Így vélekedik az utca embere az Ateista Társaság népszavazási akciójáról (VIDEÓ)

2022. szeptember 04. 07:36

A megkérdezettek szerint a hit magánügy, a Magyar Ateista Társaság kampánya pedig nem szolgál valós, közösségi célokat.

2022. szeptember 04. 07:36
null

Ahogy arról lapunk is beszámolt, a Magyar Ateista Társaság arra buzdítja a magyar állampolgárokat, hogy az októberben kezdődő népszámláláson vallják magukat ateistának. 

A vasarnap.hu stábja kíváncsi volt ennek kapcsán az utca emberének véleményére. 

„Förtelmes disznóság, amit csinálnak”

Az egyik megszólaló úgy fogalmazott, hogy „jó lenne, hogyha a mai fiatalság megtudná, hogy itt milyen világ volt, és hogy annak az utódai még mindig itt ülnek. S még mindig dumálnak arról, hogy ezt az országot hogy lehet tönkre tenni, és mindent megtesznek annak érdekében, hogy a vallástól elkezdve mindent töröljünk el, és csak az legyen, amit ők akarnak”.

Egy másik megkérdezett kijelentette: „Förtelmes disznóság amit csinálnak: ők mondják azt, hogy Magyarországon diktatúra van közben pedig ők akarnak diktatúrát csinálni például ilyen szervezésekkel és agitációkkal” 

Mint a lap írja, a megkérdezettek egyetértettek abban, hogy

a hit magánügy, a Magyar Ateista Társaság kampánya pedig nem szolgál valós, közösségi célokat.

A portál összeállítását alább tekinthetik meg:

Nyitókép: 

Összesen 343 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
annamanna
2022. szeptember 05. 02:28
"Ateizmus Európában A 2005-ös Eurostat Eurobarometer felmérés során az Európai Unió polgárainak 52%-a válaszolt, úgy, hogy „hisznek Istenben”, 27% „hisz valamilyen felsőbb lény, vagy erő létezésében” és 18% hogy „nem hisz semmiféle Isten, szellem, vagy életerő létezésében”. Az egyes országok között éles különbségek mutatkoztak: míg a máltaiak 95%-a mondta, hogy hisz Istenben, az észt válaszolók közül csak 16% jelölte meg ezt a választ." A vallástalanok aránya európai országokban (2010): https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/b/b2/Europe_No_Belief_enhanced_2010.png/1024px-Europe_No_Belief_enhanced_2010.png A lakosság hány százaléka hisz Istenben (2005): https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/4/47/Europe_belief_in_god.svg/1024px-Europe_belief_in_god.svg.png A vallást fontosnak megítélők aránya (2008/9): https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/1/18/Importance_of_Religion_in_Europe.svg/1024px-Importance_of_Religion_in_Europe.svg.png Hisz valami természetfeletti intelligenciában (2005): https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/9/9f/Europe_belief_in_Spirit_Life_Force.png/1024px-Europe_belief_in_Spirit_Life_Force.png Ateisták és agnosztikusok aránya (2005): https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/0/03/Europe_No_Belief_enhanced.svg/1024px-Europe_No_Belief_enhanced.svg.png A vallás az EU-ban (2015) nem vallásos 24,0 % - nem hívő/agnosztikus 13,6 % - ateista 10,4 % Hisz Istenben (Pew felmérés 2015-2016) Magyarország 59% Eurobarometer 2010-es felmérés Magyarország Hisz Istenben 45% Hisz valamiféle felsőbb intelligenciában 34% Nem hisz egyikben sem 20% Közép-Európa vallási megoszlása (Pew felmérés 2010): Magyarország vallástalan 18,60% https://hu.wikipedia.org/wiki/A_vall%C3%A1s_Eur%C3%B3p%C3%A1ban
veszelka
2022. szeptember 05. 00:05
Mindig lesznek olyanok, akiknek mankó kell az élethez, és kell a tudat, hogy nem lesz ezzel vége, és van valami a halál után. Valahol mindegyik vallási útkeresésnek, kapaszkodónak ez a gyökere: a buddhista például újjászületik, a keresztény meg a Mennyországba megy, az iszlám hívőt, öngyilkos merénylőt még hetven szűz is várja, és mindenki a sajátját gondolja igaznak. Ez már magában erősen megkérdőjelezne bennem dolgokat. "A keresztes hadjáratok során a harcos szerzetesek mindig megtalálták a Bibliában a hitetlenek elleni kegyetlen erőszak igazolását, hiába utasította el Jézus egészen egyértelmű szavakkal az erőszakot. A szükség törvényt bont, vagy ezúttal inkább törvényt értelmez át." Daniel Kalder
lewdberg
2022. szeptember 04. 23:22
Büszkén mondani fogom a kérdezőbiztosnak hogy ateista vagyok. És azt is letagadom majd hogy magyar, majd bemondok románt vagy ukránt :)
tatam
2022. szeptember 04. 22:23
A tartalmas vita végén ideje visszatérni a kályhához, és megtudni, mi is az ateizmus, ki is az ateista? Az ateizmus vallási, filozófiai és egyéb csoportokat tömörítő gyűjtőfogalom, mely csoportok közös jellemzője az istenben vagy istenekben való hit hiánya. Az ateista pedig isten létezését elutasító. Mindkét meghatározás forrása az idegen szavak szótára, abban tehát mindenkinek egyet kellene érteni, hogy ezek a szavak ezzel a jelentéssel bírnak. Azért tartottam ezt fontosnak megjegyezni, mert úgy látom, többeknek a vallástalanság szinonímája az ateizmus. Pedig nem az. Ha nem ismerjük a szavak jelentését, nehéz vitatkozni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!