Az asszonyságozás után a közjószágozáson szörnyülködik a Facebook népe

2021. február 06. 23:03

Pedig a gyerek, mint közjószág ezúttal nem Orbán Viktor újabb nyelvi füstbombája.

2021. február 06. 23:03
Nyáry Krisztián
Nyáry Krisztián
Facebook

„Látom, hogy az asszonyságozás után a közjószágozáson szörnyülködik a Facebook népe. Pedig a gyerek, mint közjószág ezúttal nem Orbán Viktor újabb nyelvi füstbombája, hanem valóban releváns társadalompolitikai kérdés. Akinek olyan rossz az arcmemóriája, mint az enyém, azt gyakran jó szövegmemóriával kárpótolja az anyatermészet. Szóval én még emlékszem, hogy ez a közjószág-vita 2005 körül, és jóval korábban, a rendszerváltás idején is végiggörgött már a sajtóban.

Egy családtámogatási rendszer fő kérdése, hogy a gyerekek nevelését, oktatását mennyire kell támogatnia az államnak, azaz gyermekeket közjószágoknak vagy magánjószágoknak tekintjük-e. 15 éve a Gyurcsány-kormányt balról kritizáló szociológusok és közgazdászok érveltek amellett, hogy a gyermek: közjószág.

A rendszerváltás környékén pedig Andorka Rudolf szociológus írt kolumnás cikkeket és tanulmányokat ugyanebben a témában. Angolul is remek elemzéseket és vitákat lehet olvasni arról, hogy köz- vagy magánjószágok-e serdületlen utódaink. Szerintem alapvetően jó hír, hogy a miniszterelnök szociológiai irodalmat olvas, – hogy mit szűr le belőle a kormányzásra nézve, az majd elválik. Ami engem illet, megyek vacsorát főzni kis közjószágaimnak.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 117 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
DonCiccio
2021. február 07. 20:24
Ez is egy régies kifejezés ami azok számára akik ötszáz szavas szókészlettel léteznek, már értelmezhetetlen és ezt a hivatásos bajkeverők azonnal kihasználják. Mint pl.az asszonyállat szavunk ami nem azt jelenti hogy állati sorba vették eleink a nőket, hanem az állatjelképek statikus állapotot, a növényi jelképek mozgást jelentették. Az asszonyok mindig a családban a stabilitásra, állandóság és megőrzésre törekednek. Manapság ugyanilyen félreértés az egész pályás letámadás értelmezése is, mert ez egy védekező taktika a tartósan defenzívában lévő csapattól hogy átvegye végre a lehetőséget hogy támadhasson(pl. megszerezze a labdát a támadóról)
Európai téridő
2021. február 07. 15:44
Pontosabban: ez a "füstbomba" sem az, a drágalátos internáci hülyeelvtárs csicska firkász hangulatkeltő agitproposok pedig elmehetnek a csudába.
syphax
2021. február 07. 13:50
SZAVAKON LOVAGOLÁS=VIRTUÁLIS FASZVERÉS KÓROSAN INTELLEKTUELLEKNEK
Agnieszka
2021. február 07. 13:35
Valamikor a 80-as évek végén hallottam a gyerekről, mint közjószágról, Andorka Rudolf révén. Mi akkor a négy gyerekünkkel eléggé nehezen éltünk, és sokkal-sokkal szegényesebben, mint kevesebbet vállaló sorstársaink. A saját gyerek egy költségesebb hobbiként volt tekintve, különösen a gyermektelenek részéről. Ha valamit sajnálok, akkor leginkább az, h. nem volt több. Az az igazság, h. több mellett NEM tudtam volna dolgozni, keresni és az tényleg mély-nyomor lett volna, tömegszálláson. Nagyon helyesnek tartom, h. egy társadalom a gyereket közjószágként tekinti, mert a társadalom jövője szempontjából az. Igaz, vannak, akiknek tök mindegy a társadalom folytatódása, legalábbis úgy gondolják fiatalon. Idősen a pénz, sajnos, persze senkit sem képes gondozni, ellátni, csak másik ember. A nagy dilemma, h. a társadalomnak nyilván azokra "érdemes" költeni, nem is keveset, akik esetén elvárható, h. képzett, adózó munkás felnőtt életet fognak élni. Itt azután csatázhatnak az érvek a tanulatlan, munkát NEM vállalók gyermekvállalásának megkönnyítésére szolgáló intézkedések tárgyában. Részben alapelv, h. nincs ingyen pénz, ellenőrzés viszont, ha mégis lenne, szükséges.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!