Magyartalanító lélekgyalu

2022. december 23. 13:34

Jogunk van-e Magyarország fővárosában a saját anyanyelvünkön tájékozódni?

2022. december 23. 13:34
null
Ágoston Balázs
Ágoston Balázs
Magyar Nemzet

„Magyarországon sajnos az idegenség sulykolásával dolgozik a lélekgyalu. Valamely nyilvánvalóan idegen vagy idegen érdekű akarat következetesen igyekszik kiforgácsolni belőlünk magyarságunkat. Sajnos nem eredménytelenül, hiszen nem találkozni határozott tiltakozással ezen eljárás ellen.

A terjeszkedő idegenség lassan eluralja Budapestet. A belvárosban se szeri, se száma az olyan vendéglátóhelyeknek, egyéb üzleteknek, ahol nincs magyar felirat, magyar nyelvű étlap, kínálat, netán termékekhez használati utasítás. Ez azt üzeni, hogy nem minket várnak a magyar fővárosban. És e fölvetésre nem válasz, hogy hiszen úgyis mindenki megérti angolul is. Nem ez a kérdés, hanem az, hogy jogunk van-e Magyarország fővárosában a saját anyanyelvünkön tájékozódni.

Félreértés ne essék, nem más nyelvek, kultúrák kipurgálását akarjuk.

Elfér éppenséggel a tájékoztatás számos nyelven. De elviselhetetlen, eltűrhetetlen a magyar nyelv látványos kirekesztése. Szabó Dezsőt parafrazálva nem azt kérjük, hogy hátrányban legyen bármely idegen nyelv. Azt kérjük, hogy ne legyen előnyben. Ez ugyanis az a lábtörlő alatt kúszó gyarmati szolgalelkűség, erkölcsi ballibsizmus, amit a politika síkján a »merjünk kicsik lenni« jelmondatban foglalt össze egy agg bolsevik.”

Nyitókép: Az egykori Sajtópalota (Hírlapkiadó Vállalat székháza) helyén épült és 2011-ben megnyílt Europeum Bevásárlóközpont egyik bejárata karácsonyi díszkivilágításban, a Blaha Lujza térnél.MTVA/Bizományosi: Róka László

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 117 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Proxima Centauri
2022. december 24. 11:18
Ha jól tudom, a Jókai összeshez egy külön Jókai-szótárt kellett kiadni a latinizmusok miatt. A kung-paot magyarul kellene kiírni. Kazinczy, ugorj! Vagy legalább magyarosítani, mint a hótt dögöt...
Proxima Centauri
2022. december 24. 08:57
A kommentelő elegánsan kihagyta a felsorolásból Cirill/Metód szoborcsoportját. Ez is (Rév)Komárom és Szlovákia.
Rasdi
2022. december 23. 19:48
Köszönöm a probléma felvetését. De a közbeszédre is ráférne egy "nyelvújítási folyamat". Mintegy 200 évvel az előző után.
mokány
2022. december 23. 17:57
Youtube : Tokyo bon Makudonarudo = Mc Donalds
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!