Nincs idő gondolkodni – az értelmiségi bukása

2022. május 03. 14:48

Az április 3-i választásokon az értelmiség úgy általánosságban szenvedett végérvényes vereséget.

2022. május 03. 14:48
null
Makai Máté
Azonnali.hu

„Nem mintha a regnáló miniszterelnök hívei között és pártjában ne lennének értelmiségiek. Épp ellenkezőleg, az ő értelmiségük a korral haladó, progresszív támogatókat tudhat magáénak, akik a szó hagyományos értelmében nem filozófusok, azaz nem a gondolkodás szerelmesei – ők a gondolkodás gyakorlatias alkalmazói: a valódi progresszívek. A tudást a cselekvés és az eredmény szolgálatába állítják, amire az emberek rezonálnak.

Ennek nem pusztán annyi az oka, hogy az embernek ma már nincs ideje az elmélyült gondolkodásra, sokkal inkább az, hogy ha már van is rá ideje, a megszerzett tudást használni is szeretné. Jogos és életszerű elvárás ez a szüntelen elavulás korában. Ennek forrása ott van a XX. századi gondolkodásunkban is. Az előző század filozófusainak elemi, több módon körülírt tapasztalata volt, hogy gondolataink megfogalmazása- illetve annak továbbításakor akadályba ütközünk. Aztán ennél maradtunk, befejeztük, ez maga a posztmodern állapot: nem mondhatunk semmi, tehát mondunk mindent, mindenféle hülyeséget. Az emberekben pedig szép csendben megfogant a természetes igény a gondolatok és elméletek használhatóságára, vagy egyenesen elhagyására, amennyiben az nem szolgálja a hétköznapi érdekeiket.

Az életvitelszerű gondolkodók pedig otthon ülnek a könyveik között, és szépen kimaradnak a progresszióból. Ez az írástudók egy újfajta árulása. Ha hozzá szólnak egyáltalán a politikához, politikájuk laborpolitika, pozíciójuk morális, valóságidegen és tulajdonképpen: irracionális.

Az (rész)eredmény: az értelmiségi bölcsészek egy része ma próbálja újradefiniálni magát egyfajta médiatudósként, a másik része pedig történelmi regényeket ír.”

Nyitókép: Mandiner / Trenka Attila

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 50 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kovászos cipó
2022. május 04. 09:17
Ti csak éttermiség vagytok, gyíkvállú.
Fila2020
2022. május 04. 06:31
Az értelmiség értelmes, józan eszű része győzelmet aratott, az önmegvalósító része szenvedett vereséget.
zsanett-kúnrum
2022. május 03. 21:08
Amoralis korcsok vogytok
józan paraszti ész
2022. május 03. 21:01
"az értelmiség úgy általánosságban szenvedett végérvényes vereséget" Aki vereséget szenvedett az nem értelmiség, hanem éttermiség!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!