Öt megjegyzés a gyerekfüttyről

2022. június 08. 11:00

Drámai arccal lehetett ünnepet rontani és elmondani: tessék, ide jutottunk, már a gyerekek is rasszisták.

2022. június 08. 11:00
null
Vona Gábor
Index

„1. Tényleg rasszisták a magyar gyerekek?

Amikor meghallottam a füttyszót, biztos voltam benne, lesznek majd, akiknek kizárólag erről fog szólni a meccs. Akik a magyarokból kinevelhetetlen rasszizmust fogják felemlegetni, és bizonyítékot kiáltanak, hogy ez egy fasiszta ország. Ők azok, akik ilyenkor menetrendszerűen fájdalmas tekintettel állnak ki nyilatkozni, miközben legbelül valójában örülnek. Örülnek, mert újra dobott a sors nekik apropót, amin lefuttathatják egyetlenegy közéleti szoftverüket, a nácizást. Ők azok, akik igazából annak örültek volna a legjobban, ha a végén még a válogatott is kikap. 

Számukra a foci és a nemzeti büszkeség eggyé vált a g...i Orbánnal, és már képtelenek szétbogozni a saját érzéseiket.

»Ha győz a csapat, Orbán örül, tehát mi nem örülhetünk.« Mivel a »falábúak« sajnálatukra győztek, most, mint egy falat kenyér, úgy kellett nekik az ominózus gyermekfütty. Drámai arccal lehetett ünnepet rontani és elmondani: tessék, ide jutottunk, már a gyerekek is rasszisták. A kollektív megbélyegzés ellen máskor harsányan küzdők, ha az érdek úgy diktálja, örömmel alkalmazzák a kollektív megbélyegzést. Fütyültek gyerekek az angolok térdepelésére? Igen. Minden gyerek fütyült? Nem. De ez őket már nem érdekelte. Meg érdekükben sem állt ilyen árnyalatokon töprengeni. Nekik az volt a lényeges, hogy ha már magyarként nem tudnak örülni egy magyar sikernek, másoknak se sikerüljön.

2. Tényleg csak a magyarok rasszisták?
Amikor meghallottam a füttyszót, biztos voltam benne, hogy nemzetközi szintű rasszistázás következik. Szerintem még az sem igaz, hogy aki fütyült, mindenképpen rasszista, azt meg mindenképp ostobaságnak tartom, hogy egy rész (kisebbség?) cselekedetéért megbélyegezzük nem csak az összes stadionban lévőt, de egy egész generációt vagy egy egész nemzetet! Azok közé tartozom, akik nem értenek egyet a térdepeléssel, és a BLM-et több szempontból is óriási tévútnak tartják. Egy antirasszista mázba forgatott fordított rasszizmusnak. Örülök, hogy Magyarország nem ült fel erre a vonatra, és annak is, hogy a csapatunk sem vesz részt benne. Egyúttal tudom, hogy vannak más vélemények itthon, ahogy olyan országok is, ahol a többség véleménye más, és ezt szerintem tiszteletben kell tartani. Egy viszont biztos, sem a térdepelés, sem a fütty nem mértékegység. Aki térdepel, még lehet rasszista, aki fütyül, még nem feltétlenül az. És ez nem csak nálunk van így, hanem az egész világon.”

***

Kapcsolódó

Megint letérdeltek az angol focisták: íme, a magyar gyerekek reakciója!
A gyerekeknek sem tetszett a nyugat-európai gesztus. Bővebben...

A gyerekeknek sem tetszett a nyugat-európai gesztus.

Fotó: Trenka Attila

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 56 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
blondibarbi
2022. június 09. 15:10
A magyar gyerekek attól lennének nácik, hogy kifütyülik a térdeléssel saját nemzetük bűnösségét elismerő, sportolóik által kötelezően bemutatandó képmutató színjátékot...??? Egyébként nekünk mi közünk az angolok afrikai rabszolgakereskedelméhez, Ausztrália és India leigázásához, Új-Anglia (az USA) viselt dolgaihoz, az észak-amerikai indiánok kiirtásához, a skótok és írek megtizedeléséhez, és úgy általában a fél világ gyarmatosításához és kirablásához ???! SEMMI, úgyhogy legalább nálunk ne ripacskodjanak és ne szégyentelenkedjenek a performanszukkal, főleg ne egy drogos bűnöző halála kapcsán létrejött, valóban rasszista és szélsőbalos anarchista mozgalom, a BLM ideológiájával + a szivárványos karszalagjukkal, "vezekeljenek" csak otthon ! ! !
ujujuj
2022. június 08. 22:24
Nagyon szép cikk, Gábor. Ezért biztos meg leszel dícsérve a spinóza-házban. Ott örülnek ám annak, hogy az ellenség sorai közé beépülve csöpögteted a mérget.
DrPepper
2022. június 08. 18:44
Én ezt egy pontban is összefoglalom: ...az UEFA haraggal Ráütvén a két zsebére S rámutatván a két félre, Törvényt monda e szavakkal A szegény fülemilére: Hallja kendtek! Se ide nem, se oda nem Fütyöl a madárka, hanem (Jobb felől üt) nekem fütyöl, (Bal felől üt) s nekem fütyöl: Elmehetnek.
Robertoo
2022. június 08. 17:48
A helyzet az, hogy ezek a térdeplősök: bohócok. A bohócokat pedig nem kifütyülni szokás, hanem kiröhögni. Nyilvánosan, 67000-en. Garantálom, hogy elmenne a kedvük a térdepléstől!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!