Nem ügyeket választottam, hanem Istent

2022. november 04. 22:46

Ha lehet konzervatív feminista célokat megfogalmazni, akkor az a hagyományos női szerepekhez való visszatérés. Interjú.

2022. november 04. 22:46
null
Földi-Kovács Andrea
Képmás.hu

„A szakmai hiteledet, a személyes kapcsolataidat, egyáltalán a problémákhoz való hozzáállásodat befolyásolta az, hogy nő vagy?
Nem tudom és nem is szeretném elválasztani magamat a nőiségemtől, akkor sem, ha ebből előnyöm, és akkor sem, ha hátrányom származik. Sok nőt szerető, udvarias, előzékeny, gondoskodó férfiak vesznek körül, de ez túl átlagos, túl hétköznapi körülmény ahhoz, hogy észrevegyük, hogy hangsúlyozzuk. Optimális esetben legalább annyi előny származik abból, hogy nők vagyunk, mint amennyi hátrány. Csak manapság mintha nagyobb divatja lenne a nőt mint áldozatot bemutató történeteknek. A kultúra, amelyben mi élünk, meglehetősen tág kereteket biztosít, ha valaki ambicionálja a férfias kihívásokat, azt is megteheti. Az újságírás is egy kicsit vegyes személyiséget igényel ebből a szempontból. Az igaz, hogy nem könnyű a hivatás mellett a családban is helytállni, esetemben ez nem is volt megvalósítható, mert a tévé nem családbarát műfaj. Engem sokat nélkülözött a család.

Lelkiismeret-furdalásod van?
Nem vádolhatom magam semmivel így utólag, de néha még van.
Nagyon maximalista voltam a munkámban, nem tudtam megtenni, hogy ha eljött az időpont a hazainduláshoz, akkor eldobjak mindent.
Sokáig belső konfliktusokat okozott ez nekem. Ha az ember hoz egy döntést, bele kell állni, de ez mégis egy olyan áldozat, amit nemcsak én hoztam meg, hanem a szeretteim is.

Ha az alapítványotok értékei felől nézzük, egy ideális világban az anyák a gyerekeik mellett lennének. Az ember megfogalmaz vágyakat meg ideálokat, és nagyon sokszor az élet nem úgy alakul.
Ma már a vágyakkal és az ideálokkal is baj van. Milyen modellt közvetítünk a fiataljaink felé? Tanulj, helyezkedj el, legyen jó munkád, sikeres karriered. És majd utána, amikor mindez megvan akkor, de csakis akkor vágj bele a családalapításba. Sok fiatal ma azt hiszi, hogy a gyermek mellett kimaradnak valamiből, lemaradnak valamiről, élnek, mintha nem lenne holnap, mert ha holnap jön a gyermek, akkor vége az életnek! Pedig csak akkor kezdődne igazán! Sokan így maradnak le végül a gyermekről. Van jogunk és erőnk is a megfelelő pontokon beleavatkozni a saját sorsunkba – de erre sokszor csak későn jön rá az ember. A nő a befogadás, a férfi pedig az erő, és ha lehet konzervatív feminista célokat megfogalmazni, akkor az a hagyományos női szerepekhez való visszatérés, azok kiteljesítése kellene hogy legyen a családban, a társadalomban.”

Nyitókép: Mátrai Dávid/Mandiner

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 81 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
budapesti
2022. november 05. 16:06
Úgy gondolom, hogy a ballibek igazából nőellenesek - és hogy a feminizmus nekik annyi, hogy "ha összehoztunk egy nőnek véletlenül egy gyereket, akkor legyen jogunk kikapartatni vele magából". Abból gondolom ezt, hogy ha konzervatív oldalon szólal meg egy konzervatív értékrendet határozottabban vállaló nő - mint most is -, arra még agresszívebben szoktak rászállni a baromállat ballib trollok, mint amikor egy hasonló értékrendű férfit szemléz a Mandiner.
BőröndÖdön
2022. november 05. 11:25
Andi,a te Istened a csüngőhasú..csak szánni tudlak.
szürkeSzarvas
2022. november 05. 10:38
A Földi jól járt vele.
Trombitás Keresztély
2022. november 05. 10:26
Hál' istennek nem sokszor láttam ezt a vérszívó vámpír szipirtyót, de amikor igen két dolog biztos nem ugrott be róla: a nőiesség és isten.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!