Mit várhatnak a keresztények Bidenéktől?

2020. november 30. 11:05

Biden és Harris kormánya olyan politikát fog megvalósítani, ami sérteni fogja a vallásszabadságot, és jelentősen megnehezíti a vallásgyakorlást.

2020. november 30. 11:05
Kenneth Craycraft
First Things

„A vélelmezetten elnöknek választott Joe Biden és alelnök-jelöltje, Kamala Harris minden bizonnyal olyan politikát és pereskedési gyakorlatot fog megvalósítani, ami legjobb esetben is feszültségben lesz az amerikai keresztények morális elköteleződésével, s ezzel arra kényszerítik a keresztényeket, hogy nagy árat fizessenek azért, ha tudatosan gyakorolni szeretnék keresztény hitüket. Legrosszabb esetben a Biden-adminisztráció olyan morális álláspontokat kényszerít majd a keresztényekre, amelyek egyértelműen ellentétesek a meggyőződésükkel, és korlátozni fogják a hit köztéri gyakorlását is.
Abortusz

Becsületére legyen mondva, Biden nem osztja abortuszpárti katolikus elődei és kollégái »személyesen ellenzem, de…« szellemi hazugságon alapuló álláspontját. Katolikus hite ide vagy oda, Biden többször személyesen megerősítette, hogy szerinte az abortusz erkölcsileg elfogadható, komolyabb szigorítások nélkül. Megígérte, hogy megkönnyíti a pusztán igénylésre végrehajtott abortusz lehetőségét, amit az adófizetők pénzéből finanszíroznak. (….)

Gender-ideológia

Biden úgyszintén megígérte, hogy újra bevezeti az Obama-korszak agresszív politikáját, amelynek keretében a szekuláris gender-ideológiát ráerőszakolják a közéletre. Újra be fogja vezetni az úgynevezett »Kedves kollégák«-levelet 2016 májusából, amely arra kényszerítette az állami iskolákat, hogy ha meg akarják tartani a szövetségi támogatásokat, akkor kötelező engedélyezniük, hogy azt a mosdót, vécét, zuhanyzót, öltözőt használják, amelyiket választják, függetlenül a biológiai nemüktől. Ez a rendelet még azt is szabályszegésnek minősítette az iskolai dolgozók részére, ha megkérdőjelezték egy diák »gender-identitásának« autentikusságát, azaz kötelező volt beleegyezni a diákok »gender fluiditásába«. Az sem elég, ha egyénileg használható helyiségeket biztosít az iskola a transznemű diákoknak, nehogy stigmatizálva legyenek. Egy Biden-féle igazságügyi minisztérium ellenezni fogja az államok azon erőfeszítéseit, hogy megakadályozzák a biológiai fiúk indulását középiskolai női atlétikai versenyeken, ezzel a nőket a partvonalra kényszerítve, míg a fiúk fogják dominálni a női atlétikai eseményeket. 

Biden arra is utalt, hogy támogatni fogja az úgynevezett Equality Actot, amely már átment a képviselőházon, és amit Harris támogatott a leghangosabban a szenátusban. Ezt a törvényt arra találták ki, hogy az iskolákon és más intézményeken túl is rákényszerítsék a gender-ideológiát mindenkire, aki szövetségi támogatást kap. Ennek célja nem pusztán az, hogy a vállalkozásokat és közintézményekkel elfogadtassa az emberek különféle gender-identitásait, hanem meg akar erősíteni egy olyan ideológiát, ami sérti a keresztények morális elköteleződéseit, és arra kényszeríti az állampolgárokat, hogy téves dolgokat mondjanak és fogadjanak el a nemmel és nemi szerepekkel kapcsolatban. A törvény például az emberi jogok megsértésének tekintené, ha elutasítanánk, hogy a személyes genderidentitása alapján szólítsunk meg valakit a biológiai neme helyett. EZ egyenesen szexuális zaklatásnak számítana. Ez vagy hamis állítások elfogadásához vezet, vagy vállalkozások, közintézmények, sőt egyenesen személyek anyagi tönkremeneteléhez. 

Vallásszabadság

Ezen intézkedések mellett, melyek sértik a legtöbb keresztény vallásos erkölcsi meggyőződését, a Biden-Harris adminisztráció közvetlenül sérteni fogja a vallásszabadságot is. Harris a Do No Harm Act támogatója volt a szenátusban, és bizonyosan prioritásként fogja azt kezelni az új adminisztrációban is. Ennek a törvényjavaslatnak a lényege, hogy kiforgatja, hacsaknem gyakorlatilag megszünteti a Religious Freedom Restoration Actot (RFRA) és számos állam hasonló törvényeit. A Legfelsőbb Bíróság 1990-es Employment Division v. Smith döntése után meghozott RFRA-t azért hozták, hogy védelmezze a komolyan gondolt vallásos meggyőződést és gyakorlatot olyan általános törvényektől, amelyek egyégként korlátoznák azt.

Például megvédi a katolikus kórházakat attól, hogy abortuszokat és transznemű műtéteket kelljen végrehajtania, vagy a felekezeti iskolákat attól, hogy olyan munkavállalókat kelljen alkalmazniuk, akik az adott iskolák vallásával ellentétes morális álláspontot foglalnak el. Egyszerűen szólva: a Do No Harm Actot arra találták ki, hogy megszüntesse a szabad vallásgyakorlást az Egyesült Államokban. Egy Biden-Harris adminisztráció alatt ha egy törvényjavaslat nem megy át a szenátuson, biztosak lehetünk benne, hogy mégis megpróbálják majd megvalósítani, ha más nem, pereskedés segítségével, aminek ugyanaz lesz a végcélja, mégpedig hogy sok amerikai vallászabadságának lényeges elemeit ellehetetlenítse.”

Kenneth Craycraft jogász, teológus a Mount St. Mary’s Seminary, a Cincinatti Katolikus Egyházmegye szemináriumának professzora és saját ügyvédi irodájának vezetője. Eddig megjelent kötete a The American Myth of Religious Freedom (1999).

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gépész53
2020. november 30. 17:27
Ki a f@sz ez? Valami jós, hogy előre látja, ki mit gondol? Még be sem iktatták az új elnököt!
fatman
2020. november 30. 16:11
keresztényüldözést, CIA-s pápát, abortuszt a 9. hónapban, stb...
amaurote
2020. november 30. 14:30
tehát aki nem trumpra szavazott az nem keresztény?
amaurote
2020. november 30. 14:29
némethsanyibácsi...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!