Vágó István rossz ajtón kopogtat, ha az ATV Öt című műsorában Fidesz-ügynököket keres

2021. március 29. 09:28

Hacsak nem a 2010 előtti, Orbán-rendszert előidéző országelveszejtés, illetve az azzal való szövetkezés a hiteles ellenzékiség ismérve.

2021. március 29. 09:28
Puzsér Róbert
Puzsér Róbert
Facebook

„Vágó István rossz ajtón kopogtat, ha az ATV Öt című műsorában Fidesz-ügynököket keres – hacsak nem a 2010 előtti, Orbán-rendszert előidéző országelveszejtés, illetve az azzal való szövetkezés a hiteles ellenzékiség ismérve.

Vágó István közösségi média-bejegyzésében az ATV Öt című műsorát bírálta, és afelől érdeklődött, hogy hol lehet vitába szállni »az ellenzék minden megnyilvánulását elképesztő baromságokkal földbe gyalázó« szereplőkkel. Kérdését követően arcátlan célozgatásba kezdett arra vonatkozóan, hogy a Hír TV-hez, a TV2-höz vagy a köztévéhez járuljon-e a műsor szereplőivel való vita reményében. Válaszul felajánlottam a lehetőséget Vágó Istvánnak: vitassuk meg, hogy az ellenzéki pártok és politikusok kritikája vajon törvényszerűen kormánypropaganda-e, úgy tűnik azonban, hogy az intenzív készülődés a NER-oligarcha Ungár Péterrel való közös kormányzásra túlságosan is igénybe veszi az egykori kvízprofesszor idejét és energiáit, úgyhogy ezt a lehetőséget könnyű kézzel visszautasította. Ennek ellenére fontosnak érzem tisztázni az álláspontomat Vágó István gyanúsítgatása kapcsán.

A vita azért lett volna hasznos, mert így pontos ismeretet nyerhettem volna afelől, hogy Vágó István a műsor mely szereplőjének mely kijelentéseit tekinti »elképesztő baromságoknak«, s alkalmam lett volna megvizsgálni, hogy ezek valóban elképesztő baromságok-e, vagy pusztán Vágó Istvánétól eltérő nézőpontokból származó értelmes vélemények. Tény, hogy az előválasztás kapcsán magam is számos vitát folytattam az Öt című műsorban amellett érvelve, hogy igenis kíséreljék meg az ellenzéki pártok ezt a széles körű, ideológiák feletti együttműködést: nyerjenek, és bizonyítsák be, hogy rájuk lehet bízni az országot, vagy veszítsenek, és takarodjanak! Jelzem Vágó Istvánnak, hogy a műsorban semmi olyasmi nem hangzott el ennek kapcsán, ami négy évvel ezelőtt zavarta volna, akkor ugyanis a DK még nem támogatta az előválasztás tervét, a Jobbikkal való együttműködésről pedig hallani sem akart.

Nem számítottam Vágó Istvántól ilyen elnagyolt és durva általánosításra – az egyetlen kérdés, ami ennek kapcsán felvetődik bennem, hogy nézi-e egyáltalán a műsorfolyamot. Ha mégis az a téves benyomása született, hogy a műsor szereplői egyoldalúan szidalmazzák az ellenzéki összefogást, hogyhogy nem emel kifogást azok ellen az ATV-műsorok ellen, amelyekben ő és társai – akik hozzá hasonlóan nem ritkán politikusok – ellenvélemény nélkül ünneplik az összefogás nagyszerűségét? Vágó István úgy véli netán, hogy egy műsor közvetítse az ő és pártja álláspontját, s ez esetben nincs is szükség kritikai narratívára – vagy kommunikáljon bármi mást, akkor viszont ott meg kell jelennie annak, amit ő és Gyurcsány Ferenc gondol? Érdeklődnék, hogy Vágó István e téren vallott normái miben is különböznek a Hír TV szerkesztési gyakorlatától?

Vágó István szerint az Öt szereplői földbe gyalázzák az ellenzéket. Orbán Viktor és Rogán Antal úgy tűnik, nem osztják az álláspontját, a műsor szereplői az igazán durva támadásokat ugyanis a kormányzati propagandamédiából kapják. Konok Péterrel és velem szemben pár hete koncepciózus hazugságkampány kezdődött: Konokot elképesztő módon antiszemitizmussal vádolták, mert palesztin kendőt viselt egy rádióműsorban, engem meg Apáti Bence babérkoszorús médialakáj nevezett hazug bértollnoknak az Origo felületén, amiért a Hírklikkre írok, és valamennyi megyei lap magyargyűlölőnek bélyegzett, amiért a hegyvidéki turulszobor és a Szabadság téri német megszállási emlékmű gyalázatos gesztusait az illiberális kurzus szemére hánytam. E karaktergyilkosságok mellé kapjuk meg Vágó Istvántól ezt a felháborító és tarthatatlan Fidesz-ügynöközést. Csak érdeklődöm: Vágó Istvánnak, mint ellenzéki politikusnak nem a véleményszabadságot kellene védelmeznie? Hogyhogy nem érzi kötelességének, hogy kiálljon azok mellett, akiket az Orbán-rendszer revolvermédiája össztűz alatt tart?

Vágó István kampánya a műsor ellen teljes tévedés. Tévében és az interneten hetente nagyjából negyedmillióan nézik ezt a műsort – jól látható, hogy erre a szabad orgánumra bőven van nézői igény. A Fidesz propagandamédiája azért vadászik Konok Péterre és rám, mert ebben a műsorban artikulálódnak azok a viták, és bontogatja szárnyait az a szellemiség, amely bármilyen Orbán-rendszert meghaladó változás lelki-erkölcsi alapja lehet. Ez az a diskurzus, amely a bizonytalanok tömegeit bevonhatja a politikába. Jelzem Vágó Istvánnak, hogy ha az ellenzék képes alternatívákat felmutatni, akkor az Öt nézőinek zöme jövőre a Magyar Kétfarkú Kutya Pártra vagy az ellenzéki összefogásra szavaz majd – ha azonban az ellenzék a saját másként gondolkodóit próbálja levadászni, és a médiaviszonyokat a Fidesz módjára berendezni, akkor ugyanezek a nézők aligha lesznek meggyőzhetőek a kormányváltás értelméről. Ezt pedig én nagyon sajnálnám. Vágó István vajon mit érezne ez esetben? Mi a fontosabb számára? Az, hogy pártja, a DK a teljes ellenzéki térfelet maga alá gyűrje, vagy az, hogy az ellenzék képes legyen meghaladni Orbán Viktor autoriter szellemét, és leváltani a nemzeti együttműködés tekintélyelvű, feudális rendszerét?”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Varga Imréné
2021. április 16. 21:20
Puzsér úr! Továbbgörgetve megláttam az Önről készült fotót és megsajnáltam! Szörnyű lehet önmagát elviselni. Tényleg szívből, minden él nélkül sajnálom!
Varga Imréné
2021. április 16. 21:13
Kedves Puzsér úr! Hogy Ön mindenkit gyűlöl, már elfogadom. Egydül Orbánnal megengedő. Amikor Ön megszólal, a nyugalmam érdekében igyekszem minél távolabb menni a TV-től. Ma kicsit mazohista voltam és meghallgattam a hozzászólása elejét. Rájttem, hogy erősen szelektív a hallása, mert én az ellenzéket is hallom az oltásról beszélni és oltásról bíztató szavakat mondani, de megértem önnek ez nem fér bele az előítéletébe. Szeretném, de már nem remélem, hogy egyszer mérsékelt vehemenciával, gyűlöletmentes szavakat is hallhatok Öntől. Reménykedem. Varga Imréné
Burmin
2021. március 29. 17:51
Két skizo. Tetessenek magukra hazugságvizsgálót mint Fegyőr, oszt kiderül..
zakar zoltán béla
2021. március 29. 12:12
00
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!