Wittner Mária halálával az 1956-os forradalom egyik utolsó óriása távozott közülünk

2022. szeptember 14. 10:46

A legborzalmasabb igazságtalanságok elszenvedőjeként vált az igazság szószólójává.

2022. szeptember 14. 10:46
null
Gulyás Gergely
Gulyás Gergely
Facebook

„Wittner Mária halálával az 1956-os forradalom egyik utolsó óriása távozott közülünk.

Wittner Mária 19 évesen fegyvert fogott a kommunista diktatúra ellen Magyarország függetlenségéért és szabadságáért. A forradalom után el tudott szökni Ausztriába, de visszafordult. A szabad világ helyett rab hazáját választotta. A hazaszeretet szülte naivitás elhitette vele, hogy elkerülheti a hazaáruló Kádár János megtorlását.

Halálra ítélték, több mint fél évig siralomházban, 13 évig börtönben tartották fogva. 1970-ben szabadult.

A rendszerváltoztatás utáni több mint három évtizedben a forradalom tanúságtevője volt. Ápolta kivégzett bajtársai emlékét. Elítélte, hogy a volt kommunisták a demokráciában is a közélet részesei maradtak, sőt háromszor még a kormányzati hatalmat is megszerezhették.

Életének rendkívüli szenvedéseit mély hite segített túlélni, mely haláláig elkísérte. Melegszívű, segítőkész és adni akaró ember volt. A legborzalmasabb igazságtalanságok elszenvedőjeként vált az igazság szószólójává.

Wittner Mária halála pótolhatatlan veszteség mindazoknak, akik bíznak a világos szavak értelmében és hisznek abban, hogy jó a rosszal, igazság a hazugsággal, rabság a szabadsággal és demokrácia a diktatúrával nem mosható össze.

Isten nyugosztalja itt a földi világban és éltesse ott, ahol csak neki áll hatalmában!”

Kapcsolódó

Elhunyt Wittner Mária
Az 1956-os forradalom idején szabadságharcosként a Corvin közben és a Vajdahunyad utcában tevékenykedett.
Bővebben...

Nyitókép: Gulyás Gergely Facebook-oldala

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
indikém
2022. szeptember 16. 17:24
Isten nyugosztalja.Rengeteg 56 os hőst ismerek,sokan álltak a halál kapujában.Egyik sem házalt ennyit az ítéletével a fájdalmaival,a megaláztatásaival.Csöndben élték az életket,és hamar fölismerték...a gyilkosaik,és kinzóik mocskos kölkei vannak a hatalomban 33 éve.Most is.
koronaszepe
2022. szeptember 14. 18:50
Wittner egy hős volt, ahogy az volt Göncz Árpád is, és az Mécs Imre is! A megbecsülés kijár! A holtakat nem felejtjük, az élőket megbecsüljük! Sohasem felejtjük el, amit tettetek! Wittner Mária, legyen könnyű a föld Neked!
Brandon the great Negro
2022. szeptember 14. 16:37
Zsibek Zsoli
2022. szeptember 14. 13:33
A néni, aki előbb a testéből élt, majd abból, hogy egy kicsit megszorongatták a komcsik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!