Megint jönnek, gyújtogatnak

2020. július 22. 07:21

Az agymosottak egyelőre uralják az életünket.

2020. július 22. 07:21
Kondor Katalin
Kondor Katalin
Magyar Hírlap

„A francia rendőrség legalábbis szándékos gyújtogatást sejt a nantes-i székesegyházban keletkezett tűz hátterében, s ezzel az indokkal rendelte el a nyomozást. Mindegy is.

A 16. században épült gótikus templomban számos érték, műalkotás megsemmisült. Mindegy ez is. Európa urai nyilván azonnal sajnálkozásukat fejezik ki, vagy már meg is tették, az emberek mécsest gyújtanak, mintha az segítene a tüzet megfékezni, egyesek pedig adományokat kezdenek gyűjteni a helyreállításhoz. Persze Európa számos országa felajánlja majd segítségét pénzben vagy szakértelemben a helyrehozatalhoz, bizonyítandó, hogy ők szolidárisak, mert ez így politikailag korrekt. Mindegy is. Miért mondom ezt? Nos, azért, mert kontinensünk vezetői – ha nem emlékezne a kedves olvasó, felidézem – számos alkalommal kijelentették, a terrorizmussal meg kell tanulnunk együtt élni. Azt ugyan nem mondták meg, hogyan lehet ezt megtanulni, de nem ez az első eset, amikor kijelentéseiket nemigen lehet értelmezni. El kell tehát fogadnunk, hogy az európai templomok hirtelen rendkívül gyúlékonnyá váltak, és minél híresebbek, annál gyúlékonyabbak.

Ami a gyújtogatókat, rongálókat illeti, ezekben az esetekben még azt se mondhatjuk, hogy új műsorhoz új férfi kell, mert ezek ugyanazok. Előre megfontolt, ilyen-olyan szándékkal ültették beléjük a gyűlöletet minden ellen, ami szép, nemes, ami érték, és ami – például történelmünk, hitünk, kultúránk és a mindezt létrehozó számos kiváló ember – fontos nekünk. Mindegy, hogy messziről jött, vagy itt született Európában, mindegy szinte, hogy milyen gyűlölet vezérli, a lényeg, hogy romboljon, hiszen azt hiszi, a rombolás hőstett. Egyik azért, mert a vallása ezt diktálja neki, másik meg azért, mert belé oltották a tudatlanságot.

Ezek az agymosottak egyelőre uralják az életünket, de hogy is ne uralnák, amikor ország- és kontinensvezetőktől azt hallják, hogy az erőszakkal együtt kell élnünk, valamint tisztelnünk kell akár a bűnözőket is, kivált, ha feketék.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 49 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
BőröndÖdön
2020. július 22. 20:57
Jaj,Kondor elvtársnő,semmi értelme...
Welszibard
2020. július 22. 15:05
A címben szereplő "uralni" ige jelentéséről vita alakult ki, ehhez szólok hozzá a tisztázás szándékával: Már a Magyar Nyelvőr folyóirat is foglalkozott a szó jelentése körüli zavarral, ugyanis már ekkor is érezhető volt a közbeszédben a szó jelentésváltozása. Eredeti jelentése ugyanis ez: 'urának tart', 'uraként tisztel' vkit. Pl. ebben a Kisfaludy Sándor (költő) idézetben: "Adja Isten, hogy a magyart a fél világ uralja". Vagyis ma - ha nem ismernénk a szó eredeti jelentését - elrettennénk ezt olvasva, s azt gondolnánk, hogy a költő megbolondult. Sajnos, sok ilyen jelentés-módosulás történt nyelvünkben, ma már teljesen elhomályosult a közbeszédben a szó eredeti jelentése, s átvette az 'uralkodik' vki. valamin ige jelentését, ami épp ellentétes az eredeti jelentéssel. Kondor Katalin nyilvánvalóan nem a szó - már 100 éve is elhomályosult - eredeti jelentésében használta az 'uralni'('tisztelni') tárgyas igét, hanem úgy ahogy ma értjük: - Az agymosottak egyelőre 'uralkodnak' az életünkön - jelentésben. Tehát felesleges számon kérni a szerzőn azt, ami a nyelvváltozásban már 100 éve végbement.
Pelso j.
2020. július 22. 10:41
"tisztelnünk kell akár a bűnözőket is, kivált, ha feketék" Ezt ki mondta, hol?
Aegopolis.
2020. július 22. 10:22
Kati néni szerint vajon mi lenne a helyes eljárás ebben az esetben? "Az agymosottak egyelőre uralják az életünket" gondolat különösen bájos, de nem fogják ezt odafönt rossznéven venni?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!