Erdélyi, magyar és keresztény. Ennyi az, ami összetart minket?

2021. február 14. 21:14

Az embert azt hinné, hogy vannak minimumok, amiket az erdélyi magyar társadalmunk is elfogadott mára.

2021. február 14. 21:14
Kulcsár Árpád
Transindex

„A Babeș-Bolyai Tudományegyetem egyik diákja szóvá tette, hogy jogi pszichológia tantárgyból olyan oktatási segédanyag kötelező, amelyben nőgyűlölő, áldozathibáztató és rasszista megfogalmazás található. Például olyasmi, hogy amennyiben egy nő kihívóan öltözik, és elhagyatott helyre megy, akkor ő is hibás abban az esetben, ha támadás éri. Na mármost: az embert azt hinné, hogy vannak minimumok, amiket az erdélyi magyar társadalmunk is elfogadott mára, például az, hogy egy szexuális támadásért csak és kizárólag az okolható, aki elköveti. Nincs olyan, hogy valaki kiprovokáljon egy nemi erőszakot például, ezzel kapcsolatban a szakirodalom nagyon nagy százalékban egyetért.

És persze, hogy nincs erről konszenzus mégsem. Ilyenkor mi itt a Transindexnél, akik 20 éve következetesen és türelmesen próbáljuk magyarázni az efféle dolgokat, kissé elkeseredünk. Ok, hát akkor beszélek a magam nevében: én legalábbis, pedig én még csak – megszakításokkal – nyolc éve próbálom Erdélyben mondani a magamét, hol türelmesen, hol türelmetlenül. Az az igazság márpedig, hogy egyre inkább nem elég, hogy mi mondjuk: fel kellene zárkóznia ehhez a politikumnak is, a kulturális szereplőknek, akadémikusoknak, tanároknak, egyszóval mindenkinek, aki szerint minimális konszenzus kell abban például, hogy nem hibáztathatunk senkit, aki abba a helyzetbe került, hogy támadás érte.

És itt most akkor el kellene kezdenem beszélni – mint ahogyan tették előttem nagyon sokan már, és próbáltam én magam is a múltban – a szexuális erőszakról. Megint kezdeni elölről. Elmondani, hogy a nemi erőszak túlnyomó hányada egyáltalán nem ismeretlen elkövetők által, hanem szűk, családi, baráti, ismerősi körökben történik. Hogy kutatások alapján az égvilágon semmi köze nincs annak, hogy valaki hogyan öltözik, ahhoz, hogy erőszak áldozatává válik-e. De ez alapvetően nem elsősorban a sajtó feladata. Hiába mondják publicisták és néhány megmaradt szakember a magukét, ha a honatyák és néhány honanya meg nem képes egy szerencsétlen szexuális felvilágosítás tantárgyat meghonosítani az iskolákban, erről törvényt hozni.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
koronaszepe
2021. február 15. 13:17
Tökéletesen igaza van szerzőnknek, nincs mit hozzátenni.
zakar zoltán béla
2021. február 15. 09:38
klotty
darázs
2021. február 15. 07:31
az a baj veletek libsikkel hogy egysíkúan szemlélitek a világot. Konkrétan a férfi-nő kapcsolat nektek annyit jelent hogy megdugom-nem dugom meg, felállok, repülök tovább a következőre. Szánalmasak vagytok.
bölcsbagoly
2021. február 15. 06:53
Nyugi Árpika, próbáld megérteni a kevéske sütnivalóddal, hogyha bemászol az állatkertben a "nagy cicák" kifutójába, akkor nem ők a hibásak azért, hogy váratlanul megebédelhetnek, hanem csak te, az áldozat mint ebéd! Majd téged hibáztatunk postumus! S ugyebár jogosan,
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!