Öt apróság a világból

2020. november 11. 08:10

Mire érdemes figyelni még év vége előtt?

2020. november 11. 08:10
Szánthó Miklós
Szánthó Miklós
Magyar Nemzet

„Bár még jó másfél hónap van hátra az évből, nem árthat már most visszatekinteni – és nemcsak a mögöttünk hagyandó, koronavírus-járványtól vagy „faji forradalmaktól” tarkított évre, hanem egy hosszabb időszakra, amely számost változást hozott magával. Nem nevezném ezt se fejlődésnek (se visszafejlődésnek), hiszen az örökös haladásban, a „történelmi szükségszerűségekben” csak az utópista, szocialista vagy liberális gondolkodási formák hisznek; de változásoknak talán.

Samuel Huntington jól ismert könyvében a civilizációk összecsapását jósolta a 90-es évek közepén. A civilizációk közötti harc megléte – akár kulturális, akár geopolitikai értelemben – tagadhatatlan, azonban arra talán kevesebben gondoltak, hogy egy civilizáción, a nyugatin belül is komoly törésvonalak alakulnak ki (vagy alakulnak újjá) a szovjet blokk összeomlását követően. Nemcsak arról van szó, hogy a Nyugat egy önként és önsorsrontóan sulykolt bűntudatkultusz miatt magára erőlteti az élhetetlen multikulturális társadalmi modellt, hanem arról is, hogy politikai elitje saját civilizáció­ja ellen fordul.

Lényegé­ben ezen alapul az egész politikai korrektség meg az úgynevezett cancel culture („eltörléskultúra”): a múltban élt elődeink által kialakított szokások, reflexek mindenképpen bántóak, sértőek, ezért azokat meg kell haladni, hiszen a nyugati történelmet jellemzően fehér, keresztyén, heteroszexuális férfiak alakították, írták. És ez ugye – ahogy mondani szokták – több mint bűn, hiba.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Pelso j.
2020. november 11. 15:27
Ismét egy, a magyar emberek számár nulla jelentőséggel, haszonnal bíró fejtegetés. S nem a világból ( a szerző számára csak annyi a világ, de sebaj) kellene öt apróságot mutatni, hanem Mo. mindennapjaiból.
simonvitéz
2020. november 11. 11:44
Valójában Európát már a nácizmus és a kommunizmus is el akarta törölni. A németek a faji felsőbbrendŰsÉg nevében akartak volna létrehozni egy kulturálisan teljesen homogenizált, a társadalom szintjén az uralkodó népre, és az alávetettekre felosztott birodalmat. A kommunizmus ugyanezt osztályalapon gondolta megvalósíthatónak, a nemzetköziség szent jelszava nevében. Most úgy tűnik, finomabb eszközökkel, de a kettő szintézise valósul meg: német dominancia gazdasági és politikai téren, internacionalizmus és multikulturalizmus a kultúrában és a médiában.
Takita
2020. november 11. 10:47
Kitünő irás. Kiegésziteném azzal, hogy az európai civilizáció létrejöttének fontos tényezője volt, hogy már a középkor elejétől kialakultak a meghatározó szellemi műhelyek. Hatásuk óriási volt és kulturális fejlődésen kívül végülis a technikai haladásra is kihatottak. (Pl az újkor minden jelentős felfedezése,találmánya stb. Európához fűződik.) Ezt a világ mára utolérte és úgy tűnik meg fogja haladni. Az európai szellemi műhelyek pedig ellényegtelenedtek. A társadalom elméletben torz,kiagyalt irányok uralkodtak el (lásd az u.n Hamburgi iskola. Nagy csapás hogy az egyház szellemi értelemben nem találja önmagát.(Aki erre felkészült az nyugdíjazzák). stb. Európa ma már nem a szinten-maradásért, hanem a felzárkózásért küzd. A mostani megosztottság mellett ez igencsak nehéz lesz.
annamanna
2020. november 11. 09:32
"Mire érdemes figyelni még év vége előtt?" Pl Jézusra. A Bibliára. Mint "keresztények".....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!