Kinyílik majd Pandóra szelencéje

2021. március 12. 07:49

Az uniós vitasorozat során a magyarok is kinyilváníthatják, milyen Európát akarnak. Interjú.

2021. március 12. 07:49
Trócsányi László
Magyar Nemzet

Hivatalosan is megkezdődött az Európa jövőjéről szóló konferenciasorozat szervezése. Milyen törésvonalakra számít a válaszutakról szóló vitában?

Öt évvel a brexitnépszavazás után az Európai Unió vezetői úgy döntöttek, hogy május 9-én megkezdődhet az Európa jövőjéről szóló vitasorozat. Fontos a brit kilépésre visszavezetni a történéseket, hiszen az EU vezetői azt észlelték, hogy az európai közvélemény nincs teljes bizalommal az uniós intézmények iránt. Úgy vélik, hogy a konferenciasorozattal elsősorban a fiatalokat lehet megszólítani, ám lényegében minden európai uniós polgár véleményére kíváncsiak. Azt gondolom, hogy az előttünk álló egyéves vitában Pandóra szelencéje kinyílik majd, és nyilvánvalóvá válnak a különböző Európa-víziók. Nemcsak a polgárok, a tudományos és a civil szféra pozicionálhatja magát, hanem a különböző pártcsaládokban lévő nemzeti delegációk is tisztázhatják, hogy tulajdonképpen mit is várnak az Európai Uniótól. Jelenleg hatalmas a mozgás az európai közéletben, a konferencia pedig egy kitűnő lehetőség arra, hogy mindezt felgyorsítsa. Emellett a célkitűzések is rendkívül magasztosak, hiszen a digitalizáció, a munkahelyteremtés, a demográfia és a fia­talság helyzete mindenki számára hívószavak. Természetesen Magyarországon sincs ez másképp, a Fidesz európai parlamenti delegációja aktív szerepet kíván vállalni a vitában. A választóinknak ugyanis el kell mondanunk, hogy milyen kérdések vannak az asztalon Brüsszelben, s azokra milyen lehetséges válaszok adhatók.

Brüsszelben szeretik az előre legyártott forgatókönyveket. Fennáll annak a veszélye, hogy már most tudni, milyen végkövetkeztetésre jut az EU-ról szóló konzultáció?

Nagyon bízom benne, hogy még nem tudhatjuk az eredményt, és valódi viták fognak megindulni. Magyarország nem olyan konferenciában érdekelt, amelynek a végkövetkeztetése előre le van írva, s amelynek során kiválasztott személyek mondják el, milyen Európát akarunk. A pluralitást igenis biztosítani kell. Emiatt ad okot némi aggodalomra, hogy az Európai Parlamentben például nem minden képviselőcsoport rendelkezik azonos súllyal. A konferenciasorozat irányító testületében a föderációpárti képviselőcsoportok, az Európai Néppárt, a szociáldemokraták és a liberálisok frakciója jut irányító szerephez, az ettől eltérő nézetű frakciók csak megfigyelő státust kapnak. A Fidesz európai parlamenti képviselői persze részt vehetnek a vitában, de ahogy mondtam, a vélemények pluralitása szempontjából aggasztó az egyenjogúság hiánya.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tölgy
2021. március 12. 13:29
Ragaszkodjunk az ENSZ alapokmányában lefektetett népek, nemzetek egyenjogúságára épülő Európához! Ám sajnos, azt kell látnunk, hogy nem ez az irány. A népek, a nemzetek a libsibolsináci érában eltörlendők, mint ahogy a múlt is. Ne hagyjuk!
balbako_
2021. március 12. 11:09
Talán a vita során a külföldi szavazó is megtudhatja, hogy van más elképzelés is, mint a most erőszakkal a torkukon legyömöszölt Európa kép.
Amerigo
2021. március 12. 09:49
Nem kétséges, hogy az "ítélet"már kész, csak előtte lehet farizeus módon vitatkozni. Az egész un."konferenciasorozatot" az lmbtqyxzetc. tematika fogja áthatni. Az exiteket megalapozó évtizedbe léptünk.
elfújta az ellenszél
2021. március 12. 09:46
Vissza kell térni az alapokhoz. Az EU legyen a sokféleségből létrejött önkéntes egyesülés, szemben a jelenlegi trenddel, ami az önkényes egyformaságban való meghasonlást eredményezi
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!