Külhoni segítség

2021. március 19. 21:09

A Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és tanárai azonban visszaadhatják azok hitét, akik szerint nem csak erőből ért az ember.

2021. március 19. 21:09
Hompola Krisztina
Népszava

„Nehéz lenne sok a regnáló hatalommal szembeni sikeres lázadást felsorolni a magyar történelemből, és az idei március 15. utáni közhangulat végképp nem az optimistákat erősíti. A Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és tanárai azonban visszaadhatják azok hitét, akik szerint nem csak erőből ért az ember.

A kormány mindent megpróbált elvenni tőlük: autonómiát, egzisztenciális biztonságot, a tanulás és tanítás örömét, eredményeket, internetet. Megszegte a maga által hozott törvényeket is, mímelt tárgyalást, bedarált művészt és katonát. A győzelem biztos tudatában jutalmazott a közös zsebből: adott pénzt, paripát és kitüntetést azoknak, akik érvényteleníteni akartak 155 év kultúrtörténetet, nem mertek szembeszállni a hatalommal, túlélésre játszottak.

Az ellenállók kockáztattak: talán nem lesz diplomájuk, talán esélytelenül pályáznak állásokra, talán fizetés nélkül dolgoznak, esetleg a sokuknak már ismerős, megtűrt rendszerkritikus művésztanárként bolyonganak ellenzéki műhelyeket keresve. Politikai ketrecbe zárhatják őket anélkül, hogy bárki megkérdezné, mit gondolnak a világról. A vereség árnyékában csupán abban lehettek biztosak, hogy a méltóságukat senki nem tudta elvenni tőlük. Igaz, ez sem kevés.

A szabad egyetemi polgárok küzdelmének híre gyorsan elért a határon túlra, és onnan érkezik a segítség is. A hazai akkreditációs rendszeren kívüli megoldást kínálva öt külföldi egyetem elismeri százötven hallgató eddig megszerzett kreditjeit, a mestereikkel folytatott további munkát, és a Magyarországról korábban száműzött egyetem, a CEU megoldja a vidéki hallgatók lakhatását.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 59 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Pierre
2021. március 21. 13:55
fantasztikus eredmeny. Gyonyoru. Es egy meretes pofon az antidemokratikus, agresszor hatalomnak.
laikus19
2021. március 20. 15:30
A Vörös Segély működött, működik és működni fog -, legfeljebb a neve változik.
kiss.istvan770
2021. március 20. 12:40
Tanítsa őket a rusnya, affektáló, pornósok legalja, ripacs lillácska.
01234567890
2021. március 20. 12:29
A legjobb magyar egyetemek a világranglistán az 400-és 500 között vannak a "sorosista" CEU a legjobb 100 között. https://eduline.hu/felsooktatas/THE_rangsor_DH0ZCR https://www.ceu.edu/article/2018-02-28/egyetemi-vilagrangsor-ot-teruleten-szaz-legjobb-koze-jutott-ceu
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!