Oroszország-NATO összecsapás Ukrajna ügyében?

2022. március 05. 17:33

Ukrajna függetlensége nem létfontosságú az Egyesült Államok számára.

2022. március 05. 17:33
Patrick J. Buchanan
Chronicles

„Amikor 1956-ban a magyar forradalmárok felkeltek a Sztálin nevével fémjelzett kommunista rezsim megdöntésére, Dwight Eisenhower elnök megtagadta az amerikai erők küldését a magyarok megsegítésére. Ike nem vitte volna Amerikát háborúba Oroszországgal egy kis közép-európai ország miatt. A magyarok hősiesek és inspirálóak voltak, habár Magyarország nem volt sem a NATO tagja, sem az Egyesült Államok létfontosságú érdeke. Ráadásul az Európát elválasztó jaltai vonal szovjet oldalán volt, amivel Franklin D. Roosevelt, Joseph Sztálin és Winston Churchill is egyetértett 1945-ben.

Hasonló okok miatt ma Joe Biden elnök megtagadta, hogy amerikai csapatokat, hajókat vagy repülőgépeket küldjön az Ukrajnát megszálló orosz erők megtámadására. Noha Ukrajna 44 milliós nemzet, és majdnem akkora, mint Texas, Ukrajna az USA számára nem létfontosságú érdek, valamint a NATO-nak sem tagja. Ha azonban Vlagyimir Putyin orosz elnök megtámadná Észtországot, amelynek lakossága Ukrajna lakosságának 3%-a, Amerika kénytelen lenne háborút folytatni Oroszországgal.

Van ennek a különbözőségnek stratégiai értelme? Nem kellene Amerikának ugyanolyan cselekvési szabadságot élveznie annak eldöntésében, hogy harcol-e Észtországért, mint nekünk abban, hogy harcoljon-e Ukrajnáért? Végül is Ukrajna sokkal nagyobb, népesebb és katonailag erősebb.

1948-ban Harry Truman elnök nem volt hajlandó erőszakot alkalmazni a sztálini berlini blokád megtörésére. 1956-ban Eisenhower megtagadta a beavatkozást Magyarország megmentése érdekében. 1961-ben John F. Kennedy elnök nem volt hajlandó erőszakot alkalmazni a berlini fal építésének megállítására. 1968-ban Lyndon Johnson elnök megtagadta a beavatkozást, amikor a Szovjetunió megtámadta Csehszlovákiát, hogy leverje a demokráciapárti »prágai tavaszt«.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 80 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Andreas1970
2022. március 07. 09:20
Sajnos azt kell, hogy mondjam, a kapitalista rezsim retteg olyan orszagoktol, ahol a szocializmus valamilyen formaja mar meg volt. Ezek az emberek, u.i. mar nem akarjak azt a kizsakmanyolo kapitalizmust, amely az USA- ban vagy a nyugateuropaban van. Ezert az USA es a fejlett nyugat mindent megtesznek azert, hogy a posztkommunista allamok szegenyek maradjanak es, hogy ne is tudjanak kitorni a szegenysegbol. Ez egy ideig sikerulhet, de ha tortenelmet nezzuk, a posztkommunista orszagok a tarsadalmi fejlodesben a kapitalistak elott voltak, pillanatnyilag van egy visszalepes a kapitalizmusba, amit egy igazsagosabb szociba valo visszateres fog kovetni. Az emberiseg u.i. mindig is ilyen elore-hatra lepkedesek utan lepett egy tarsadalmilag magasabb fejlodesi fokra. A fejlodes pedig megallithatatlan, es ezt meg tobbszorosen milliardos gazdagok sem fogjak tudni megallitani .
bpe
2022. március 06. 14:56
"Ha azonban Vlagyimir Putyin orosz elnök megtámadná Észtországot, amelynek lakossága Ukrajna lakosságának 3%-a, Amerika kénytelen lenne háborút folytatni Oroszországgal." a nato lenne kénytelen. pont ezért zárható ez ki.
dr Freud
2022. március 06. 10:46
"Ukrajna az előszoba" Csak nehogy a pokol előszobája legyen.
barany
2022. március 06. 08:58
Patrick J. Buchanan a magyar jobboldallal szimpatizáló republikánus tábor, Trump elnök után legjelentősebb alakja. Többszörös volt elnöki tanácsadó, és elnökjelölt. Ír katolikus, idős, de életerős, aktív politikus. Rendszeresen publikál. Megrendítő és informatív a 2002-ben megjelent, nagy feltűnést keltő "A nyugat halála" című könyve. "A bestseller, amely megrázta Amerikát!" (Magyar fordítása is megjelent 2007-ben, a GEDE testvérek kiadásában.) A könyv szinte kézikönyvként is használható. A neomarxizmus fenyegető veszélyétől kezdve a múlt támadásán, és a keresztényellenességen át a veszélyben forgó "fehér ember" (közte az oroszok!) védelmén át módszeres áttekintést nyújt a jelenről és a jövőről.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!