„Az egész rendszer alapja remegett meg” – a GameStop ügy tanulságai!

2021. február 05. 20:18

A tőzsdei világot felforgató GameStop-ügy mögötti redditezők „megértettek valamit a modern kapitalizmus titkából” – írja Bruno Maçães. A portugál politikatudós szerint a kérdés az, hogy a rendszer miért védi meg mindig a befektetések egy bizonyos csoportját. Szemlénk a City Journal magazinból!

2021. február 05. 20:18
null
Greczula Levente László

A Reddit-felhasználók által a Wall Streetre mért csapás az utóbbi néhány év legnagyobb tőzsdei felfordulását is jelentette, ami alighanem újradefiniálja majd a tőzsde és az átlagemberek kapcsolatát. A Mandiner olvasói Slavoj Žižek gondolatait már megismerhették az ügyről. A mostani szemlénkben Bruno Maçães portugál politikatudós, egykori államtitkárnak a City Journal oldalán megjelent, GameStop and the Truth Wars című publicisztikáját szemlézzük.

Maçães először Timothy Snyder történész, az autoriter rezsimek kialakulásával foglalkozó The Road to Unfreedom szerzőjének gondolatára reflektál, ami szerint az Egyesült Államokban napjainkban sokfelől támadják az igazságot, és ha sikerrel járnak, akkor bekövetkezik a fasizmus, hiszen igazság nélkül csak a hatalom marad. Maçães szerint Snyder téved: Donald Trump levonulása után az általa kitalált történet helyét nem vette át az igazság, az ország pedig azóta is folyamatosan marakodik a tények felett. Maçães úgy véli, hogy az „igazságháborúk” a politika világa után a gazdaságéba is megérkeztek.

A szerző úgy látja, hogy a Wall Street elleni Reddit-rohamnak két kiváltó oka volt. A felhasználók egyrészt meg akarták mutatni, hogy „a pénzpiacok rég elveszítették a kapcsolatukat a valósággal”, másrészt azt is, hogy

ez a Wall Street elleni osztályharc kezdete.

Ez a háború nem csak a jólétről és a hatalomról szól, hanem arról is, amiben ez a kettő gyökerezik: az új igazságok megalkotásának képességéről” – írja Maçães.

A portugál szerző szerint úgy érdemes leginkább elképzelni ezt a harcot, mintha két programozó egymás elleni küzdelmét néznénk, akiknek az a feladatuk, hogy megváltoztassák azt a szimulált tájat, amit a monitorunkon látunk. A kép másodpercről másodpercre változik , „mígnem az egyik programozó feladja, és a másik víziója nyer”.

Maçães szerint a részvények is így működnek – de nem ebben az esetben. A részvények világában – fogalmaz a szerző – általában ritka és váratlan események kellenek a mostanihoz hasonló jelenség bekövetkezéséhez, ebben az esetben viszont az akarat is elég volt. A mesterségesen leértékelt részvények árát a redditezők mesterségesen felpumpálták – a GameStop-részvényeket shortoló Melvin Capital bukott 4,5 milliárd dollárt.

Ami ezután következett, az rendkívüli volt. Az egész rendszer alapja látszott megremegni” – írja Maçães. És éppen úgy, ahogy a Twitter, a Facebook és az Amazon tiltotta be néhány hete a számukra fenyegető valóságváltozatokat, most a pénzügyi intézményeken volt a sor, hogy „helyreállítsák a rendet és az igazságot”. A Robinhood, a redditezők által használt részvénykereskedő alkalmazás le is állította a GameStop részvényeivel való kereskedést. „De ez csak azt a kérdést veti fel, hogy miért hajlik arra a rendszer még aljas szándékok híján is, hogy a befektetések egy bizonyos csoportját mindig megvédje a kívánatlan következményektől” – tűnődik Maçães.

Maçães úgy véli, hogy

a virtualizmus a politika világa után a pénzpiacok világába is megérkezett – és győzött.

A tömegek pedig megtanulták, hogyan is játsszák a tőzsdei játékokat. A redditezők – véli a portugál –, úgy tűnik, nem rendelkeznek értékfilozófiával. Viszont megértettek valamit a modern kapitalizmus titkából – „egy olyan titokból, amihez eddig csak kevesen fértek hozzá.”

nyitókép: Jakub Porzycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nempolitizálok
2021. február 06. 13:44
Kibasztak a zsidókkal. Ment is az ajvék, hogy ez antiszemitizmus.
aleb19
2021. február 05. 23:25
amugy azokat a cegeket csodbe jutatto ellustult gazdag barmokat szopattak meg akik azert vallaltak magas kockazatot mert tudtak, hogy az oligopolpiacon a milliardos haverjaik nem spekulalnak ellenuk soha ezt nem kell tul lihegni
figyelő4322
2021. február 05. 22:13
A redditezők nem rendelkeznek "értékfilozófiával," írja a szerző... Komolyan mondom, elég jól ismerem az értéktőzsdét, sok részvényt adtam/ vettem még fiatalabb koromban. Ilyen bugyuta, ostoba kijelentést még soha nem olvastam/ hallottam a "tőzsdézésről!" Aki olyan hülye, hogy elkezd kereskedni online, ahol az árak percenként változnak, és pénzt akar keresni, elkezd filozófálni "értékekről," az bizony nem fog sokáig talpon maradni. Ahogy az amerókai mondja: "go with the flow," vagyis "sodródj az árral." Aki rövid távon gondolkodik, vagyis amit vesz, azonnal eladja, ha az árak ellene fordulnak, annak nem lehet "értékfilozófiája." Aki így tesz, azt így hívják: "daytrader," vagyis olyan ember, aki rövid időtartamra foglal el egy "pozíciót." Gondolom, a Reddit tőzsdézők ilyenek, vagyis nem azért vették meg a GameStop részvényeit, hogy hosszú távú befektetés legyen, hanem csak azért, hogy a "shortoló," milliárdokkal játszadozó "tőzsde- cápákat" megverjék a saját játékukban. A Game Stop egyébként már a csőd szélen állt, mielőtt felhajtották az árát. Amit minden tőzsdézőnek tudni illik: RÖVID TÁVON MINDEN, ÉS ANNAK AZ ELLENKEZŐJE IS MEGTÖRTÉNHET.
Illieral
2021. február 05. 22:07
Az egész tözsdét meg kellene regulázni viágszerte, mert elvileg ez egy jó dolognak indult, de teljesen kifordult már vagy 10-20 éve.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!