Orbán még merészebb, mint gondoltam

2021. március 03. 18:57

Azt hittem, Orbán Viktor a legvégén maradni akar, azaz csak addig feszíti az impotens néppártot, amíg lehet, valamint egy kicsit tovább.

2021. március 03. 18:57
Pető Péter
Pető Péter
Facebook

„1. Valójában mindenki meglepett. Azt hittem, Orbán Viktor a legvégén maradni akar, azaz csak addig feszíti az impotens néppártot, amíg lehet, valamint egy kicsit tovább. Hogy aztán mikor a Gillette borotvahabos dobozhoz hasonlóan életteli és szenvedélygazdag néppárti tótumfaktumok végül addig radikalizálódnak, hogy nem kérnek bocsánatot, ha szórakoznak velük, akkor visszasasszézik kicsit. Ahogy meglepett az Európai Néppárt is, amelyhez képest a Szaharába kihelyezett Magnum rettenthetlen szilárdságot sugároz, mert végül volt egy pont, amikor nem kívántak tovább térden állni.

2. Valójában Orbán még merészebb, mint gondoltam. Nem tudjuk, mit jelent majd a valóságban a szakítás, de egy évvel a választások előtt biztosan nem csökkenti, hanem növeli a politikai kockázatot, márpedig ilyenkor a Fidesz már mindig a lehetséges rizikók kiiktatására játszik. Ugyanakkor e merészség nem feltétlenül lesz politikailag irracionális. Orbán nyilván úgy ítélte meg, hogy ebben az évben akár többet is nyerhet azzal, hogy nem kell tetszelegnie a Néppárttal, azaz amit veszít a rizikó növekedésével, annál többet nyer politikai cselekvési szabadságának növekedésével. (Szerintem ez téves feltételezés, valójában ez az elszigetelődés olyan pillanatban, amikor a Fidesznek kulcskérdés a centrum megtartása, ártalmasabb, mint a nyerhető haszon, ám ezt nyilván az idő dönti el és az, hogy a gazdaságot hogyan lesznek képesek újjáéleszteni.)

3. Valójában az európai politika izgalmasabb lehet. Ahogyan Pap Szilárd István már felvetette, az európai politika sokkal izgalmasabb, feszültebb, képzelettelibb lehet, ha e háttéralkukhoz szokott, immár mind inkább depolitizált frakciók rákenyszerülnek, hogy elgondolják kik ők, miben hisznek, milyen világot, milyen eszmei alapon akarnak. És akkor talán majd az állam- és kormányfők, ha akarnak valóban EU-t, nem elégednek meg azzal, hogy megegyeznek Ursula von der Leyenben, akinek karizmája sajnos járvány idején egy tartós élelmiszerekért megtámadott Aldi vezetéséhez is kevésnek látszik.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zakar zoltán béla
2021. március 04. 09:13
partjelző sífutásban
Krupp Skya
2021. március 04. 06:33
Én is hülye vagyok az újságíráshoz már régen a Népszabadságban irkálhatnék ha Orbán nem záratja be.
Krupp Skya
2021. március 04. 06:20
Petike ti meg hülyébbek vagytok mint ahogy gondoltam, a Teller ajánló leveletekkel a hátatok megett.
linkeloe
2021. március 03. 23:53
Baszki! Egy lest sem tudtál korrektül megítélni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!