Ruszkik haza! - 30 éve hagyta el az utolsó szovjet katona Magyarországot

2021. június 19. 12:00

Már harminc éve, hogy a szovjet csapatok kivonultak Magyarországról, és az 1956-os forradalom elérte a célját. A végére mindenesetre a viszony érdekesen alakult.

2021. június 19. 12:00
Tibor Fischer
Corvinák

„A rendszerváltás közeledettével ritkán lehetett szovjet katonákat látni Budapesten. 1990-ben, Orbán Viktorral egy vidéki választási nagygyűlésről autóztunk vissza Budapestre késő este.  Hirtelen egy szovjet katona jelent meg az út közepén, és jelzett, hogy álljunk meg. Orbán nem lassított, és majdnem elütötte. »Mi volt ez az egész?« – kérdeztem. »Valószínűleg azt akarja, hogy vegyünk neki piát« – válaszolta. Amikor később vidéki ismerősöktől érdeklődtem, megtudtam, hogy a közeli helyőrségek szovjet katonái gyakran nyaggatták a helyieket azzal, hogy vegyenek nekik italt, vagy éppen katonai felszereléseket akartak eladni.

Az évek során sok olyan orosszal találkoztam, akik a szovjet éra alatt Magyarországon töltöttek némi időt, és mindannyian nagy szeretettel beszéltek Magyarországról.1956 után, amikor a harcok első hulláma során katonáik egy része összebarátkozott a forradalmárokkal, a Kreml nagy erőfeszítéseket tett, hogy elszigetelje csapatait; Magyarország azonban még mindig a szovjet blokk egyik legkellemesebb szálláshelye volt.

Amikor a szovjet egységek első csoportja elhagyta az országot (egy nagyon kis csoport), részt vettem a sajtótájékoztatón. Bemutattak nekünk egy harckocsit, és annak két fős legénységét. A szovjetek nagyon gyakorlatiasan terveztek harckocsit. Először szándékuknak megfelelően megtervezték a tankot, majd a hely lehető legjobb kihasználására nagyon alacsony sorkatonákat kerestek, akiket aztán belegyömöszöltek.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2021. június 19. 20:29
"1956 után, amikor a harcok első hulláma során katonáik egy része összebarátkozott a forradalmárokkal, a Kreml nagy erőfeszítéseket tett, hogy elszigetelje csapatait; Magyarország azonban még mindig a szovjet blokk egyik legkellemesebb szálláshelye volt." Magyarország volt a legvidámabb barakk. Mégpedig éppen 1956. következményeképpen. Magyarországon 1957-től hagyták picit jobban élni a népet, mint a többi kommunista országban azért, hogy ne ismétlődjenek meg az 1956-os események. Magyarországra csakis magas sorkatonákat hoztak a Szovjetunióból, gyalogosnak legalábbis. Nem magas ember csakis a tisztek között volt. Magyarország volt a legnépszerűbb állomáshely, így legmagasabb korrupciós költsége is a Magyarországra áthelyezésnek volt. A szovjet sorkatonák fele annyi zsoldot kaptak, mint a magyarok. Forintban.
Akitlosz
2021. június 19. 20:21
Mert 1956-ban a NATO tagság volt a cél? Ugyan nem, hanem a semlegesség. Tehát máig sem érte el a célját.
mucsay
2021. június 19. 17:54
azért a belső komcsiktól is meg akartak volna szabadulni, ez nem jött össze.
annamanna
2021. június 19. 14:43
"Magyarország azonban még mindig a szovjet blokk egyik legkellemesebb szálláshelye volt." Egy öreg néni, aki valaha az ávósoknál, aztán a rendőrségnél volt gépírónő, mesélte, hogy rohant a ruszki elől haza (valami munkahelyi bálból vagy ilyesmi). Mert Magyarország kellemes szálláshely. Na persze az ávós munkatársak is kitettek magukért (a mosdó is leszakadt a nem rendeltetésszerű használat miatt). Annyit mondott, hogy az volt a benyomása, kuplerájban dolgozik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!