A Raffay-csapda és egyéb cselvetések

2020. június 23. 17:27

Ungváry méltán számíthat az övéi ájult csodálatára, de ennek olyan nagy jelentőséget azért ne tulajdonítsunk.

2020. június 23. 17:27
Szentesi Zöldi László
Magyar Nemzet

„Ungváry Krisztián nagy szívességet tesz vélt és valós ellenlábasainak, amikor személyeskedő, indulattól fűtött írásban utalja Szakács Árpádot a szellemi alvilágba (Magyar Nemzet, június 20.). Nyilvánvalóan nem ártott volna a történésznek, ha szellemi gyermekszobájában a papától megörökölt Molotov-koktélok mellett az illedelmes viselkedés apró patronjainak elsütögetésében is némi gyakorlatra tesz szert – fájdalom, ez nemigen sikerült. Ungváry kicsit bunkó, sokkal inkább fellengzős és nagyon ideges kirohanása önmagát minősíti. Az érvelés, a vita technikája ugyanis elégtelen, ha magunkat és a barátain­kat a világosság hívei közé soroljuk, a másként gondolkodókat pedig lehülyézzük, csak azért, mert másként gondolkodnak.

Persze láttunk már erre példát. 1948-ban és 1956-ban dívott ez a tónus a magyar tudományosságban, amikor az élcsapat szerződtetett zsoldosai tényleg elhitték, hogy ők majd irányt szabnak egy országnak, egy nemzetnek. Beleszerettek a saját mítoszukba, majd pironkodás nélkül papírra vetették, terjesztgették lázas igéiket, és kíváncsian vizslatták, vajon a falka elég lelkesen csahol-e mellettük, megvédik-e majd őt, az egyedüli szaktekintélyt. Nos, Ungváry méltán számíthat az övéi ájult csodálatára, de ennek olyan nagy jelentőséget azért ne tulajdonítsunk.

Elsősorban azért mondom ezt, mert annak a világnak már réges-régen vége, hogy Köpeczi Béla, Glatz Ferenc, Romsics Ignác és az ő barátaik, üzletfeleik és tanítványaik osszák az észt ebben az országban.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 57 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
catalina9
2020. június 25. 07:05
Romcsics pontosan beleillik a Berend T. Iván, Karsai Elek, Ormos Mária sorozatba, ahogy Ungváry is. Mindegyik védi magát és kiszolgálja a megbízóit, és hajszálpontosan tudják, hogy mit nem szabad kutatni. Ehhez kell a diploma és az MTA tagság.
1000bocs
2020. június 24. 16:08
Ungváry, aki provokációként Bocskaiban ment sípolni, ezzel mutatva igazi balos. Hisz a balos az emberek közül az egyedüli, aki egyszerűen nem érzi jól magát, ha nem taposhat mások érzéseibe és nem szabdhatja meg mit lehet és mit nem. Ungváry, aki dobott egy Jussie Smolett-et még mielőtt Smolett megszervezte volna a haverjaival a saját maga megtámadását csak azért hogy egy hétig róla beszéljen mindenki. Ungváry, akit úgy vertek pofán hogy a szemüvege le sem esett és meg sem görbült, de a szem melleti finom bőr azért felrepedt. Ungváry, aki ezzel bezsebelte minden ökölharcot valaha gyakorló ember megvetését mint gyáva szar - hisz nyílvánvaló a konflitus megrendezett volta. Ungváry, akinek mindez nem volt elég. Jussie Smolett, mikor a saját maga által felbérelt feka áltámadói otthagyták az utcán, egy kötelet akasztott a saját nyakába, szimbolizálva ezzel hogy őt itt kérem még fára is húzták volna ha lett volna fa. Jussienak nem jutott eszébe, mennyire szánalmas és mindenki számára feltűnő, hogy órákig úgy mászkált hogy a nyakában volt a kötél - amit egy igazi áldozat soha nem tenne, csak az aki a fotókra és a történetre hajt... Ungváry órákig mászkkált úgy, hogy a szeme mellől csordogáló vérpatakocska ott virított. Nem törölte le, nem fertőtlenítette vagy mosta ki vízzel a sebet, nem. Minden fellelhető telefon felé fordult, mindenkivel beszélt, mindenkinek riportot adott, virítva a vért.... Ahogy egy igazi áldozat soha nem tenné. Ungváry az igazmondó.
Hunyadi Mátyás
2020. június 24. 08:52
Ez a "szabadkőművesezés" egy nagy marhaság. Az egyetemes szabadkőművességnek soha nem volt számottevő világpolitikai befolyása. Minden nemzet szabadkőművesei a saját nemzeti érdeket képviselték. Ha egyáltalán tudtak képviselni bármit.
Alexis de Tocqueville
2020. június 24. 07:51
Lemaradtam, Romsics, a par excellence konzervatív történész mikor is lett kegyvesztett? :D Ja, amikor nem a propaganda mantrát szajkózta, bocsesz.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!