A kereszténység kicsavarásának esszenciája

2021. január 13. 11:38

A katolikus teológia szerint Makovecz koncepciója nem fér be a templomépületek keretei közé.

2021. január 13. 11:38
Gégény István
Index

Keresztény szempontból Makovecz Imre adott víziója egy istenkereső ember önkifejezésének lenyomata. Nem lenne erkölcsileg jó reakció a személy feletti ítélkezés – mindannyian keresők vagyunk. Imre testvérünk bátor kereső volt, a maga módján vallásos személyiség, aki nem félt határokat feszegetni, nagyot álmodni. A határok, korlátok azonban nem véletlenül léteznek: segítenek, hogy a dolgok azok maradjanak, amik, ne mossuk össze az egybe nem tartozó egységeket, legyen szó szomszédos országokról, útról és tévútról, hitbeli tanokról és tévtanokról. Nem kell félni kimondani, hogy a katolikus teológia szerint ez a koncepció nem fér be a templomépületek keretei közé. Ráadásul szükség sincs rá ott, ahová a terv készült, templomként semmiképp.

Akkor mégis miért került most elő a megvalósulás közeledését hirdető információ? Nyilvánvalóan azért, mert valakik szeretnék, hogy ez a terv igenis megvalósuljon. A körülmények alapján ezek a valakik is könnyen beazonosíthatók: azok, akik a „nemes cél” érdekében tömegek, köztük keresztény hívek manipulálásától sem riadnak vissza, akik előszeretettel alkalmazzák a keresztény címkét úton és útfélen, mintha az valami vudu eszköz lenne, ami »megvéd a gonosztól«, mintha szentté lehetne kommunikálni általa minden e világi bírvágyat. Mindeközben magunk előtt látjuk – mert az idő igaz, és eldönti, ami nem az – az álszentség lelepleződését, a szívbéli és szájkereszténység különbözőségét.

Ha Makovecz Imre terve az eredeti szándék szerint megvalósulna, az a kereszténység hazánkban már most is zajló megerőszakolásának az esszenciája lenne. Aki valóban tiszteli a művész életművét, jól teszi, ha az általa középpontba állítani vágyott Szent Mihály segítségét kéri. Az arkangyal szívesen segít megküzdeni a gonosz erőkkel, akár a szívünkben fogant kísértések legyőzésében is társunkká szegődik.

Minden alkotóművész örökségét akkor tiszteli méltón az utókor, ha helyén kezeli a műveket. Az eredeti elképzelésből kiindulva csak olyan lényegi módosítások által lehetne bárhol katolikus templomot kialakítani, amelyek gyakorlatilag kivennék azt, amit Makovecz Imre belerakott. Az eredeti szándék nem találkozik a lényeggel.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 55 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zakar zoltán béla
2021. január 13. 18:39
passz
olvaso9
2021. január 13. 15:53
...1950–1963 között a Pannonhalmi Szt. Benedek Rend Márk néven ünnepélyes fogadalmas szerzetese és felszentelt papja voltam, nyilvánosan megkövetem a bencés rend mai főapátját és tagjait – a pártállam ügynökeként – ellenük elkövetett minden bűnöm miatt. Kérem, hozzák bocsánatkérésemet nyilvánosságra... - ezt Kiszely István írta.
olvaso9
2021. január 13. 15:25
Piszok csúnyát tudnék mondani most Gégényire... Próbálom az indulatomat fékezni, de mégis... Múltkor már feltettem a kérdést/kérést: Gégényi István úr, szíveskedjék pontosan megfogalmazni, mi baja a Makovecz templommal. Különösen is értetlenül állok ez előtt: a szerző (Gégényi): katolikus hittanár, a SZEMlélek médiacsoport kreatívigazgatója. Így ír egy valódi keresztény értelmiségi??? Kétlem... Makovecz Imre életművét (benne ezt a templomtervet) nagyra tartom, a magyarság egyedi csúcsteljesítményének. Úgy tudom, minden félreértést tisztáztak már ami a teológiai ellenvetéseket illeti, akkor mi a baj most? Az biztos, hogy a templom nem épül meg oda, ahova tervezték, de miért ellenzi Gégényi annyira, hogy egyáltalán megépüljön? Engem, mint egyszerű, keresztény elveket követő magyar állampolgárt mélységesen sértenek Gégényi jelzői, mert nem vagyok manipulált, nem vagyok álszent, nem vagyok szájkeresztény. Nem írok többet, mert felháborított a cikk... de még annyit: Gégényit tartom sátáninak... Igen, eszembe jut egy híres magyar történész, régész, aki sokszor járt Rómában, kiváló kapcsolatai voltak egyházi és vatikáni méltóságokkal, egy szentembernek tartották, míg utóbb ki nem derült: ő volt a legaljasabb titkosügynök és az egyház valódi ellensége (saját vallomása szerint is).
kortárs
2021. január 13. 14:52
Gégény érvek nélkül gyalázkodik, gyűlöletet kelt, hazudik!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!