Maguk visszahoznák a sorkatonai szolgálatot?

2020. november 20. 20:19

Magyarországnak tömegével van szüksége olyan emberekre, akikre lehet számítani, ha baj van. Interjú.

2020. november 20. 20:19
Székely Sándor
Munkások Újsága

Egyedül szavazott nemmel a Fidesz felhatalmazási törvénye ellen. Valamint csak önök akarják visszavonni az egészségügyi törvényt. Valamint ha jól értem, pártját az Igen Szolidaritást a többi ellenzéki párt nem akarja elismerni.

Mindig csapatban dolgozom. Ilyen értelemben nem vagyok egyedül soha és nem is akarok egyedül maradni. Tény, hogy politikai pályafutásom első 8-9 éve a kényszeres szövetségkötési időszak, a mindenkinek való megfelelés ideje volt. Ennek viszont mára vége. Bátran megyek szembe akár az egész országgyűléssel is, ha úgy érzem hogy azt kell tennem, illetve ha erre pártom elnöksége felhatalmazást ad.

Terveznek szövetséget kötni a hat párttal, akik most úgy tűnik, hogy összefogtak? Indulnak az előválasztásokon? Vagy elindulnak inkább külön, hátha a Fidesz megsegíti önöket egy kis médiával, pénzzel?

Nehéz ügy. A frakcióval rendelkező pártok 2010 és 2020 között folyamatosan azt mondták, hogy ők bizony nem működnek együtt senkivel, hiszen mindenki más vállalhatatlan. Ebből lett Orbán Viktornak több kétharmada. Mi ezzel szemben azt mondtuk már az alakuláskor is, hogy mi egy baloldali párt vagyunk, nem szeretjük a kapitalizmust, utáljuk a fogyasztói társadalmat, küzdünk a 200.000 forintos nettó minimálbéréért, de Orbánék leváltása miatt hajlandóak vagyunk együtt dolgozni a többi párttal. Akik alapvetően mind konzervatívok vagy liberálisok, tehát nem éppen olyanok akikkel mi közel állnánk ideológiailag. Ehhez képest egyelőre nem tűnik úgy, hogy ezek a pártok, akik már 10 éve ellenzékiek, olyan nagyon szóba akarnának állni velünk. Szóval rajtunk nem múlik. Van miniszterelnök-jelöltünk, programunk, jelöltjeink, szervezetünk. Szeretnénk részt venni az előválasztásokon, mint egyenrangú fél. Ha ez megy, akkor jó. Ha nem, akkor sem esünk kétségbe.

...

Szanyi Tibor ismertsége 75 százalékos, de csak 9 százalékos a tetszési indexe.

Nézze. Mi 2022-ben, egy frakcióval rendelkező párt leszünk a Magyar Országgyűlésben. Ha minden jól megy, az ellenzéki együttműködés keretében még kormányra is fogunk kerülni. A 9 % egy nagyon szimpatikus szám, ha támogatottságról beszélünk.

Beszéljünk a programról. Önök a napokban nyilvánosságra hozták a 82 pontból álló programjukat. Mit várnak ettől? Olvas ma bárki is programokat?

Hogyne olvasnának! Azoknak akiknek ez a dolga, azok olvassák. A választókat is érdekli, hogy mire szavaznak minden ellenkező híreszteléssel szemben. Aki ezt elolvassa, az pontosan tudhatja, hogy mi mit akarunk.

De miért gondolják, hogy bárkit is érdekel?

Nézze. Mi a 200.000 forintos minimálbérért, a 37.500 forintos családi pótlékért, a 100.000 forintos minimumjövedelemért és a 37.500 forintos havi korpótlékért küzdünk, melyet a nyugdíjasok minden hónapban megkapnak. Nagyot csodálkoznék, ha ez valakit nem érdekelne Magyarországon. Szeretnénk, ha a választókort levinnék 16 éves korra. Valamint önkéntes formában visszavezetnénk a fiataloknak a lehetőséget arra, hogy kapjanak katonai, egészségügyi, katasztrófavédelmi kiképzést.

Maguk visszahoznák a sorkatonai szolgálatot? Jól értem?

Arról van szó, hogy egy önkéntes ösztöndíjjal megtámogatott program keretében lehetővé tennénk, hogy 18 életévüket betöltött emberek fél évig kaphassanak katonai, egészségügyi, és egyéb kiképzést.”

És miért gondolják, hogy ez népszerű lenne?

Magyarország,mint már említettem, nemcsak Budapest belvárosából áll. Azért mert elkényeztetett soha fel nem növő gyerekek, akiknek mindent szabad, nem szeretik a kötöttséget, vagy felelősségvállalást másokért, attól még Magyarországnak tömegével van szüksége olyan emberekre, akikre lehet számítani ha baj van. Ha árvíz van, ha meg kell védenie a barátait, vagy esetleg életet kell mentenie, mert kevés az ápoló. Azt akarjuk elérni, hogy a magyar társadalomban erősödjön az összetartás. Hogy az egyes társadalmi osztályokban nevelkedett fiatalok legalább fél évre találkozhassanak, ismerkedjenek, vegyüljenek.

Természetesen nem a szívatásra építenénk a rendszert. Hanem a pozitív, összetartó előrevivő dolgokra. Ha Svájcban, Németországban, Izraelben és sok más országban sikeresen tud ez működni a hadseregben, talán ideje Magyarországon is kipróbálni. Már nincsenek itt az oroszok. Már nem lehet a srácokat megfélemlíteni. Ideje lenne viszont megtanítani, hogy hogyan tudnak együtt dolgozni a közösség sikeréért. Ezen fog múlni országunk jövője.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 52 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
48saxon
2020. november 22. 10:07
Sorkatonaság kérdésében ajánlani tudom Tóth György Károly hatrészes cikksorozatát a férfihang.hu-n, különösen az utolsó részét. Leginkább vele tudok egyetérteni a kérdésben. "Ma már, egy európai nívón, ahol civil szervezetek, helyi közösségek, sportegyesületek és egyházak tömege áll a polgár rendelkezésére, hogy gyerekeit "helyette neveljék" (amely nyilván nem fog működni...) hogy semmi szükség sincsen egy állami pénzen fenntartott tankokkal is felszerelt cserkésztáborra. Plasztikusan fogalmazva: bakancsba fűzőt befűzni és inget összehajtogatni a nagymama is meg tudja tanítani az unokáját annak 5-6 éves korában, tessék ezt családon belül intézni, erre a célra nincs szükség egy évi több száz milliárdos költségvetésű állami intézményre. Ugyanis a hadseregnek nem ez a funkciója, nem óvoda, nem gyerekmegőrző, nem munkanélküli-elrejtő közmunkatábor, nem népiskola, és nem is gyógypedagógiai intézet, bár a benne dolgozók néha más véleményen vannak kifakadtabb hangulatukban. Szeretném ezért javasolni mindenkinek, aki úgy gondolja, hogy "de jó lenne ezeknek a nyegle fiataloknak bevezetni ismét s sorkatonaságot" hogy első körben ne máséval, hanem a saját gyerekével, unokájával törődjön, őt nevelje, eddze, neki adjon át értéket és tudást, (és akkor is, ha az illető lány, sőt!), ha pedig nem képes rá, de úgy gondolja, hogy a gyereke legyen jobb ember s hazafi, mint ő, akkor keressen egy ezzel foglalkozni képes szervezetet, ahol szívesen fogják fogadni."
OberEnnsinnen
2020. november 21. 16:00
Én úgy emlékszem, azok zavarodtak meg - Orbán nem! - akik túl komolyan vették, vagy nagy balszerencséjük volt és futkosóra kerültek.
annamanna
2020. november 21. 12:59
Ez egészen jól hangzik, pláne, hogy teljesen konkrét ötletek, nem csak elkent, elvont hasbara.
Box Hill
2020. november 20. 22:23
"utáljuk a fogyasztói társadalmat, küzdünk a 200.000 forintos nettó minimálbéréért" És ha megkapják abból nem vesznek semmit. Remek elképzelés.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!