóan akkurátusan szokás tárgyalni a keletkezés körülményein túl a Himnusz klasszicista felépítését, a történelmi motívumokat, a trochaikus verselését – mindent, amit tudni lehet a „szent” szövegről.

Az oktatási kánon kimerítő alapossággal foglalkozik a nemzeti imádsággal, azonban tapasztalatom szerint arra ritkábban jut figyelem, hogy mit is érdemes nekünk, a kétszáz évvel későbbi utódnemzedéknek kezdenünk a Himnusszal. Ha egyáltalán kell bármit is, hiszen 

a nemzeti szimbólumokhoz eleve kötött pályás, kollektív értelmezés fűződik, 

az egyéni érzelmi-gondolati megközelítés legfeljebb ehhez igazodik.

Mégis azt gondolom, a történeti-verstani analízisnél sokkal érdekesebb a kérdés, hogy tényleg, még mindig hozzánk szól-e a Himnusz, meg tud-e szólítani minket. Magunkénak érezhetjük-e egy látszatra teljesen más történelmi környezetben, más civilizációs fejlettségi fokon? Létezhet-e olyan üzenet, amely a 48-as és a digitális forradalom korszakában is érvényes?

E kérdések létjogát nem csupán azt támasztja alá, hogy a Himnusz és éneklése szinte minden fontos nemzeti eseményünket végigkíséri gyerekkorunktól kezdve. A Himnusz műalkotás, és mint ilyen – még ha kulturális identitásunk alapeleme is – akkor lehet örök érvényű, ha mondanivalója 

bármikor lelki tüzet gyújtani képes, gondolkodásra ösztönöz, megindít.

Kölcsey imáját ráadásul az a vád is érheti, hogy a vélt balsorsunkba belemerítkező, önmarcangoló, lehangoló utazás a néplélek mélyére. Időről időre, kurzusról kurzusra fel is merül az elképzelés, hogy új himnusz kellene a nemzetnek – olyan napfényes, buzdító, derűsen jövőbe tekintő.

Meggyőződésem – nem vitatva a kulturális kánonok újragondolásának szabadságát –, hogy a Himnusz éppen azt a lehetőséget kínálja, amit a felszínes olvasat hiányol. Saját újraértelmezésünk és megújulásunk lehetőségét. 

A Himnusz olyan történelmi tablóképet avat, amelyben dicsőség és bukás, mélység és magasság egyaránt helyet kap. Olyan hullámzás, amiben az ozmán sorscsapás és Mátyás dicsősége szimbolikus jelentőségűvé, könnyen behelyettesíthetővé válik: a fény és árnyék játéka eddig és ezután is végigkísér minket. 

Nincs kivételes balsors, nincs kollektív bűn, nincs áldozatiságtudat. 

Egy saját felelősségünkkel végigélt-végigélendő történelem, egy sorsközösség, egy nemzet létezik, az örök víg esztendő változatlan igényével.

A kulcsüzenet pedig épp a legsűrűbb reménytelenségben rejlik. Én ezt szeretem a legjobban:

„Bújt az üldözött s felé
Kard nyúl barlangjában,
Szerte nézett s nem lelé
Honját a hazában”

Nincs annál maradandóbb üzenet, ami ebből a négy sorból fakad. Soha, de soha

ne legyünk hontalanok ott, ahol otthonra kellene lelnünk.

Vonatkozik ez a Trianontól szétszabdalt magyarságra, és vonatkozik a mindennapjainkra mindenkor: teremtsünk otthont a hazában. Teremtsünk otthont a saját életünkben. A történelmet nem Mátyás bús hadai váltják meg, hanem az otthonteremtés igénye. Számomra ez Kölcsey legfontosabb üzenete.

Összesen 41 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2023. január 22. 21:13
Magyarország utoljára akkor tudta megvédeni magát, utoljára akkor folytatott saját külpolitikát, amikor Mátyásnak bús hadai voltak. 1526. óta folyton valamilyen idegen politikához, ideológiához, érdekhez kell igazodnia Magyarországnak, ma is.
Akitlosz
2023. január 22. 21:11
"A történelmet nem Mátyás bús hadai váltják meg, hanem az otthonteremtés igénye." Csakhogy Mátyás bús hadai nélkül nincsen otthon. Ha nincsen had, amely megvédi az otthont, a hazát, akkor elveszi azt az ellen, az oszmán, a habsburg, az antant. Különben meg minimum téved Kölcsey a Himnuszban, mert nem nyögte Bécs a bús hadakat, hanem örült nekik. Végre vége lett a nagyon hosszú ostromnak. Bécs nem járt rosszul azzal, hogy a Szent Koronához került. Az egyetlen negatív intézkedés, amit Mátyás király hozott az az volt, hogy elvette Bécs árumegállító jogát azért, hogy a nyugati áruk eljussanak Budára. De cserében Bécs 3 évre adómentességet kapott. Azonkívül minden állami hivatalban lévő a helyén maradt, senki nem lett kirúgva Bécsben a hatalomváltástól. A városi tanács tovább folytatta a munkáját az összes régi tagjával. Csupán 1 fővel lett kibővítve Mátyás király saját emberével Szapolyai Imrével. Ráadásul Mátyás király maga is Bécsbe költözött az udvartartásával, a fővárosnak meghagyva Budát, ez is jót tett Bécsnek, mert ténylegesen az lett a központ, hiszen ott volt a király. A császár nem segített Bécsnek, úgyhogy jobban járt a Szent Koronával és Mátyás királlyal.
Draco Paladin
2023. január 22. 21:06
A himnusz egy borzalom, rémes nyavajgás, lehetne inkább a Nemzeti dal Petőfitől, sokkal méltóbb lenne.
Akitlosz
2023. január 22. 21:03
A magyar katolikus himnusz már több, mint 300 éves. 1715-ben lett írva. Boldogasszony Anyánk, régi nagy Pátrónánk! Nagy ínségben lévén, így szólít meg hazánk: Magyarországról, édes hazánkról, Ne felejtkezzél el szegény magyarokról! Ó, Atya Istennek kedves szép leánya! Krisztus Jézus Anyja Szentlélek mátkája: Magyarországról, édes hazánkról, Ne felejtkezzél el szegény magyarokról! Nyisd fel az egeket sok kiáltásunkra! Anyai palástod fordítsd oltalmunkra! Magyarországról, édes hazánkról, Ne felejtkezzél el szegény magyarokról! Kegyes szemeiddel tekintsd meg népedet! Segéld meg áldásra Magyar nemzetedet! Magyarországról, édes hazánkról, Ne felejtkezzél el szegény magyarokról! Sírnak és zokognak árváknak szívei, Hazánk pusztulásán özvegyek lelkei. Magyarországról, édes hazánkról, Ne felejtkezzél el szegény magyarokról! Fordítsd el Hazánkról ezt a sok ínséget, Melyben torkig úszunk! Nyerj már békességet! Magyarországról, édes hazánkról, Ne felejtkezzél el szegény magyarokról! Irtsd ki, édes Anyánk, az eretnekséget, Magyar nemzetedből a hitetlenséget! Magyarországról, édes hazánkról, Ne felejtkezzél el szegény magyarokról! Mint Istennek Anyját, régen tiszteltenek, úgy minden magyarok most is dicsérjenek! Magyarországról, édes hazánkról, Ne felejtkezzél el szegény magyarokról! Amiként Szent István örökségben hagyott, Szent László király is minket reád bízott. Magyarországról, édes hazánkról, Ne felejtkezzél el szegény magyarokról! Sokat Fiad ellen, megvalljuk vétettünk. De könyörögj értünk, s hozzája megtérünk! Magyarországról, édes hazánkról, Ne felejtkezzél el szegény magyarokról! Jézus Fiad előtt, hajts térdet érettünk, Mert ha nem cselekszed egy lábig elveszünk! Magyarországról, édes hazánkról, Ne felejtkezzél el szegény magyarokról! Dícséret, dicsőség legyen az Atyának, A Te Szent Fiadnak, s Szentlélek mátkádnak! Magyarországról, édes hazánkról, Ne felejtkezzél el szegény magyarokról!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!