Lassú és fájdalmas folyamattal ér véget a 33 boldog békeév

2022. március 31. 18:12

Idén február 24-én egy teljesen más világra ébredtünk, a béke korának végére.

2022. március 31. 18:12
null
Gyurcsik Attila
Forbes

„Úgy fest, hogy idén február 24-én egy teljesen más világra ébredtünk, a béke korának végére. Meglátásom szerint ezt az időszakot a fenti dátum és a berlini fal összeomlása közötti 33 boldog békeévként fogjuk jellemezni.

Ugyan az orosz-ukrán háború az, ami ezt az időszakot lezárja, valójában a fenti esemény csak felgyorsítja azokat a globális, elsősorban politikai, és a társadalom berendezkedését érintő rivalizálásokat, amelyek a felszín alatt már jó ideje láthatóak.

Arról lehet vitatkozni, hogy vajon kétpólusú vagy többpólusú világrendre ébredtünk-e azon a bizonyos csütörtökön, de valójában sok szempontból ez már csak definíciós kérdés.

A Nyugatnak az az elképzelése, hogy a versenyző piacgazdaságok elterjesztése idővel mindenhol versenyző politikai rendszert megjelenését eredményezi, egyértelműen kudarcba fulladt.

Sikere olykor még a mi régiónkban is megkérdőjeleződik, pedig ha valamelyik gazdasági térség, a miénk biztosan az egypólusú világrend, a hiperglobalizáció egyértelmű nyertese.

A pólus egyik oldalán maradnak a versenyző politikai és gazdasági berendezkedéssel működő liberális piacgazdaságok. A mérleg másik oldalán pedig láthatólag megjelennek a stabil elittel, tehát nem versenyző politikai berendezkedéssel működő autokráciák. Azért nem nevezném feltétlen ezeket diktatúráknak, mivel nem egy külső erő tartja hatalmon az elitet és nem is feltétlen a hadsereg. Az elit modern kommunikációs eszközökkel, egy alternatív valóságot megteremtve képes fenntartani népszerűségét, létező és jelentős társadalmi támogatottság áll mögöttük.”

Nyitókép: Maxym Marusenko / NurPhoto / AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ato boldizsár
2022. április 01. 14:31
"A pólus egyik oldalán maradnak a versenyző politikai és gazdasági berendezkedéssel működő liberális piacgazdaságok" - biztos, hogy versenyeznek azok a politikai berendezkedéek? Pld. Németországban ugyan miben áll a verseny?
Dicsértessék
2022. április 01. 09:14
Nyugaton már nincs "versengő politikai rendszer", a politikai verseny puszta kommunikációs versennyé silányult, tartalmi kérdésekben nem lehet vita: kötelező a szodomita ideológia.
Dicsértessék
2022. április 01. 09:13
Már majdnem jó, csak azt kellene felismerni, hogy maga a Nyugat a cikkben leírt autokrácia. A Nyugat már nem áll a globalizáció oldalán, a globalizáció eszményét felváltotta az irányított és dominált globalizáció, azaz az imperializmus.
NTLLK
2022. április 01. 06:09
Örülök, hogy Irak, vagy Szerbia bombázásakor nem támadt magában ez az érzés!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!