Deluxe menekülés dubaji városnézéssel

2021. november 19. 19:50

Ha egy üzbég-brit kapcsolatokkal rendelkező ügyvéd számára nincs más megoldás, mint illegálisan Európába betörni, akkor a másik 6–8 millió üldözött számára miért lenne?

2021. november 19. 19:50
null
Francesca Rivafinoli
Francesca Rivafinoli
Vasarnap.hu

„Most, hogy az Európai Bizottság felkérte az Európai Bíróságot, regulázza jól meg Magyarországot, nosza fizettessen vele kényszerítő bírságot, amiért továbbra sem engedi meg a világ másik feléről boldog-boldogtalannak, hogy az ország (és így az EU) területén menedékkérelem ürügyén ide-oda lófráljon, ellenzéki portálok mintha szándékosan igyekeznének saját esettanulmányokkal a kormány védelmére kelni. Pőrén bemutatván, kik is azok, akiket a magyar hatóságok bátorkodnak kitessékelni.

A 444 egy angolul nem beszélő afrikai nő kitoloncolásáról számol be, akit a férje bántalmazott a Kongói Köztársaságban, ezért áprilisban Szenegálba menekült – nyilvánvalóan repülővel, hisz a két ország között legalább öt másik, elég zűrös államon kellene keresztülhaladni. Ott volt tehát Szenegálban, Afrika »egyik legstabilabb demokráciájában« (Freedom House), a genfi menekültügyi egyezmény részes államában, ahol ráadásul ugyanúgy franciául beszélnek mint Kongóban. Béke, új élet, tiszta sor, drukkolunk neki. Rejtélyes okokból azonban hamarosan a messzi Dubajba távozott, hogy onnan aztán szeptember végén egy meglepő húzással Budapestre repüljön és megérkezvén menedékjogot kérjen.

Már a Dubaj is nehezen érthető (úgy földrajzilag, mind nőjogilag), onnan azonban világszerte 201 desztináció érhető el átszállás nélkül, Párizs, Nizza, Berlin, Luxembourg, vagy a frankofón Bukarest, mi szem-szájnak ingere – erre ő rábök az orbáni Magyarországra, amely az isztambuli egyezményt se ratifikálta. Persze lehet, hogy épp Pestre volt legolcsóbb a jegy, akkor viszont igazán nem dráma, hogy a magyar idegenrendészet továbbszállította őt a szintén biztonságos Szerbiába. Hisz a férjtől való elrejtőzés követelménye itt is, ott is egyformán teljesül, sőt. (Reméljük legalábbis, hogy férje nem látja a belgrádi jogvédők által készített kis videót, amelyben a nő Szerbiából szidja Magyarországot.)

Megnyugtató lenne, ha az Európai Bizottság tisztviselői levezetnék, miért kellene egy, az Egyesült Arab Emírségeken keresztül obskurus körülmények között beutazó kongóit nyitott befogadóközpontba szállítani, hogy onnantól kezdve szabadon járhasson-kelhessen a schengeni övezetben. Ha ugyanis őt beengedi a hatóság, akkor legközelebb az afganisztáni kiképzőtáborban tett kitérővel berepülő szomáliai férfit is fogadnia kellene szemrebbenés nélkül.

Végül pedig jó volna tudni: ha egy üzbég-brit kapcsolatokkal rendelkező ügyvéd számára nincs más megoldás, mint illegálisan Európába betörni, akkor a másik 6–8 millió üldözött hazara számára miért lenne.Vagy ha számukra sincs, akkor az Európai Bizottság tisztségviselői hol tervezik őket elszállásolni Watermael-Boitsfort-i rezidenciájuk környékén. A határkerítés előtt pózoló Márki-Zay Péter pedig mit tenne velük, ha ők landolnának apránként Ferihegyen a dubaji (vagy a brüsszeli) járattal.”

Fotó:SEFA KARACAN / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
imre962
2021. november 21. 07:18
Pajor Csóti, te primitív ösztönlény. A te fajtádra épít GyurCsótány kampánycsapata. Másszál vissza szépen valamelyik ballibsi pöcegödörbe. X
Walhalla
2021. november 20. 08:26
"..akit a férje bántalmazott a Kongói Köztársaságban.." Keresem a passzust a genfi egyezményben, hogy házastársi balhé esetén mégis mennyi négert kell befogadnia Magyarországnak.
Giszdúr
2021. november 20. 07:42
Volt a héten a HVG-n egy 19 éves szíriai Ahmedről is, aki egy hónapja vízbe fulladt a lengyel-fehérorosz határon. Mint a cikkből kiderül, a testvérei a világ több részén szétszórva élnek. Egyiknek se sikerült olyan szinten beilleszkednie, hogy a testvére turistavízummal vagy tanulmányi vízummal meglátogathatta volna, hanem muszáj volt Minszkbe vitetnie magát embercsempészekkel? Az se egészen kerek.
Akitlosz
2021. november 19. 23:55
Dakar és Párizs között közlekedik az Air France és az Air Senegal is minden nap.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!