A nemzeti baloldal ideje

2021. július 07. 15:22

A nemzeti baloldal ideje eljött, kérdés, ezt mennyire ismerik fel a baloldali pártok.

2021. július 07. 15:22
Nagy Attila Tibor
Nagy Attila Tibor
Népszava

„A nyugati vagy keleti nemzetállamiságban közös, hogy a nemzethez tartozás, a nemzeti érdek képviseletének a gondolata ma is sokkal inkább képes érzelmeket előhívni a lakosság széles rétegeiből, mint a messzinek tűnő »Brüsszel« vagy az ENSZ és a többi nemzetközi szervezet. Ezt a jobboldali pártok többnyire fel szokták ismerni, és emiatt is tartós támogatást tudnak megszerezni a lakosság körében. A nemzet érdekeinek az Európai Unió túlhatalmától való megóvásáról szóló ügyes kampány vitte győzelemre a Brexitet és vezetett el az Egyesült Királyság EU-ból való kiválásához. A nemzeti érzés politikai jelentőségét negligáló egyes baloldali pártok nem egyszer kerültek versenyhátrányba a jobboldali, populista versenytársaikkal szemben.

Versenyhátrányba került a 2000-es években a magyar baloldal is, miközben a Fidesz, majd a Jobbik a sikereit részben a nemzeti retorika ügyes és hatásos alkalmazásával tudta learatni. A NER immáron 11 éves történetében a magyar ellenzék baloldali része sokáig nem tudott hatásos válaszokat adni Orbán Viktor nemzeti retorikájára. Mintha ezt ismerte volna fel Karácsony Gergely főpolgármester, miniszterelnök-jelölt, aki hangsúlyosan megemlékezett Trianonról, elérve ezzel azt, hogy immáron nem kizárólag a Fidesz kottájából tud a választóközönség narratívához jutni a pártpolitikai színtéren, ebben a nemzettudatunk számára fontos kérdésben. Ez önmagában még nem elég, ezt a szimbolikus gesztust további tartalommal kell megtölteni.

Ezt pedig úgy lehet megtenni, ha baloldal a nemzetállamra nem pusztán potenciális veszélyforrásként tekint (lásd a cikk elején: háborúk, nemzetiségi villongások), hanem a szociális igazságtalanságok, veszélyforrások lehetséges kiigazítójaként. Sahra Wagenknecht tavasszal megjelent Die Selbsgerechten című könyvében erre a gondolkodásra hívja az olvasóit. Wagenknecht egykor a Linke radikális baloldali párt (a posztkommunista PSD utódja) társvezetője, majd Bundestag-frakcióvezetője volt, de az utóbbi években egyre inkább kiszorulóban van a párt fősodrából. A németországi közgondolkodásra való hatása mégis elég jelentős, ennek egyik oka az, hogy a politikus kiemelkedő kommunikációs képességekkel bír és így hatásosan tud a gondolatai mellett érvelni.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 60 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zolizolizoltan
2021. július 08. 15:39
Csak akkor alakulhat ki nemzeti baloldal, ha szakít a liberálisokkal. Magyarországon ez a szakítás most nem időszerű.
Za-za
2021. július 08. 10:20
...munkára nem fogható mozgalmárok 100 éve.
Za-za
2021. július 08. 10:19
A nemzetben gondolkodók a szavazói torta nagy szelete. Erre ácsingózik Nagy Attila is. Ravasz fickó. Felismerte, hogy az az ideológiai érték készlet amiből a ballibek gazdálkodnak, szavazatokra lefordítva ennyire elég. A baj csak az, hogy ha egy párt az MSZMP - től elindulva volt már minden színben, minden néven- a hitelessége nulla. A produktív, koncepciózusan gondolkodó konzevatívokkal szemben szimpla karrieristák, munk
Kristály
2021. július 08. 09:44
Segfej nyomorból jóttúnk vissza lehet te nem vetted észre de aki mukanélkúli volt évekig az igen és most jól él. Segfej.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!