A dualizmus volt a magyar kultúra aranykora

2021. február 17. 12:20

A Hont András által dicsért hatvanas években Márai és Faludy emigrációban élt, Hamvas Béla raktárosként dolgozott.

2021. február 17. 12:20
Puzsér Róbert
Puzsér Róbert
Facebook

„Súlyos mulasztásom, hogy az Öt című műsorban nem reagáltam Hont Andrásnak arra a megállapítására, melyben a hatvanas évek magyar kulturális életét nemes egyszerűséggel csak úgy nevezte: az aranykor. Jelzem, hogy ebben a Hont András által vélelmezett aranykorban Márai Sándor és Faludy György emigrációban élt, Göncz Árpád börtönben ült, Hamvas Béla raktárosként dolgozott, értelmiségiek ezrei raboskodtak fegyintézetekben, végeztek fizikai munkát és voltak eltiltva a publikálástól. Ez volna az az aranykor, amikor a magyar társadalomból egy ötvenhatban emigrált nemzedék, háborúban kiirtott és háború után elhurcolt sok száz magyar szellem hiányzott.

A magyar kultúra aranykora az én szememben egyértelműen a dualizmus volt. Ezzel persze nem muszáj egyetérteni, nyilván senkinek nem kötelező hanyatt esni a Nyugat első nemzedékének teljesítménye láttán, a diktatúra iránti nosztalgiára, a fegyveres elnyomás és kulturális elzüllesztés meghamisítására azonban nincs mentség.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Berecskereki
2021. február 18. 04:57
Puzsér Róbert megint fecseg. A kultúra fogalma nem korlátozódik az irodalomra. A kultúra fogalma, amivel kapcsolatban Hont András értekezik egy részlete a kultúrának, amely a következőkben található: Kultúra ,,Az emberiség által létrehozott anyagi és szellemi értékek összessége, a művelődésnek valamely területe, illetve valamely népnél, valamely korszakban való megnyilvánulása. A civilizációval szembeállítva pedig, amely a technikai fejlettséget jelenti, a szellemi javak és a műveltség tartozik ide.,, Egyébként milyen tapasztalata lehetne Puzsér Róbertnek a 60-as évekről amikor 1974 évben született.
Box Hill
2021. február 17. 17:32
Akkor nem csak Faludy és Márai élt emigrációban, hanem az egész nemzeti és polgári irodalom. Csak az udvari bohócok működtek Kádárnak.
annamanna
2021. február 17. 17:17
Kultúra helyett szerencsésebb lett volna a civilizáció szó említése, és az irodalom helyett az építészet és oktatás, technikai fejlődés emlegetése. Budapest arculata akkor lett a mai, kiépült a kisföldalatti, gyárak létesültek, eltörölték a jobbágyi rendszert, az ország mindenképpen közelítette a nyugati színvonalat. Még egyben volt az ország, ami gazdaságilag is sokat számít, és pont a leválasztott területeken - Felvidéken és Erdélyben - volt kicsit több ipar és polgárság, legalábbis Márai szerint. A vidéki városok arculatában is máig meghatározó ez a korszak. Vasútfejlesztés stb, és mindez még valamennyire "emberarcú" módon, a kapitalizmus még nem szabadult el olyannyira, mint ahogyan az már a XX. századot rettenetessé tette. Egyébként nyilván a gazdasági fejlődéssel együtt járt az is, hogy a kultúrából is inkább meg lehetett élni. Újságok, kávéházak, festészet, szobrászat.... lettek egyáltalán lehetőségek, amit a polgárosodás hozott magával, amit aztán nagyon csúnyán derékba tört az első világháború és Trianon.
Kofidisz Fapadopulosz visszatért
2021. február 17. 16:49
A dualizmus a Galíciából, Moráviából betántorgottak (beözönlöttek) aranykora volt, nem a magyar kultúráé. A hatvanas évek meg... Az is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!