Jön a karácsony, a kormány pedig mindenkit bizonytalanságban hagy

2020. december 17. 12:25

Haladéktalanul változtatni kellene.

2020. december 17. 12:25
Asbóth Márton
Mérce

„Azt is megtudhattuk a múlt hétfői miniszterelnöki »bejelentésből«, hogy december 21-én dől el, szabad-e majd közösen karácsonyozni. Már kinevetni sem érdemes, hogy a kormány azt gondolja: rendben van egy négynapos ünnep+hétvége előtt mindössze három nappal kihirdetni a szabályokat. Azt viszont fontos leszögezni, hogy ezzel a kormány egy az egyben ránk hárítja annak a felelősségét, hogy egy világjárvány kellős közepén hogyan karácsonyozunk.

A szentestét vagy napközbenre kell tolni, hogy 8-ra mindenki hazaérjen, vagy kénytelenek lesznek együtt aludni a családok, de persze az is lehet, hogy a bírságot kockáztatva mégiscsak 8 után indul majd mindenki haza. (Szenteste vajon mind utcán lesznek a rendőrök, hogy elcsípjék a kijárási tilalom megsértőit?)

Alkalmas egyáltalán a kijárási tilalom a családi események megakadályozására? Biztosan nem: aki találkozni szeretne a családtagjaival, a 4 nap alatt nyilván megtalálja ennek a módját.

Ezek után mondja még valaki, hogy a szabály célja a járványhelyzet csökkentése és nem a szívatás. Abba most már bele se menjünk, hogy hányan lehetnek azok, akik 21-én, ha enyhítést jelentenek be, kapkodva kezdenek bevásárolni, családi vacsorát szervezni. Ha a kormány feltétlenül be szerette volna biztosítani az őrjítő zsúfoltságot közvetlenül az ünnep előtt a plázákban és élelmiszerboltokban, ügyesebben nem is csinálhatta volna.

Még nem késő változtatni a szabályokon. Ha a járványügyi szabályokat nézzük, látványos, hogy milyen nehezen megy mostanában a kormánynak a kodifikáció (bezzeg a melegek örökbefogadásának megakadályozására bőven jut jogalkotói furfang), de remek hírünk van: a mostani kőbuta rendszer helyett a tavasszal kitalált kijárási korlátozási és nyitvatartási szabályok most is jók lennének. Működő, bevált, ismerős rendszer, akár már holnap vissza lehetne vezetni. Igen, azt is kritizáltuk, kicsit sárga és savanyú, de szívesebben harapunk citromba, mint kőbe.

Vagy, ami a jelenlegi járványkezelés mellett egyre fenyegetőbb veszély: fűbe.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 62 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
VeJoLa
2020. december 18. 09:19
A Bezzegországokban bezzeg már pontosan lehet tudni, hogy totálisan bezárkózva kell karácsonyozni meg sziveszterezni, bezzeg nálunk meg bezzeg nem átallnak még egy kis reményt hagyni, hogy legalább szenteste tán mégse annyira! Tényleg borzalmas ez a bizonytalanság, te Marci gyerek!
józan paraszti ész
2020. december 17. 23:06
Az ilyen gyárilag hülye vagy tanítják? Annyira ellentmondásos - mármint valósággal áll ellentmondásba - , hogy nem is érdemes reagálni rá.
Bukik a Zorbán
2020. december 17. 19:24
"Jön a karácsony, a kormány pedig..." Kedves bolsevista elvtársam az Úrban! A Karácsony fészbukozik. Mást ugyanis nem tud.
Korrupt Kornél
2020. december 17. 18:19
kis böszme, a karácsony a keresztények ünnepe! Ők megértik az intézkedéseket! Ti legfeljebb a fenyőfát ünnelhetitek! Azt meg oldjátok meg!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!