Eltékozolt ellenzéki seregszemle

2021. október 25. 08:21

Amíg a gyurcsányi múlt árnyékából nincs kilépés, addig nincs baloldali megújulás.

2021. október 25. 08:21
null
Constantinovits Milán
Mandiner

A kellemes őszi hétvégét az október 23-i megemlékezések sűrű szövete fonta át. A Békemenet hagyományosan százezreket mozgatott meg, és a jobboldal világos üzenetét hordozta. Eszerint a békés, méltóságteljes megemlékezés a múlttal való reális szembenézésen alapulhat, a forradalom dichotómiájának nincs köztes árnyalata. A barikádnak két, élesen elkülöníthető oldala volt, és

amikor '56-ra emlékezünk, a hősiességet és a hazaárulást összemosni történelmi vétek.

A megemlékezés célkeresztjében nem csupán 1956 október 23-ája, hanem 2006-é is állt, hiszen a rendszerváltás utáni demokráciatörténetünk egyik legsötétebb epizódja is épp a forradalmi ünnepségekhez kötődik. Méghozzá a sötétségnek a legrosszabb, posztkádári, önkényuralmi értelmében.

Engedjenek meg kis múltidézést is e ponton. E sorok írója a hagyományos, Corvin közi családi főhajtásról sietett pályakezdő újságíróként a tizenöt évvel ezelőtti események epicentrumába, ugyanis a szállingózó hírek teljes képtelenségnek tűntek. Még a tévészékház ostroma után sem hittem el, hogy a rendőri brutalitás új szintekre léphet. Hogy közvetlen szemtanúja lehetek annak, hogy aljas politikai motivációból, bosszúvágyból ártatlan megemlékezőket lehet megfélemlíteni, üldözni, viperával fenyíteni. Hogy a könnygáz, a vízágyú és a kardlapozás 2006 magyar valósága lehet.

Márpedig lehetett, és utólag visszatekintve sincs elfogadható magyarázat vagy mentség a történtekre.

Szóval a polgári oldal erre a kizökkent, gyurcsányi időkre is emlékezett, hiszen

ami 2006-ban történt, épp úgy identitásképző erővel bír egy generáció számára, mint ami 1956-ban játszódott le.

Az egyesült ellenzék eközben az Andrássy út másik végében tartott vitaminszegényre sikerült seregszemlét. A baloldali dzsembori két szempontból mégis érdekes tanulságot közvetített. Egyrészt ízelítőt adott az ellenzék mozgósítási potenciáljából. Lehet azzal érvelni, hogy minden választás a szavazófülkében dől el, ám egy kormányváltásra készülő szövetség hatalmas ziccert hagy ki, ha nem mutatja meg átütőnek vélt erejét, egységét nyilvánosan is.

Az összefogás ünnepsége azonban még a velük szimpatizáló sajtó szerint is alig pár ezer embert mozgatott meg, mondhatni majdnem teljes érdektelenségbe fulladt. Annyira kevesen voltak, hogy a szokásos számháborúnak és vágyvezérelt tömegbecslésnek sem volt létjoga. Hol vannak már azok a lelkendező tudósítások, amik az MSZP nagygyűlését nagyították a Fidesz demonstrációja fölé? Vagy a netadó ellen szervezett megmozdulásba vizionáltak kormánydöntő őserőt? Ezek már a múlté, ahogy az előválasztás eufóriája is.

A másik szembeszökő tanulság, hogy komoly hitelességi deficitet jelent az ellenzék leváltásával kampányoló Márki-Zaytól, ha ugyanazokkal az arcokkal borul össze a színpadon, akikkel szemben meg akarja határozni magát. Többször, többen leírtuk már, hogy a baloldali messiásvárás ellenére Hódmezővásárhely első embere nem rendelkezik valós cselekvési térrel. A legerősebbnek ígérkező DK-s frakció eleve gúzsba köt minden autonómiatörekvést, már amennyiben ilyen létezne egyáltalán. Október 23-a is azt mutatta meg, hogy

az óbaloldal nélkül nincs újbaloldal, a gyurcsányi múlt árnyékából egyelőre nincs kilépés.

És amíg ez a patthelyzet fennáll, nehéz igaznak, hitelesnek, tisztességesnek elkönyvelni az egyesült ellenzék megemlékezését. Amíg 2006 szelleme még mindig soraikban kísért, egyszerűen nem lehet megújulásról beszélni.

(Fotó: Facebook)

Összesen 71 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gyikó István
2021. október 25. 21:46
Őnekik ez a keresztjük!,mert se lenyelni,se kiköpni nemképesek!.....
manitowoc
2021. október 25. 19:15
"A megemlékezés célkeresztjében nem csupán 1956 október 23-ája, hanem 2006-é is állt" Eeegen... Ami a miniszterelnök 153 mondatból álló beszédét https://miniszterelnok.hu/orban-viktor-unnepi-beszede-az-1956-evi-forradalom-es-szabadsagharc-65-evfordulojan/ illeti, abban 1956. október 23. "célkeresztben állását" kb. 20 (húsz) mondat jelentette (fél mondatokat is számolva). Kész, ennyi volt. (:-(((
ujujuj
2021. október 25. 16:12
Azt jól látom ezen a fényképen, hogy az ellenzéki remény újjáéledése és az akarat parazsának felizzása kb. 5000 ember megjelenésében manifesztálódik? :D Tudjátok mit, jó napom van, legyen 10000 ember, de akkor úgy számoltam, hogy minden láthatóra jut egy ami alatta van, ezért nem látható.
radala
2021. október 25. 12:58
Szerintem ez a dolog sokkal-sokkal több szót érdemel. Lehet, hogy tévedek persze, de nem lehetséges a 220 000 új szavazó és a 60/40-es MZP győzelem sem ennek a tüntetésnek a fényében, pláne úgy, hogy döntően BP-n nyert MZP és gyönyörű idő volt. Ekkora támogatás, ekkora győzelem, ekkora eufória nem veszhet el ennyi idő alatt ennyire... Szerintem ennek az egésznek egyetlen magyarázata lehet, nevezetesen az, hogy nem volt a valóságban 650 k szavazó és, ami ennél is fontosabb, nem nyert MZP nem hogy 60/40-re, de 40/60-ra sem... Nem tudom mi az a különbség, amit az ember már a buborékán belül is érzékel, de gondoljunk 14-re meg 18 ra. Nincs jelentős különbség a két választás között, mégis 18 után nagy "mi vagyunk a többség" tüntetések voltak. Pont azért, mert 50-50-nél érzed a "reményt" "igazságtalanságot". 60/40-nél tuti éreznéd a valódi brutális győzelmet és újra akarnád élni... 50/50-nél még elhinnéd a brutális győzelmet, 40/60-nál és 300 k részvételnél kezd megmagyarázhatóvá válni ez az apátia... Szerintem az történt, hogy KG-t kinyírta a Fidesz, meg pláne a saját teljesítménye, erre levették, de a valóságban az épeszű balosok Klárát szeretnék és persze szavazni fognak MZP-re, de tüntetni nem mennek, mert azt érzik, hogy valami "igazságtalanság" történt. Ugyanakkor, reményeim szerint az 1,1 millió jobbikos szavatzót sem vonzotta be az ajándékba kapott 60/40 győzelem.... Én úgy érzem ez a blama nem egy blama, ez egy "tudományos" bizonyítéka annak, hogy az EV tökéletesen fake volt, nem kicsit, hanem minden adatában és(!) az eredményében is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!